X
 
 

Евростат: Възрастните, които работят, се увеличават

1277 2
Евростат: Възрастните, които работят, се увеличават
Снимка: iStock/Guliver
Работещите хора в по-високата възрастова група - между 55 и 64 години, вече са повече, отколкото средно е нивото за всички възрастови групи в ЕС. Това сочат данните на Евростат за 2018 година.

Миналата година цели 65% от мъжете при по-възрастните са работели, докато при жените нивото е 52%. За сравнение, средно в ЕС във всички възрастови групи 60% от мъжете са били заети, докато при жените заетостта е била под 50% - 48 на сто.

Евростат: България е на дъното по качество на живот

България продължава да е на челно място в Европейския съюз в почти всички негативни класации за качество на живот. Това показва анализ ...

Оказва се, че за 15 година (2003 - 2018 година) все повече по-възрастни хора почват да работят навсякъде в ЕС, като единственото изключение е Гърция. В България и Словения увеличението е двойно в този период, а в Словакия - 2,2 пъти, сочат данните на Евростат.

През 2018 година равнището на заетост сред хората на възраст 55 до 64 година е било над 70% в Швеция, Германия и Дания, а в седем страни е под 50%. В България процентът е от по-високите - над 60 на сто, което е над средното ниво - 59%.

Един от начините да се повиши финансовата стабилност на старини е да се работи по-дълго. Възрастните хора, които отлагат пенсионирането си, печелят повече пари, трупат допълнителни пенсионни права и евентуално могат да спестят повече или да насочат средства към частни пенсионни планове, посочва Евростат.

Все по-голям дял от населението на ЕС на възраст между 65 и 74 години също продължава да работи. През 2018 година над една четвърт (26%) от тази възрастова група в Естония работи. В Румъния, Литва, Португалия, Великобритания, Ирландия, Швеция и Латвия над 15% от хората на възраст 65-74 години са работили миналата година.

Решението на Николова за бедността сред възрастните хора - трудова активност

Насърчаване на активността на възрастните хора е решението на министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна...

Интересен аспект от доклада е, че в България средната продължителност на трудовия живот е 33,1 години, което е четвъртият най-слаб резултат в ЕС. Швеция е номер едно, с 41,9 години трудов живот.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Вуте 1 Вуте преди 3 седмици Профил на трол?
    Я като се пенсионирам, сакам да лежим, да ядем, да пием, да спим, да си почивам, да одим пеш из Витоша, да одим на риба у Искаро, и да си арчим пенсията с кеф! Ако не ми стига, че си садим у градината боб и картофи, лук и чесън, и те така. Па кой сака - да работи! Моем да работим. Ама моем и да НЕ работим!
  • Нане 1.1 Нане преди 3 седмици Профил на трол?
    Вуте, т'ва в градината не е ли работа, ако шъ садиш и береш на т'ва му викат работа, а не расотка, вдяна ли селски, има едни ора де цял живот т'ва правят и така преживяват и деца учат, а те после на Терминал 2, тука Вуте, на територията на червената мафия младо не остана, та е време раята да се пенсионира на 77, а не на 67, пък и аз вече съм пенсионер с 300 лв пенсия и живот си живея, да работят б виж още ›› удалите та да ранат тарикатите!
    : 0 !
Дневен хороскоп за 9 декември
Дневен хороскоп за 9 декември

Овен Този понеделник не бъдете прекалено претенциозни към останалите. Сега може да изиграете картите си добре, но не очаквайте същото от останалите.  Телец Днес...