Financial Times: Брюксел изглежда решен да постави Орбан на мястото му

12600
Financial Times: Брюксел изглежда решен да постави Орбан на мястото му
Снимка: Getty images

Помощта за Украйна от 50 млрд. евро, която всички в ЕС без Унгария са съгласни да бъде отпусната, преля чашата в отношенията с унгарския премиер Виктор Орбан. Брюксел е решен и възнамерява ясно да покаже на Будапеща "всички прелести" на неговата изолация. В резултат на това Унгария рискува да загуби правото си на глас в ЕС. Това пише Financial Times в свой анализ.

Блокирането да се вземе решение за помощ на Украйна беше "най-високата точка на ескалация" от войнствения министър-председател на Унгария. Според официални лица и дипломати лидерите на ЕС сега са принудени да обмислят начини да попречат на Виктор Орбан да спре помощта на Брюксел за Киев. Унгарският лидер беше непреклонен в отказа да подкрепи Украйна и това доведе отношенията му с ЕС до дъното.

Още: Готова да го убие с поглед: СНИМКА на латвийската министър-председателка с Орбан взриви мрежата

Позицията на Унгария

На срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел Орбан неочаквано смекчи преговорите за присъединяване на Украйна, след като германският канцлер Олаф Шолц го убеди да напусне заседателната зала за почивка точно по време за вота. Оказа се, че Орбан по същество се е въздържал, макар отдавна да дава сигнали, че ще се противопостави на началото на преговорите. Няколко часа по-късно обаче той все пак развали празника на Киев и зарадва Кремъл, когато наложи вето на четиригодишен спасителен пакет на стойност 50 милиарда евро: Милиарди от ЕС: Няма пари за Украйна, има пари за Украйна. Нови санкции срещу Русия

Това бяха много необичайни действия, дори за стандартите на Орбан, с които той объркваше партньорите си. Отказът му да направи компромис по ключов въпрос за европейската сигурност разочарова дори онези, които спорят с него от години.

През 13-те си години на власт Орбан често е използвал враждебна реторика с ЕС, за да спечели подкрепата на избирателите и финансови отстъпки от Брюксел. Същността на сегашната му разправа с Европейския съюз се свежда до факта, че Брюксел спря финансирането за Унгария в размер на 20 милиарда евро заради проблеми с върховенството на закона и човешките права. Но сега в Брюксел искат да ограничат способността му да нарушава плановете на блока.

"Той има ново поведение и ние се научихме да го разпознаваме. Всички виждаме какво го кара да действа по този начин. Това са парите", коментира високопоставен дипломат от ЕС.

През 2019 г. Орбан стартира кампания срещу ЕС, използвайки билбордове. Той представи тогавашния президент на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер като марионетка на родения в Унгария филантроп и милиардер Джордж Сорос. Изборите за Европейски парламент ще се проведат през юни, а подобни плакати наскоро се появиха по улиците на Будапеща. На тях наследничката на Юнкер Урсула фон дер Лайен е изобразена със сина на филантропа Алекс Сорос.

Още: Виктор Орбан: Изнудвач по подобие на Путин в ЕС

Орбан е дългогодишен евроскептик, който нарича себе си "нелиберален демократ". На предишни срещи на върха той също се държеше много грубо. През 2020 г. унгарският премиер обеща да блокира бюджетния фонд на ЕС от 1,8 трилиона евро за възстановяване след пандемията, а преди година пакет от 18 милиарда евро помощ за Украйна, въпреки че и в двата случая той се отказа от заканите си.

"Той винаги е прагматичен, няма идеология. И не бива да подценяваме факта, че Орбан обича да бъде център на внимание", коментира друг европейски дипломат.

В навечерието на срещата на върха миналата седмица лидерите на ЕС нямаха представа какво точно иска този хитър лидер. Действа ли по заповед на руския президент Владимир Путин или просто се опитва да принуди Брюксел да предаде замразените средства на Будапеща? ОЩЕ: Путин изпадна в екстаз от ветото на Орбан върху парите за Украйна

Ден преди лидерите на ЕС да се съберат в Брюксел, Европейската комисия се съгласи да прехвърли 10 милиарда евро замразени средства на Унгария, обяснявайки, че Орбан е осъществил реформи за укрепване на независимостта на съдебната система. Представители на ЕС се съгласиха, че отстъпката е заслужена.

Орбан и съюзниците му многократно са заявявали, че несъгласието му с помощта за Украйна няма нищо общо с финансирането на Унгария от фондовете на ЕС. Но когато срещата на върха отиваше към края си той назова цената си: прехвърляне на останалите 20 милиарда евро в Будапеща. "Това е чудесна възможност за Унгария да покаже ясно, че трябва да получи това, което заслужава. Не половината, не една четвърт, а цялата сума. Ние изискваме справедливо отношение и сега имаме добри шансове да го постигнем", каза Орбан по Унгарското обществено радио.

Унгарският лидер също подчерта, че все още има 75 възможности да блокира процеса за присъединяване на Украйна към ЕС, тъй като на всеки етап от този процес всички членове на блока трябва единодушно да гласуват "за". Ситуацията се усложнява от факта, че през юли ще дойде ред на Унгария да председателства Европейския съюз за 6 месеца. Благодарение на това Будапеща може да спечели нови лостове на влияние.

Още: Фон дер Лайен: Няма да правим отстъпки на Орбан - ако се наложи, ще търсим алтернативи

ЕС почва да се гневи

По-нататъшното даване на пари на Унгария може да срещне сериозна съпротива. Евродепутати се надигнаха срещу Европейската комисия заради решението й да плати на Унгария 10 милиарда. "Това е изнудване и нищо повече", написа в социалните мрежи евродепутатът от Германската зелена партия Даниел Фройнд.

Вече се говори за възстановяване на процедурата за наказване на нарушения във върховенството на закона, която е предвидена в член 7. Това може да доведе до лишаване на Унгария от правото на глас в Европейския съвет. Подобно решение може да бъде блокирано от друга страна-членка на ЕС. Но смяната на правителството в Полша означава, че Унгария вече няма гарантиран защитник. Много страни обаче се страхуват да използват тази процедура, виждайки я като най-мощното оръжие на ЕС срещу страните-членки.

Длъжностни лица в Брюксел казват, че първата стъпка е да бъде убеден Орбан да се откаже от исканията за финансиране, като му се покажат ясно "цялата цена" за неговата изолация.

"Унгария вероятно е в състояние да създаде допълнителни проблеми, каза друг високопоставен служител, участващ в последната за годината среща на Европейския съвет. И добави: "Вероятно тя може да ни принуди да използваме други инструменти. Но в крайна сметка Унгария не е в състояние да ни забрани да предоставяме пари на Украйна".

Още: ЕС може да лиши Унгария от право на глас след ветото на Орбан за Украйна

Източник: Financial Times

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Руските заплахи за F-16: Бивши американски пилоти коментират (ВИДЕО)

Заради оръжието от САЩ: Русия се цели в немислими за атака обекти в Украйна

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com