Виктор Орбан: Изнудвач по подобие на Путин в ЕС

4374
Виктор Орбан: Изнудвач по подобие на Путин в ЕС
Снимка: Getty images

Капитулацията на ЕС пред изнудването на унгарския премиер Виктор Орбан е сериозна грешка. Той се опитва да преобрази блока по свой образ и подобие. Това изрично казва Каталин Цех, унгарски евродепутат от групата Renew Europe, в публикация в The Guardian.

Цех говори конкретно за споразумението за старт на преговори за членство на Украйна в ЕС - той определя като "изключително съмнителна сделка" отпускането на 10,2 млрд. евро замразени фондове за Унгария, заради "погазването на върховенството на закона от страна на Орбан". Унгарското правителство направи символични реформи за възстановяване на независимостта на съдебната система, но те далеч не са достатъчни, добавя Цех.

Орбан е изнудвач

Още: Орбан "обяви дуел" на ЕС. Защо го наричат Дунавския диктатор

"Това беше капитулация пред мръсната тактика на Орбан за изнудване и подкопава доверието в ЕС при прилагането на стандартите за върховенство на закона, изисквани от членството.

Въпреки че присъединяването на Украйна към ЕС ще бъде продължителен процес и представлява огромно предизвикателство, то бледнее в сравнение със стратегическото значение на съпротивата на една европейска нация да попадне под контрола на Владимир Путин. Нещо повече, уточняването на техническите детайли на интеграцията и намирането на компромиси всъщност е сферата, в която ЕС е най-добър.

Но вместо да съчетаят решението си за Украйна с твърда, разумна политическа стратегия спрямо Унгария, европейските лидери изпратиха смесено и смущаващо послание, което окуражава издевателствата на Орбан.

Това създава опасен прецедент: изнудвачите винаги се връщат, за да поискат повече. Какъв е планът за действие на ЕС? Готови ли са лидерите да раздават огромни суми пари и да изпращат Орбан извън залата, когато се налага да се вземе единодушно решение?

Още: Фон дер Лайен: Няма да правим отстъпки на Орбан - ако се наложи, ще търсим алтернативи

Фактът, че само няколко часа след като отсъстваше от преговорите за присъединяване, Орбан все пак използва правото си на вето, за да блокира отпускането на 50 млрд. евро за Украйна, показва на какви хитрости е способен. Процесът на присъединяване на всяка нова държава членка е дълъг и сложен и изисква единодушие на всяка крачка от пътя. Лидерите на ЕС са шокиращо наивни, ако вярват, че са си осигурили трайна подкрепа в замяна на парите си. Орбан вероятно ще повтаря тази тактика отново и отново, докато използва Украйна, за да деблокира повече пари за своя режим.

В ЕС добросъвестното сътрудничество е задължение, заложено в договорите на ЕС, и за това има основателна причина. ЕС просто ще се разпадне, ако всички лидери използват заплахи и изнудване, за да постигнат своето.

Особено катастрофално изглежда моментът, в който ЕС отстъпи на Орбан, тъй като то съвпадна с унгарския "законопроект за защита на суверенитета" - шокиращо репресивен законодателен акт, който заплашва журналистите и организациите на гражданското общество със затвор, ако участват в международни програми за финансиране. Единствената му цел е да потисне инакомислието, да запуши устата на независимите медии и да спре опозиционните партии. Решението на ЕК на практика подпечатва този закон и не успя да събере и грам солидарност с останалите независими гласове в Унгария.

Пропускът на ЕС да се справи с нарушенията на Орбан е сериозна грешка. Той има крайнодясна авторитарна визия за Европа и се стреми да преобрази ЕС в съответствие с нея. Тъй като крайната десница е във възход в цяла Европа, Орбан очаква през 2024 г. победа на своите съюзници на изборите за Европейски парламент, подкрепена от неотдавнашните изборни резултати в Нидерландия.

Още: Готова да го убие с поглед: СНИМКА на латвийската министър-председателка с Орбан взриви мрежата

Опитът на Орбан да попречи на Украйна също е част от вътрешнополитическа калкулация: става въпрос за подклаждане на омраза към чужденците и малцинствата, за да подгрее твърдата подкрепа за себе си преди изборите. Това не е игра на шах; това е стар, зловещ наръчник, който винаги се нуждае от нов враг - имигрантите, ЛГБТК общността, а сега и украинците.

Горчива ирония е, но неефективността на ЕС при решаването на проблема с Орбан е отражение на минали грешки, допуснати със съюзника на Орбан в Кремъл. Правителствата на ЕС не успяха да предприемат навременни действия и да приложат последователни санкции срещу Путин: проектът за руски газопровод "Северен поток 2" получи одобрение само няколко седмици след като Путин нахлу в Крим. Моделът на умиротворяване е очевиден. Орбан научи, както и Путин, че действията му не водят до реални последствия и в неговия случай - парите ще продължат да текат. Това е опасен сигнал, че дори най-тежките нарушения на демократичните принципи ще останат ненаказани.

Няма как да го заобиколим: Европейските граждани трябва да се борят с крайната десница на изборите. Навсякъде на континента прогресивното, либерално и проевропейско мнозинство трябва да се обедини, за да отнеме всяко едно място от Орбан и неговите съюзници. Бъдещето на Европа виси на косъм".

Превод: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Руските заплахи за F-16: Бивши американски пилоти коментират (ВИДЕО)

Заради оръжието от САЩ: Русия се цели в немислими за атака обекти в Украйна

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com