X
 
 

Финансовият министър на САЩ: Очакваме нещо конкретно от Китай

668 0
photo of Финансовият министър на САЩ: Очакваме нещо конкретно от Китай
Снимка: iStock/Guliver
САЩ очакват да видят „нещо конкретно“ от Китай в областта на търговията през следващите 90 дни, за да бъде изградено действително споразумение, заяви американският финансов министър Стивън Мнучин.

Президентът Доналд Тръмп и лидерът на Китай Си Цзинпин се срещнаха в Буенос Айрес в събота вечерта, разговаряха три часа и са имали „много специфични дискусии" по стъпките за намаляване на търговския конфликт, каза Мнучин пред CNBC.

Стивън Мнучин ли ще започне да дърпа конците в Белия дом?

След оставката на Гари Кон, Стивън Мнучин има най-голям потенциал да изземе функциите му на главен икономически съветник в Белия дом,...

Той каза, че там за първи път е имало „ясен път“ за намаляване на американския търговски дефицит към Китай до нула.

„Имаше значителен ангажимент от страна на двамата лидери за това какво трябва да се направи за 90-те дни и инструкции и за двата екипа да преговарят и да превърнат това в истинско споразумение с конкретни елементи на действие, резултати и срокове", каза Мнучин.

Тръмп и Си Цзинпин се съгласиха да призоват към примирие в търговската конфронтация, която включва стотици милиарди в двустранната търговия и обърква световните пазари в продължение на месеци.

Тръмп се съгласи да отложи заплахата от въвеждане на 25-процентно мито на китайски стоки на стойност 200 млрд. долара от 1 януари, като ги остави на сегашното 10-процентно ниво.

САЩ и Китай засега са в "търговско примирие", но докога?

САЩ и Китай се договориха да спрат ескалацията на търговското напрежение помежду си. Двете страни се разбраха да не си налагат допълнит...

В замяна Китай ще купува "много значителен" обем селскостопански, енергийни, промишлени и други продукти от САЩ.

Търговският дефицит на САЩ с Китай възлезе на 335 млрд. долара миналата година и много от производителите разчитат на суровини от втората световна икономика, така че елиминирането на дефицита ще бъде извънредна цел.

Но Мунчин каза: "Мисля, че няма съмнение, че стратегията с митата на президента проработи. Това е първият път, когато отговориха на много, много специфични въпроси."

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално