Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

10292
Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Великобритания, Франция и САЩ доставят на въоръжените сили на Украйна мощни ракети с голям обсег, помагайки им да се бият с руската армия. Но украинската армия иска да получи системи Taurus, произведени в Германия, пише Financial Times.

Германският канцлер Олаф Шолц отказва на Киев, заявявайки, че ако им бъдат доставени такива ракети, той ще трябва да изпрати германски военен персонал в Украйна за тяхното програмиране - и в този случай Берлин ще бъде въвлечен още повече във войната с Русия. Германия също е загрижена за ескалацията, която е неизбежна, ако Киев удари цели в Русия или моста, който го свързва с Крим.

Този дебат подчертава бойните способности на ракетата Taurus, в които тя превъзхожда англо-френските системи Storm Shadow и Scalp-EG. Още: Лондон с идея към Шолц как "Таурус" да отидат в Украйна, той измисли ново извинение

Колко по-добра е тази ракета?

Крилатата ракета Taurus, изстреляна от изтребител, има приблизително същата дължина и тегло като британската Storm Shadow и френската Scalp-EG.

Това, което отличава германската ракета от другите системи, е „умната“ бойна глава Mephisto. За разлика от конвенционалните бойни глави, които се взривяват при удар в целта, Mephisto може да проникне през множество слоеве от различни материали, а предпазителят, който захранва бойната глава, може да бъде програмиран да избухва в оптималната точка, осигурявайки максимално унищожаване на конструкции като мостове и бункери.

Наскоро Кремъл прехвана и след това направи публично достояние телефонен разговор между германски офицери, които посочиха Кримския мост като вероятна цел за удар. Един от тях отбеляза, че за разлика от ракетите Storm Shadow/Scalp-EG, Taurus ще може да „пробие“ тази конструкция. Още: Нови оръжия за Украйна – ракети и френски изтребители: Говори Володимир Зеленски

Taurus „има по-висока „вероятност за поразяване“, тъй като неговият превъзходен взривател прави бойната глава по-способна да унищожи сложни структури като мостове, отколкото Storm Shadow/Scalp-EG“, каза Фабиан Хофман, докторант в университета в Осло.

Ракетата се задвижва от турбовентилаторен двигател, който осигурява по-голям обем въздух. Благодарение на това ракетата Taurus има по-голям обсег на полет от Storm Shadow и Scalp-EG, които използват турбореактивен двигател. Хофман вярва, че ракетата Taurus може да удари цели на 250 километра по-далеч от своите британски и френски конкуренти.

Стелт технологията и конструктивните характеристики на германската ракета й позволяват да лети на височина до 50 метра, оставайки невидима за повечето радари.

Военният експерт Кристиан Мьолинг от мозъчния тръст Германско общество за външна политика обаче каза, че сега в Германия има по-малко дискусии за „военните способности“ на Taurus и много повече за възможната реакция на Русия на доставката на толкова мощни оръжия на Киев. Още: Второ гласуване в Бундестага: Дали все пак ракетите "Таурус" не отиват към Украйна? (ВИДЕО)

Кой прави Taurus?

Производството на ракетната система Taurus се извършва от съвместно предприятие, създадено от германското подразделение на най-големия европейски производител на ракети MBDA и шведската компания Saab. Производството на бойни глави Mephisto дело на баварската компания TDW, която е филиал на MBDA Deutschland. В момента тези ракети не се произвеждат. Испанската, южнокорейската и германската армия имат запаси от ракети Taurus в арсеналите си, но те никога не са били използвани при военни операции.

Производствените линии не работят. За последен път те са активирани през 2019 г., когато производителят е получил поръчка от южнокорейското правителство. Предприятията в баварския град Шробенхаузен извършват само ремонт на вече продадени ракети. Според анализаторите всяка такава ракета струва около милион и половина евро, но точната цена зависи от обема на поръчката.

Ракетите Storm Shadow/Scalp-EG се произвеждат от MBDA във фабрики във Великобритания и Франция. Миналата година тези ракети, дарени от Великобритания и Франция, бяха използвани за първи път в Украйна. Изстрелването е извършено от украински щурмови самолет Су-24. Още: Германия има таен план за доставка на ракети "Таурус" в Украйна? (ВИДЕО)

Има една производствена линия за Scalp-EG във Франция, изпълняваща гръцка поръчка. Атина е закупила допълнителна партида ракети за изтребителите Rafale на Dassault Aviation.

Великобритания и Франция не съобщават колко ракети са доставили на Украйна. Но преди Storm Shadow да бъде изпратен в Киев, Великобритания разполагаше с до 850 от тези ракети, казва Хофман. Френските запаси от ракети Scalp-EG преди доставката в Украйна възлизат на 460 единици.

В края на миналата година САЩ започнаха да доставят на Украйна балистични ракети Lockheed Martin ATACMS. Тези ракети се изстрелват от наземни установки, а максималният им обсег е 300 километра. Вярно е обаче, че прехвърлените ракети на Киев, са по-стар модел и обсегът им е 165 километра.

Факторът "време"

Управляващият директор на Taurus Systems Йоахим Кнопф съобщи през януари, че производството на ракети Taurus може да бъде възобновено „сравнително бързо“, ако бъде направена поръчка.

Въпреки това анализаторите считат, че производството на една нова ракета Taurus ще отнеме около две години. "Не е възможно да се увеличи или възобнови производството на крилати ракети за една нощ, защото производителите във веригата за доставки също трябва да увеличат или възобновят производството на части и компоненти. И всичко това отнема време", каза Дъглас Бари, старши сътрудник в Института за стратегически изследвания, специализиран във военни аерокосмически технологии, пише Financial Times.

Ако Германия се съгласи да прехвърли ракети на Украйна, тя най-вероятно ще ги вземе от арсеналите на Бундесвера, където се съхраняват около 600 ракети Taurus. Но според Хофман само половината от тях са годни за употреба. Още: Дай на Украйна ракети "Таурус": Коалиционните партньори на Шолц засилват натиска

Обсъждайки доставките на ракети за Украйна, Европа е принудена да мисли за собствения си арсенал, каза Хофман. "Ракетните системи са ключов компонент в съвременната война. Но ние нямаме достатъчно от тях в нашите арсенали и в момента не ги произвеждаме", обясни той.

Междувременно Русия увеличи производството на своите ракети с голям обсег. Докато през 2022 г. те са произвеждали около 40 ракети на месец, до края на миналата година производството им се е увеличило до почти 100, както съобщава Кралският институт за отбранителни изследвания.

Работа с Taurus по време на война

Прехващането на телефонния разговор между германски офицери показва, че украинците могат да бъдат обучени да използват ракетите, въпреки че Шолц преди това твърдеше, че германците ще трябва да ги управляват. Служителите обсъдиха различни възможности за обучение, които могат да бъдат завършени за по-малко от три месеца.

Според Мьолинг най-голямата трудност е техническото адаптиране на ракетата Taurus със съществуващите украински самолети. Той обаче отбеляза, че украинците вече са направили това с ракетите Storm Shadow и Scalp.

Автори: Силвия Пфайфер, Патриша Нилсон

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари