X
 
 

Гледна точка от Русия: Ердоган опитва да си играе и с Москва, и с Вашингтон

8128 5
photo of Гледна точка от Русия: Ердоган опитва да си играе и с Москва, и с Вашингтон
Снимка: Getty images/Guliver
Москва и Вашингтон попаднаха в капана на Ердоган. Турците отново започнаха да флиртуват с Москва и Вашингтон по въпросите на военно-техническото сътрудничество. В рамките на един ден Анкара успя да постави под въпрос доставката на втора партида системи за ПВО С-400 и призова САЩ да обсъдят продажбата на изтребители F-35 в Турция. Според експерти, Реджеп Ердоган по този начин се опитва да използва противоречията между двете страни, които са принудени да се примирят с това, коментира руският вестник "Взгляд", цитиран от Агенция "Фокус".

Турското правителство се замисли дали да забави доставката на втората партида зенитно-ракетни системи С-400 "Триумф". Това съобщи в понеделник ръководителят на секретариата на турската отбранителна промишленост Исмаил Демир. Според него забавянето може да бъде свързано с преговори за трансфер на технологии и уреждане на съвместното им производство. В същото време Демир отбеляза, че втората фаза на доставката на С-400 може да бъде осъществена до края на 2020 г.

„За втората фаза на доставките на С-400 имаме календар за следващата година. В този случай, за разлика от първия етап, говорим за съвместно производство и трансфер на технологии. Съвместното производство може леко да промени планирания календар, като го измести малко по-далече във времето, вероятно до края на 2020 г.“, заяви Демир и добави, че между Москва и Анкара текат технически консултации относно възможността за частично производство на компоненти на С-400 в Турция.

Очаква се руско-турско производство на С-400 до края на 2020г.

Вторият етап от доставката на руските системи С-400 за Турция ще предшества тяхното съвместно производство, което може да бъде осъществ...

Освен това Демир по-рано тази сутрин обяви желанието на Турция да възобнови преговорите с Вашингтон за доставката на американски изтребители F-35. Той добави още, че Анкара не е съгласна „с твърденията, че F-35 и С-400 не могат да бъдат в една и съща държава“. "Ние не виждаме проблеми от правна гледна точка", каза Демир, но за всеки случай добави, че Анкара обмисля предложението на Москва да закупи руски изтребители.

Изданието припомня, че през юли, във връзка с придобиването от Турция на руския зенитно-ракетен комплекс С-400, САЩ обявиха прекратяването на по-нататъшното участие на Анкара в програмата F-35. В допълнение, Камарата на представителите на САЩ подкрепи законопроекта за санкциите срещу Турция.

Отношенията между Анкара и Вашингтон се обостриха допълнително, след като Турция започна военната операция „Извор на мира“ в северната част на Сирия и след това сключи така наречените „Сочински споразумения“ с Москва, което даде възможност за значително нормализиране на ситуацията в този регион. И докато в Европа обсъждаха разцепление в НАТО, Русия успя преждевременно да завърши доставката на всички компоненти на С-400 в Турция. В резултат на това САЩ отмъстиха на Анкара за придобиването на системите С-400 и за руско-турското споразумение за Сирия, подготвяйки санкции срещу ръководството на републиката и признавайки арменския геноцид. А това от своя страна навреди на чувствата не само на управляващата класа на Турция, но и на местната интелигенция.

Според Андрей Кортунов, генерален директор на Руския съвет по външни работи, това състояние принуждава турското правителство и президента Ердоган лично да започнат да търсят компромиси с Вашингтон.

„В изявленията на Анкара относно С-400 и F-35 става ясно, че те не искат да изострят спора си със САЩ, защото това заплашва Турция с неприятни икономически и политически последици. Следователно Ердоган все пак ще търси някакъв компромис с Тръмп “, каза Кортунов пред вестник „Взгляд“.

Москва предложи на Анкара да купи руски изтребители

Турция изучава предложението на Москва да купи руски изтребители. Това съобщи ръководителят на Управлението по военна промишленост на ю...

„От друга страна, турците наистина искат да произвеждат С-400 заедно с Русия. Но ако съдим по коментарите, които получаваме от нашите правителствени структури, Москва не харесва тази идея. Освен това зад С-400 има дълга редица други купувачи и ако турците откажат системите, ще намерим къде да ги поставим", предполага събеседникът.

Следователно, продължава експертът, Ердоган може да се оттегли от сделката със С-400 със сравнително малки загуби на репутацията. „Но двете страни (Турция и САЩ) имат разногласия не само по отношение на военната техника, но и по отношение на ситуацията в Сирия като цяло и по-конкретно по отношение на кюрдите, отношенията в НАТО и икономическите въпроси“, припомни политологът.

„Освен това във Вашингтон все повече се чуват мнения, че Ердоган се превръща в авторитарен лидер. И в такава ситуация, разбира се, желанието на Ердоган да възобнови преговорите за F-35 запазва известна свобода на маневриране", каза Кортунов.

Според експерта турският лидер ще маневрира между интересите на Москва, Вашингтон и страните от НАТО поне до президентските избори в САЩ, които са насрочени за ноември 2020 г.

„Все още не се знае дали Тръмп ще спечели изборите или не. И ако той спечели, не се знае каква ще бъде неговата политика след това. Следователно, повечето страни, включително Турция, сега имат изчаквателна тактика. Ердоган е малко вероятно да седи дълго на два стола. Но до следващите избори в САЩ това е съвсем реалистично “, каза Кортунов.

Новото оръжие на Турция: какво могат ракетите S-400?

Въпреки заплахите от САЩ Турция получи първите пратки с компоненти за модерната руска противоракетна система S-400. Защо това руско оръ...

В същото време директорът на Центъра за изследване на Близкия Изток и Централна Азия Семьон Багдасаров вярва, че Ердоган може да използва противоречията между Русия, САЩ и други страни от НАТО безкрайно.

„Ердоган е един от най-могъщите и хитри политици на нашето време. Защото всички ще го търпят още дълго време. И сега той много умело използва противоречията на световните сили в Сирия, за да реши собствените си проблеми “, каза Багдасаров пред вестника.

В същото време експертът призова руското ръководство да не споделя с Турция технологиите за производство на комплексите С-400. „Много сме помогнали на Турция в историята, само спомнете си 20-те и 30-те години. И тогава по време на Втората световна война милионни армии бяха до нашите граници. Ето защо трябва да бъдем внимателни тук “, добави Багдасаров.

Той припомни, че "на Ердоган може много да му се размине", тъй като Русия е заинтересована от реализиране на проекти като "Турски поток" и изграждането на АЕЦ "Аккую".

„Американците също виждат поведението на Ердоган и в Белия дом то предизвиква възмущение. Но те също трябва да си затварят очите много, предвид ролята и тежестта на Турция в НАТО. Но Турция няма да бъде изключена от съюза. Първо, Анкара няма да иска да си тръгне оттам; и второ, те няма да искат да я пуснат от блока. Затова всички ще трябва да търпят Ердоган до смяната на властта в Турция “, завърши Багдасаров.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 3 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  @ 2. Напълно си прав за поговорката, но това не е единствената мъдрост на българите. Има и такава: "Който иска да седи на два стола, накрая сяда на земята", а мангала отдавна си го търси. Колкото и да се прави на велик, не може да е над "батьовците" и ще го сложат на мястото му. Жалко за народа му, защото той ще е най потърпевшия. Не че чак толкова ги жаля, но не е честно.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  България е била 500 години под турски ятаган и си е извлякла мъдроста : "НА ТУРЧИН ВЯРА ДА НЯМАШ" ! Ха някой да каже тази българска мъдрост на руския президент, та да започне да вдява !
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Аааа, и на шишкавия Гей от Банкя ...
  : 1 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  България трябва да защитава своите национални интереси и да не поддава на външен натиск както прави Турция, страна членка на НАТО.
  : 0 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Значи докато са си бъркали в гащите Ердоган и Путин, Ердоган е налял мозък на Путин и той е прозрял някои истини за турската политика.