Глобалното затопляне донесе суша в Южна Африка

11542
Глобалното затопляне донесе суша в Южна Африка
Снимка: Getty Images/Guliver

Унищожителното засушаване, което намали с една трета реколтата от така важната за Република Южна Африка царевица, най-вероятно ще продължи и през лятото в южното полукълбо, докато климатичния феномен „Ел Ниньо“ се засилва. Това става ясно от последната прогноза на метеорологичната служба на Република Южна Африка. В прогнозата за летния сезон, от октомври до февруари, се казва, че „вероятността за екстремно високо температури над по-голямата част на РЮА е висока“.

„Системата за прогнозиране на времето показва висока вероятност за валежи под нормалните показатели за началото на летния сезон. Това се очаква да продължи през цялото лято, с относително малки шансове за валежи над нормите за някои райони в началото и средата на лятото“, гласи прогнозата.

ЮАР: Не може без Африка в Съвета за сигурност

Несправедливо е да няма представител на Африка сред постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН, заяви президентът на ЮАР Джейкъб...

Настоящият климатичния феномен „Ел Ниньо“ се очаква да достигне своя пик между октомври и януари, и може да се превърне в един от най-силните регистрирани някога, казват експерти. Това може да доведе до по-сухи метеорологични условия в южната част на Африка, която вече страда от засушаване. Правителството на Зимбабве през юли понижи на половина прогнозата си за икономическия растеж на страната до 1,5% за тази година, от 3,2%, посочвайки като причина за това пострадалия от засушаването земеделски сектор.

Условията на суша в началото на лятото може да отложат засаждането на царевицата в целия регион, като това ще доведе до последици и в други сектори на икономиката - цените на храните се покачат, а земеделският сектор се свие.

Икономически данни показват, че цената на най-търгуваната през декември в Южна Африка бяла царевица е достигнала 3 244 ранда (над 230 долара) за тон, което не е много под отчетените през юли рекордни 3 450 ранда за тон.

Комисията за оценка на реколтата от царевица в Република Южна Африка предстои да представи своята оценка за тазгодишната реколта.

Католиците са се увеличи с над 4 пъти за последните 100 години, най-голям ръст е в Африка

За 115 години католическото население се е увеличило с над 4 пъти в световен мащаб – от 266 милиона към 1900 до 1,2 милиарда през...

Осреднената оценка на пет търговски посредници, от които Ройтерс е потърсил мнение, е за 9.76 млн. тона царевица, което е малко под прогнозата на южноафриканската комисия от миналия месец за 9.84 млн. тона. Това е с около една трета спрямо миналата година е най-слабата реколта от 2007 година насам.

Reuters

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари