Година по-късно: несбъднали се прогнози и погрешни очаквания

1643
Година по-късно: несбъднали се прогнози и погрешни очаквания
Снимка: Getty Images/Guliver

В края на 2019 година никой не можеше да предвиди, че коронавирусът ще причини първата пандемия за това столетие и ще промени радикално живота на човечеството. ТАСС обобщава някои прогнози за развитието на събитията и оценява как те са се сбъднали във времето, пише БГНЕС.

Относно риска от епидемия

„Опасността от постоянно разпространяваща се епидемия трябва да се счита за изключително незначителна“, - заявяват на 15 януари 2020 г. от Комитета по хигиена и здраве на китайския град Ухан, който става първият фокус на пандемията.

Тогава китайските власти все още не смятат за доказано, че вирусът се предава от човек на човек - те потвърждават това само пет дни по-късно, на 20 януари.

Още към 1 февруари броят на хората, заразени в Китай, по официални данни надхвърли 11,7 хиляди души. Първите случаи на инфекция са открити в поне още две дузини страни.

Относно опасността за Русия и САЩ

„Невъзможно е напълно да се изключи вносът на нов коронавирус в Русия Въпреки това, дори ако нов коронавирус е внесен в Русия, вероятността от широко разпространение на този вирус може да бъде оценен като нисък", казва Роспотребнадзор на 21 януари 2020 г.

Американските власти се придържат към подобна позиция. „Продължаваме да вярваме, че рискът за американската общественост като цяло от този нов тип коронавирус остава нисък на този етап“, казва Нанси Месоние, директор на Американския национален център за имунизации и респираторни заболявания, в деня когато е регистриран първият положителен случай в САЩ.

Нито САЩ, нито Русия избегнаха мащабна епидемия: САЩ са на първо място по брой открити случаи на инфекция, Русия е в челната петица

За смъртността поради ново заболяване

"Очакваме някъде между 100 хиляди и 200 хиляди смъртни случая поради коронавирус. Разбира се, това са прогнози. Ние вярваме и се надяваме всеки ден ситуацията да се подобрява", казва координаторът на Белия дом за борба с епидемията Дебора Биркс.

По това време САЩ имат 6600 смъртни случая поради новата инфекция и прогнозата може да изглежда твърде мрачна. Както се оказва, тя дори е твърде оптимистична: на 23 февруари броят на жертвите на епидемията в страната надхвърля 500 000.

Относно опасността от втората вълна

„Не изключвам, че сред причинителите на остри респираторни заболявания през следващия епидемичен сезон това е октомври - март 2020-2021 г., включително ще отбележим циркулация на коронавирус, но нищо повече“, казва бившият главен санитарен инспектор на Русия на 7 юли, първият заместник-председател на Комитета на Държавната дума по образованието и науката Генадий Онищенко твърди, че „няма да има драматична ситуация и паника“.

Без особена промяна в данните за коронавируса у нас, все повече хора се нуждаят от болнично лечение

Броят на новите случаи на коронавирус отбеляза спад и като абсолютно число, и като процент. 2 774 са новооткритите заразени за 10 ...

Повишаването на заболеваемостта в Русия обаче се оказва много по-силно от пролетното: ако през май в пика в страната са открити по-малко от 11,7 хиляди случая на инфекция на ден, до края на ноември те вече над 27 хиляди, а през декември цифрата наближава 30 хил.

Относно маските срещу вируса

„Хирургическите маски ви дават само фалшиво чувство за защита, тъй като в повечето случаи вирусът не прониква в дихателните пътища. Всичко, от което се нуждаете, е да спазвате лична хигиена, да миете ръцете си по-често и ако се чувствате зле , консултирайте се с лекар ", казва на 31 януари 2020 г. министър-председателят на Сингапур Лий Сиен Лонг.

Сингапур е една от първите страни, открили коронавируса. Два месеца отнеха на властите в Сингапур да променят мнението си относно защитните маски: на 3 април Ли Сиен Лун подчерта необходимостта от тях в обръщение към нацията и на 5 април започват да ги разпространяват безплатно на жителите на града-държава.

Относно времето за вдигане на ограничения

И Франция разработва здравен COVID паспорт

Френското правителство работи по здравен COVID ваксинационен паспорт. Това съобщи говорителят на кабинета Габриел Атал след днешното за...

"Мисля, че за това все още трябва да се говори догодина. Мисля, че ще се случи през февруари", заявява шефът на Министерството на здравеопазването на Русия Михаил Мурашко на 16 юни 2020 г.

Тогава руските региони, един след друг, се отказват от строгите ограничения, но прогнозата на министъра се оказва като цяло вярна - до средата на февруари 2021 г., след ново покачване на заболеваемостта през есента и зимата, в страната са останали само някои мерки.

Относно ваксинацията

"Първата ваксина може да е готова след 18 месеца", заяви генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Адан Гебреесус на 11 февруари 2020 г.

Прогнозата му се оказа твърде песимистична - първата ваксина срещу коронавирус беше официално регистрирана на 11 август, 2020 година. Това беше руския препарат "Спутник V". Въпросът е, че той беше регистриран без да бъдат показани публично данните за безопасността и ефикасността му и те излязоха месеци по-късно в The Lancet, а през това време вървеше проучване в клинична фаза 3 с официално одобрена, а не експериментална ваксина, както трябваше да бъде.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com