Година преди убийството Немцов бил следен от същите служители на ФСБ като Навални

3588
Година преди убийството Немцов бил следен от същите служители на ФСБ като Навални
Снимка: iStock

Журналисти от Bellingcat*, The Insider* и BBC са открили доказателства, че година преди убийството на руския опозиционен политик Борис Немцов той е бил следен от свързан с ФСБ човек. Същият човек вероятно е участвал в други покушения на опозиционери, включително Алексей Навални, Владимир Кара-Мурза и Дмитрий Биков.

В Русия отбелязаха шестата годишнина от убийството на Борис Немцов

Разследването е установило, че мъж с паспорт на името на Валерий Николаевич Сухарев е следвал Борис Немцов при най-малко 13 пътувания из Русия. Поне веднъж към Сухарев се присъединил и друг предполагаем оперативен работник на ФСБ - Алексей Кривошчеков.

От администрацията на Путин заявили, че руските власти нямат нищо общо с това, което се казва в разследването.

*Bellingcat и The Insider са обявени за чуждестранни медийни агенти в Русия.

Стъпка по стъпка

Според данните за резервации на самолетни и железопътни билети на името на Сухарев (които са на разположение на BBC), сравнени с движенията на Борис Немцов, и двамата са направили най-малко 13 сходни двупосочни пътувания (т.е. общо 26 пътувания) между май 2014 г. и февруари 2015 г.

В същото време Сухарев често пристигал в града преди Немцов, което може да показва, че плановете на политика са били известни на Сухарев предварително. Повечето от пътуванията на Немцов били редовни пътувания с влак от Москва, където е живял опозиционерът, до Ярославъл, където е бил депутат в областната Дума.

Единственото нещо, което се отличава, е посещение в Новосибирск през юли 2014 г. - Немцов отива там, за да представи доклад за корупцията в „Газпром“. В този случай, според данните от резервациите за полета, Валери Сухарев е купил билет само 10 минути по-късно от Борис Немцов.

Сухарев и друг предполагаем оперативен агент на ФСБ - Алексей Кривошчеков – пристигнали в Новосибирск сутринта на 4 юли, малко преди Немцов, и се върнали в Москва на 6 юли, заминавайки един час преди политика. За последен път Сухарев последвал Немцов на 17 февруари 2015 г., само 10 дни преди убийството на опозиционера на Болшой Москворецки мост близо до Кремъл.

"Магистрал": база за всички

В Русия цялата информация за резервациите на самолетни и железопътни билети се регистрира в централизирана база данни, наречена "Магистрал". До тази база данни имат достъп служители на ФСБ и някои служители на Министерството на вътрешните работи, участващи в разследването на престъпления.

Поради факта, че данни от „Магистрал“ изтичат към черния пазар и интернет, журналистите имат възможност да получат достъп до движението на самите сили за сигурност.

„ФСБ, естествено, разбира, че тези данни се намират в тази база данни и се продават на черния пазар, но не могат да направят нищо, за да го спрат. Първо, защото не им е изгодно – шефовете им печелят от продажбата на тези данни, те защитават всички продавачи на данни", казва Христо Грозев, ръководител на Bellingcat и автор на предишни разследвания за връзката на служители на ФСБ с опити за покушение на опозиционери. "Второ, премахването на данни от тази база данни е много опасно. Първо, това ще подкопае доверието в самата база данни, и второ, дупките, които остават, също са много ценни, защото това, което премахват, ще бъде забележимо – старата версия на тази база остава и можем да намерим това, което са премахнали."

Данните, на които разчита разследването на медиите, идват от няколко източника, включително копия на базата данни „Магистрал“, изтекла на черния пазар от корумпирани служители и след това получени от журналисти от Bellingcat, The Insider и BBC.

"Оруелска реалност"

Имената на Валери Сухарев и Николай Кривошчеков се споменават в предишни разследвания на Bellingcat за отравянето на опозиционния лидер Алексей Навални и съратника на Немцов Владимир Кара-Мурза, както и на поета и журналист Дмитрий Биков.

Кара-Мурза бил тровен два пъти - през 2015 и 2017 г. Биков изпада в кома по време на пътуване до Уфа през 2019 г. Алексей Навални губи съзнание по време на полет до Москва през август 2020 г.: самолетът каца аварийно в Омск, откъдето политикът е изпратен в Берлин – там е диагностициран с отравяне със забраненото нервнопаралитично вещество "Новичок".

И тримата оцеляват и по-късно описват подобни симптоми.

Журналистите са установили, че и тримата са били следени от предполагаеми служители на ФСБ, включително Валери Сухарев, който според разследващите може да работи за Службата за защита на конституционния ред на ФСБ, т.нар. „2-ра служба“.

При налагането на санкции срещу предполагаемите отровители на Навални Министерството на финансите на САЩ описва функцията на тази служба като „предотвратяване на вътреполитически заплахи“.

Останалите служители, пише Bellingcat, са свързани с Института по криминалистика на ФСБ, за който бивши съветски разузнавачи твърдят, че има секретна лаборатория за отрови.

Властите в Русия отричат убийството на Немцов да е политическо

В случая с Навални Сухарев не е участвал в физическото следене, но според данните от таксуването на мобилни телефони е бил в контакт с оперативни работници на място, както и с по-високопоставен офицер от ФСБ. Общо на разследващите са известни почти 150 обаждания и съобщения между Сухарев и членове на групата.

„Това е абсолютно оруелска реалност - казва Владимир Кара-Мурза в интервю за ВВС. - Както Оруел е имал министерство на мира, което е водело войни, и министерство на истината, което се е занимавало с пропаганда, така и днес в Русия имаме Управление за защита на конституционния ред, което организира политически убийства, и Институт по криминалистика, който сам използва забранени химически оръжия за ликвидиране на политически опоненти на властта.“

Владимир Путин нарече разследването на покушението срещу Алексей Навални "легализация на материали от американските спецслужби", добавяйки, че ако руските разузнавателни служби са искали да отровят политика, те "щяха да доведат въпроса докрай".

Помолен да коментира изводите от настоящото разследване срещу Борис Немцов, говорителят на президента Дмитрий Песков отговори: "Всичко това няма и не може да има нищо общо с руското правителство. Всичко това прилича на поредната измислица."

ФСБ не е отговорила на питането на ВВС.

Недоразкрито убийство?

Борис Немцов е прострелян четири пъти в гърба в центъра на Москва на 27 февруари 2015 г. Няколко дни по-късно властите задържат петима чеченци.

Процесът се фокусира върху извършителите и организаторите на убийството и приключва през юли 2017 г. Извършителите - петима души - са осъдени на лишаване от свобода за срок от 11 до 20 години. Предполагаемият организатор е обявен за международно издирване.

Виновните за убийството на Борис Немцов получиха тежки присъди

Представители на семейството на Борис Немцов не са съгласни със заключението на следствието и многократно настояват за разпит на ръководителя на Чечения Рамзан Кадиров и различни високопоставени служители на републиката по този случай, но им е отказано.

Въпросът за поръчителя на убийството остава открит. В началото на 2020 г. Владимир Путин обяви, че поръчителите на убийството на Немцов са открити, но имената им не са оповестени публично.

"Смъртта [на Немцов] беше първата. Беше толкова гръмка, демонстративна, показателна - спомня си сътрудничката на Немцов Олга Шорина. - Смъртта му трябваше да плаши. И тя плашеше. Тя показа на другите, че трябва да мълчат. И заедно с нея започна унищожение, физическо унищожение на опонентите.“

ВИЖТЕ ОЩЕ: Роберта Мецола: Русия не е Путин, а Навални, Немцов и Магнитски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари