Властите в Русия отричат убийството на Немцов да е политическо

5792
Властите в Русия отричат убийството на Немцов да е политическо
Снимка: Gettyimages.com

Убийството на руския опозиционен лидер Борис Немцов не е свързано с политическата му и обществена дейност. Това е казал следовател пред съда в Москва, където се разглежда жалбата на наследниците на Немцов заради нежеланието на руските власти да преквалифицират тежестта на разследването, информира ТАСС.

Изказването на руския следовател беше оспорено от адвоката на семейство Немцови, който отхвърли версията политикът да е убит заради позицията му за нападението над френското сатирично списание „Шарли ебдо”. Карикатурата, за която се предполага, че може да е мотив за отмъщение, е публикувано през януари, а подготовката за убийството на Немцов започва през септември. В крайна сметка съдът отказа да приеме версията на семейството на Немцов.

Дъщерята на Немцов се опасява от кървава революция в Русия

Жанна Немцова, дъщерята на убития руски опозиционер Борис Немцов, повдигна сериозни обвинения срещу президента на страната Владим...

Дъщерята на Немцов – Жана, заведе делото срещу руските власти, защото те не желаят разследването да се съсредоточи върху „посегателство върху живота на обществен и държавен дял”. Точно това е основната версия според Жана, която вярва, че баща ѝ е загинал заради разкритията си за ролята на Русия в конфликта в Украйна и заради десетките убити руски войници, ходили на тайни мисии там.

Припомняме, че двама души бяха задържани за убийството на Немцов, а чеченeцът Заур Дадаев направи признание, че той е физическият убиец на политика. Версията на Дадаев за извършеното е точно „остри коментари” на Немцов спрямо мюсюлманите след атентата в редакцията на „Шарли ебдо”. Разследващите смятат, че Заур Дадаев е организирал убийството с други чеченски бойци. За да накаже политика и да му затвори устата, той привлякъл в пъкления план племенниците си Анзор и Шадид Губашеви, които в продължение на десетина години живели в Одинцово в Подмосковието и работели в руската столица. Затова и я познавали отлично. По-късно към групата се присъединили Тамерлан Ескерханов и Хамзат Бахаев, които живеели в съседство на двамата братя в Одинцово.

Немцов беше разстрелян в нощта на 27 февруари, буквално на метри от Кремъл, след като беше дал интервю за радио „Ехото на Москва”. Политикът беше убит в компанията на приятелката си – украинския модел Анна Дурицкая.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа