Година след атентата: Няма да успеят да погребат Шарли. Шарли ще погребе тях

4146
Година след атентата: Няма да успеят да погребат Шарли. Шарли ще погребе тях
Снимка: Gettyimages.com

Днес, 6 януари, излиза новият брой на ”Шарли Ебдо” (Charlie Hebdo), посветен на годишнината от януарската трагедия. От 7 до 9 януари в резултат на терористични нападения, започнали в редакцията на сатиричното издание, загинаха 17 души. А днес широката публика видя как изглежда първата страница на специалното издание на вестника. Там е изобразен бягащ бог в окървавени дрехи, който държи автомат Калашников. Надписът гласи: „Година по-късно: Убиецът все още не е заловен.“ Автор на рисунката е Рис. По този начин той се застъпва за идеята на светската държава и срещу „фанатиците, оглупели от Корана“.

Рис си спомня за това, което се случи онази сутрин на 7 януари точно преди една година, когато братята джихадисти Куаши разстреляха 12 души в редакцията на медията.

Франция отбеляза една година от атентата срещу "Шарли ебдо"

Франция отбелязва с поредица от възпоменателни събития 1 година от атентатите срещу сатиричното издание "Шарли ебдо" и кашерния магазин...

„След 60 оглушителни изстрела помещението на редакцията се изпълни със страшна тишина. Как ще продължат да издават вестника след това?, се пита Рис. „Никакви малки идиоти в маски няма да погубят делото на живота ни", категоричен е той.

Новият брой има 32, вместо 16 страници. Той включва рисунки на загиналите им колеги Кабю, Волински, Шарб, Оноре... В специалния брой участват министърът на културата Фльор Пелерен, актрисата Изабел Аджани, Шарлот Гензбург и други.

В редакционна статия, цитирана от AFP, авторът на карикатурата напомня: „През 2006 година, когато ”Шарли Ебдо” (Charlie Hebdo) публикува карикатурата с изображението на Мохамед, никой не можеше да си представи, че това ще завърши с насилствената смърт на хора. Беше невъзможно да си представиш, че през XXI в. във Франция ще убиват журналисти заради религията.“

Обсъждайки това, че редакцията е смятала публикуването на карикатурата на пророка за отдавна забравено минало, Рис, подчерта още, че „вярващият, особено фанатично вярващият, никога не забравя обидата, нанесена на вярата му, защото пред него и зад него е вечността. Ние забравихме за това в "Шарли". Тази вечност се стовари на главите ни като мълния на 7 януари миналата година.“

Шарли Ебдо: Убиецът е още на свобода

На първата годишнина от ислямисткото нападение, седмичникът ”Шарли Ебдо” (Charlie Hebdo) пуска специален брой, предаде АФП....

Рис уверява, че Charlie Hebdo ще излиза въпреки религиозния екстремизъм: „Няма да успеят да погребат "Шарли". "Шарли" ще погребе тях“.

Уважавайте живите и мъртвите

Тези дни във френските медии ще излязат десетки документални филми, посветени на терористичния акт в редакцията на Charlie Hebdo. В някои от тях са включени разказите на оцелелите след нападението.

Асоциацията „V.A.C.H.E.S” (Жертвите и оцелелите от атентата в Charlie Hebdo"), създадена от роднините на един от загиналите, призовава медиите да проявят сдържаност и да избягват оскърбителни детайли.

"Шарли ебдо" постави Франция на трето място в мрачна класация на "Репортери без граници"

Атентатите срещу френския сатиричен вестник "Шарли ебдо" през януари поставиха Франция на трето място в мрачната класация на "Репортери...

Много от семействата „не са пожелали да узнаят точни детайли от убийството на близките си. Днес те се обръщат към журналистите, които ще обсъждат темата с молба да се въздържат от детайли, които биха могли да наранят чувствата им и да проявят уважение, както към мъртвите, така и към живите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари