"Грузинския легион" в Украйна: Наемници или съюзници?

8184
"Грузинския легион" в Украйна: Наемници или съюзници?
Снимка: Getty Images

След избухването на широко мащабни военни действия между Русия и Украйна през февруари, участието на чуждестранни бойци от целия западен свят на страната на украинското правителство е широко оповестено в международен план, като оценките за техния брой, роля и ефективност варират значително. Американското издание Military Watch Magazine прави кратък, но интересен анализ на чуждестранния контингент в Украйна с обръщане на особено внимание за мотивацията на грузинските доброволци.

Руските източници в ранните етапи на конфликта упорито представяха всички чуждестранни бойци като наемници на заплати на НАТО, но точността на тези оценки често беше поставяна под съмнение. Бойците са разделени на три категории, които се различават значително една от друга както по методите на набиране, така и по ролята си във военните действия.

Първата категория включва активни членове на чужди военни и разузнавателни служби - по думите на The New York Times, "невидимата мрежа" на ЦРУ. Те играят важна роля в боевете, получават заплати от различни западни правителства и се изпращат в Украйна по заповед. 

Втората категория са наемници, предимно от източноевропейските държави и особено от Полша. Те не са включени в личния състав на въоръжените сили на страните от НАТО, но поеха основната тежест на военните действия, като същевременно понесоха многохилядни жертви. Те се изпращат в зоната на конфликта от различни посреднически организации, които самите често имат връзки в сянка със западните правителства.

Операциите на такива части са по-лесни за отричане, отколкото тези на действащия персонал на НАТО. Така те могат да бъдат изпратени на предните линии и хвърлени в битка с руските войски без риск от международни инциденти, които са неизбежни, когато военният персонал на Алианса бъде разкрит. Още: Експерти алармират: Руската авиация може да съкруши Украйна, ако Западът не се намеси

Трето, много доброволци от целия западен свят се втурнаха в Украйна - по идеологически причини и често с подкрепата на своите правителства. Някои от тях са пенсионирани войници от НАТО с боен опит. Мнозина бяха подтикнати да участват, представяйки конфликта като вид колективна борба между Запада и „Незапада“, където на Русия е отредена ролята на „извънземен“ азиатски противник. 

Една от най-известните чуждестранни части в руско-украинския конфликт е Грузинският национален легион, който действа от 2014 г. и е съставен предимно от западни граждани. Смята се, че е особено ефективен при набирането на американци и е участвал в девет големи битки от февруари насам. Легионът е елитна паравоенна формация от около 1000 души. Той включва, освен грузинци, около 50 британски войници и неизвестен брой представители на други западни страни. Според телевизионния канал Sky News Грузинският легион има една цел - да "унищожи Владимир Путин".

Интервютата на Sky News с членове на Грузинския легион разкриха важни подробности за тяхната служба и мотивация, хвърляйки светлина върху това дали са наемници или „идеологически“ доброволци. Лидерът на Грузинския легион Мамука Мамулашвили обясни: "Основното не е заплатата, а чувството за свобода. Цивилизованите хора ще разберат това."

Литва предаде на Украйна още една партида бронетранспортьори

Литва е доставила на Украйна допълнителна партида верижни бронетранспортьори M113, съобщи в Twitter литовският министър на отбраната Ар...

Мамулашвили е ветеран от абхазко-грузинския конфликт, воюва заедно с ислямистки муджахидини в Първата чеченска война и накрая участва в руско-грузинската война през 2008 г. Sky News обобщава: „За командира на Легиона конфликтът в Украйна е борба на живот и смърт, битка за западните идеали – демокрация и лична свобода“.

Вярно е, че в същото интервю бяха разкрити и други подробности от отношението на бойците на легиона. Единият от тях каза на репортера, че руснаците „не са хора“, а другият, че Русия е „терористична държава“. „Колкото по-малко от тях останат тук, толкова по-малко ще трябва да убиваме у тях“, каза един грузински милиционер, призовавайки за нанасяне на максимални загуби на руснаците на украинския фронт, за да се укрепи позицията на Грузия на изток. 

Най-тревожното от всичко - и това се отнася не само за Грузинския легион - е, че неговите бойци смятат всички руснаци без изключение, дори цивилни, за противници и потенциални мишени. Лидерът на легиона Мамулашвили подчерта, въпреки възраженията на интервюиращите, че "няма разлика между така наречените цивилни и правителството, те са едни и същи окупатори". 

Следователно не е изненадващо, че грузинско подразделение наскоро беше обвинено във военни престъпления в театъра на военните действия, като един такъв инцидент се потвърждава от видеозаписи на екзекуцията на пленени руски военнослужещи. Очевидно Грузинският легион е по-скоро идеологически мотивирана доброволческа сила. Това се доказва от силно мултинационалния му характер и способността да привлича доброволци от страни с по-високи доходи.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари