Икономическите предизвикателства пред следващия президент на САЩ

2052
Икономическите предизвикателства пред следващия президент на САЩ
Снимка: Getty Images / Guliver

Настоящата кампания за президент на САЩ е една от най-неприятните в скорошната история и след като приключи след три седмици американците ще могат да си поемат глътка свеж въздух. Но някои анализатори вече са насочили вниманието си към това, което ще се случи след изборите на 8 ноември. Независимо от това кой спечели, управлението на най-голямата в света икономика ще бъде сериозно предизвикателство за него.

Имайки предвид предизборните обещания, острата риторика и разменените обвинения между кандидатите, следващият американски държавен глава ще трябва да дава доста обяснения, твърди Бил Голстън, бивш съветник на Бил Клинтън.

„Много просто, има последствия от изборите… Ти си нает, за да вършиш работата и представата на американския народ за това, за което са те наели да правиш, се основава на казаното от теб по време на кампанията“, коментира експертът.

Ако Доналд Тръмп стане президент, ще трябва да обясни реалната стойност за построяването на стена по границата с Мексико, подчерта Голстън. По време на кампанията републиканецът отбеляза, че цената на подобен проект ще бъде между осем милиарда и 12 млрд., но според консервативни оценки това ще струва между 27 млрд. долара и 40 млрд. долара. Освен това Тръмп твърди, че Мексико ще плати за стената, но според повечето независими анализатори това е малко вероятно да се случи.

Кандидатът на демократите Хилари Клинтън също обаче ще трябва да обяснява своите предизборни обещания. „Тя говори за семейна политика за децата. Тя обеща голяма инфраструктурна програма. Тя споменава всеобхватна имиграционна реформа. За всичко това американският народ ще й търси отговорност“, уточни специалистът.

Плащането за предизборните обещания

Според Комитет за отговорен федерален бюджет обаче основният проблем е как да се финансират тези програми. Председателят му Мая Макгинис отбелязва, че това е тема, за която никой от кандидатите не иска да говори.

„Хилари Клинтън обеща да не вдига таксите за семействата с доход под 250 хил. долара. Това звучи хубаво, но ако искаш да харчиш толкова много, колкото тя иска, не можеш да решиш проблем само като облагаш с данъци богатите“, отбеляза Макгинис.

Освен това следващият американски президент ще трябва да се справи с бавния икономически растеж.

Увеличаването на американския дълг

Но освен липсата на ръст при заплатите и нарастващата разлика между доходите на бедните и богатите, от Комитета подчертават, че най-важния икономически въпрос за следващия президент ще бъде бързото увеличаване на външния дълг, който до края на фискалната 2016 г. ще достигне 20 трил. долара.

Москва обвини водената от САЩ коалиция във военни престъпления в Ирак

Москва обвини водената от САЩ международна коалиция в нанасяне на въздушен удар срещу мирна процесия в населеното място Дакук, разполож...

Икономистите обясняват, че изплащането на този дълг ще тежи на бъдещите поколения. Затрудненото положение се получава от това, че повечето американци няма да гласуват за кандидата, който ще увеличи данъците, но също така няма да подкрепят и правителство, което намалява разходите.

Разделения Конгрес

Взимането на трудни решения ще изисква силно двупартийно сътрудничество, коментира Макгинис, което обаче липсва във Вашингтон.

„Ние имаме сериозни проблеми в тази страна и имаме големи възможности да ги решим, но двете партии не работят заедно и не правят компромиси, които ще помогнат на прогреса. Ние сами си пречим“, допълни Макгинис.

Voice of America

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари