Има ли шансове протестната вълна да върне демокрацията в Мианмар?

1566
Има ли шансове протестната вълна да върне демокрацията в Мианмар?
Снимка: Getty

Съвременната история на Мианмар вижда първия си военен преврат през 1962 г., когато генерал Не Уин завзема властта със сила, установявайки авторитарен режим, който затваря страната за останалия свят и я потапя в мизерия, пише БГНЕС.

На 8 август 1988 г. група студенти от университета в Рангун започват това, което за няколко дни се превръща в най-голямата революция в новата история на азиатската държава. Режимът обаче, успява да спре въстанието за 40 дни, след като са избити хиляди протестиращи. Въстанието завършва с втори преврат на 18 септември същата година.

Години по-късно Мианмар преживява втора революция след преврата на 1 февруари тази година, при която военната хунта свали демократично избраното правителство и затвори основните му членове. Демонстрациите започнаха на 6 февруари, а първата фатална жертва се случи на 19 февруари. Оттогава поне 200 души са загубили живота си в протести срещу военната хунта, докато повече от 500 са били арестувани.

Бирманското общество се състои от множество етнически групи, представени в политически партии, и дори въоръжени бунтовнически групи. В момента никоя от тези партии не се е съгласила да участва в избирателната комисия, създадена от военните. По същия начин някои бунтовнически групи заплашиха да отговорят на армията, ако тя атакува протестиращи в техните региони.

От своя страна, международната общност отговори с позиция на отхвърляне към военната хунта. САЩ, Великобритания и Канада обявиха санкции срещу генералите, участвали в преврата, докато Швейцария, Австралия, Нова Зеландия и Южна Корея преустановиха отношенията си с Мианмар.

Предвид опита от 1988 г., е трудно да се повярва, че настоящото въстание ще успее да промени позицията на военната хунта. Вярно е, че интернет, социалните мрежи и медиите днес помагат да се популяризира случващото се в страната, но военната хунта ще направи всичко възможно, за да остане на власт. По същия начин настоящата икономическа ситуация в страната не позволява ситуацията на социално неподчинение да продължи твърде дълго, тъй като вреди на протестиращите толкова, колкото самата държава.

Нови обвинения срещу противниците на хунтата в Мианмар

Съд в Мианмар предявил нови обвинения срещу отстранените от власт цивилни лидери Аун Сан Су Чжи и президента Вин Мин, предава ТАСС. Се...

Тази реалност сочи като единствения източник, който може да реши кризата помощ отвън. Искането на протестиращите за отговорността за защита на ООН показва, че и те изглежда приемат тази реалност и очакват чужда намеса.

Санкциите, наложени на Мианмар от различни държави до момента, са ограничени, тъй като засягат само определени лица и не засягат търговията им с Европа. На 4 март военната хунта заяви, че страната им е свикнала със санкции и че те са издържали досега. САЩ и някои европейски държави налагат санкции на Мианмар от 1996 г. Тези санкции обаче, само ги доближават до Китай.

Споразумението за защита с ООН е подписано през 2005 г. и оттогава не е изпълнено въпреки войните в Либия, Сирия и Йемен. Военна намеса срещу хунтата в Мианмар може да предизвика гражданска война и да породи етническо разделение.

Като се вземат предвид всички тези фактори, единственото логично решение на хоризонта е да се създаде план за диалог, която да включва военната хунта и членовете на сваленото легитимно правителство. Тайланд и Индонезия са първите страни в региона, които са предложили този вариант. Индонезия има потенциала да действа като посредник. Единственият проблем е липсата на консенсус между страните от региона относно това каква позиция да заемат с военната хунта в Мианмар. Въпреки това, дори ако тези страни се споразумеят за решение, прилагането му ще премине през споразумение между САЩ и Китай, анализира Омер Фарус Йълдъз от Анадолската агенция. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Руска лятна офанзива 2024: Вариант Славянск - Краматорск

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари