Иновацията, която позволи на Русия да наложи въздушно превъзходство в Украйна (ВИДЕО)

11298
Иновацията, която позволи на Русия да наложи въздушно превъзходство в Украйна (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Руската армия успешно използва бомби с модул УМПК (универсален модул за планиране и корекция), превръщайки ги във високоточно оръжие. Именно на този модул военното командване на Русия залага големи надежди - за установяване на пълно въздушно превъзходство с резултати на земята, което да доведе до количествено и качествено изменение на ситуацията на фронта.

УМПК - що е то?

Модулът УМПК за руски бомби е създаден в процес на "проба-грешка", в момент, когато руснаците спешно се нуждаеха от прецизни бомби с голям обсег. Днес те вече се използват широко на украинския фронт, като са едни от най-ефективните видове оръжия в руския арсенал: Умни бомби срещу дронове: Най-силните оръжия на Русия и Украйна на фронта сега (ВИДЕО)

Тези бомби са оборудвани със специални модули с криле, които позволяват на боеприпасите да летят по планирана с навигация тракетория към съответната набелязана цел. Крилата излизат от модула под бомбата веднага след откачането и я насочват към целта.

Защо използването на УМПК доведе до толкова значителни промени на фронта? Факт е, че руснаците са измислили как доста лесно да модернизират хилядите бомби в складовете си. Модулът УМПК е специално устройство за така наречените "глупави бомби" ФАБ-250, -500 и -1500 (числата са килограмите носен взрив), които, първо, без УМПК са неконтролируеми при падането, и второ, чиято точност и поразяваща способност зависи пряко от това колко се доближава до целта самолетът, който ги пуска.

Модулът УМПК се монтира под бомбата посредством специална платформа, след което върху нея се инсталира системата Kometa-M, позволяваща сателитно насочване с помощта на GLONASS (руския еквивалент на GPS). Благодарение на това бомбата може да поразява цели с дадени координати, което осигурява много по-голяма точност, отколкото в случай на традиционно падане.

Важен елемент са гореспоменатите разтварящи се криле. Като осигуряват на бомбата способност за навигационно планиране, те значително увеличават нейния обсег. ФАБ-250 с УМПК има обхват от 65 километра до целта. Това затруднява поразяването на самолета, носещ бомбата - той може да я пусне на по-далечно разстояние от набелязаната цел.

Руснаците могат да модифицират УМПК

Модулът УМПК е разработен набързо, той не позволява да се нанасят толкова точни удари, както например американските JDAM или GLSDB, които са на разположение на украинците. Това обаче е сравнително евтино и лесно за производство решение, така че руснаците могат буквално да засипят украинските позиции с модернизирани ФАБ.

В същото време дизайнът на модулите УМПК е обещаващ - руснаците могат постоянно да развиват този проект, например подобрявайки аеродинамиката и увеличавайки обхвата на полета на бомбите, както и да разработват версии на УМПК за по-мощни бомби с тегло 3 тона. Модулите УМПК, макар да са доста импровизирано решение, за съжаление свидетелстват за способността на руснаците успешно да адаптират оръжията си към условията на войната.

Ефективно средство за борба с бомби с модули УМПК могат да бъдат системи за електронно заглушаване, способни да блокират модулите Kometa-M, въпреки че това изисква големи технологични разходи. Друг очевиден вариант е затягането на санкциите. Това би лишило руснаците от достъп до чужди технологии, които се използват за производството на УМПК. Фактът, че повече от две години от началото на войната руснаците все още не изпитват особени проблеми в тази област, умело заобикаляйки наложените им санкции, предполага, че не е възможно да се разчита на този вариант: Русия се хвали с нова умна бомба (СНИМКА)

И Украйна има с какво да се похвали

Вече има видеокадри и от изстрелване на бомба с фиксирани крила. Тя е известна като "Укроланцет" - "ланцет" е препратка към популярния руски ударен камикадзе дрон. А видеокадрите показват, че украинският боеприпас работи:

Автор: Марчин Яблонски, за полското издание Interia

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com