Инструкторите ни могат да станат мишени за Русия, алармират в Чехия

18310
Инструкторите ни могат да станат мишени за Русия, алармират в Чехия
Снимка: Getty images

След като чешки войници пресекат украинската граница, за да помогнат на украинската армия, независимо дали за обучение или по друга причина, те ще станат официална мишена за Русия, твърди чешкото издание Lidovky. В крайна сметка те ще бъдат в зона на бойни действия, там конкретната цел на престоя им няма значение за врага и това трябва да се има предвид. 

От гледна точка на международното право тази форма на помощ от други държави за Украйна е допустима и държавите, които искат да помогнат на Украйна по този начин, просто сами се отказват от тази идея, страхувайки се от Русия. Това съобщи за изданието военният анализатор и бивш заместник-министър на отбраната на Чешката република Даниел Кощовал. Още: Президентът на Чехия разреши на 20 чехи да се присъединят към украинската армия

"По принцип ситуацията е подобна на събитията от началото на 90-те години, когато Ирак нахлу в Кувейт. Логиката на Устава на ООН е, че решението за използване на сила в международните отношения може да бъде взето или въз основа на присъди на Съвета за сигурност на ООН, или нападнатата страна може да използва сила за самозащита", а освен това останалите членове на ООН могат да ѝ се притекат на помощ. Това е посочено в член 51 от Устава на ООН. Алиансът също се базира на този принцип", обясни Даниел Кощовал. 

Няма разлики в подготовката 

Според него държава, която е била подложена на агресия, може да използва сила, докато Съветът за сигурност не ѝ забрани. Правилото важи и за Украйна и по същия начин други страни от ООН могат да помогнат на Украйна, включително като изпратят войски на нейна територия. „Но тук е важно дали тези сили ще изпълняват логистични задачи или ще се бият на фронтовата линия“, отбелязва експертът.

Възможността за изпращане на сили в помощ на Украйна, но не и за участие в бойни действия, не беше изключена от френския президент Еманюел Макрон. По време на негово посещение в Чехия, чешкият президент Петр Павел коментира идеята. Той се застъпи за търсене на нови форми за помощ на Украйна, включително възможността за провеждане на обучение на войници от украинските въоръжени сили в неговата страна: Макрон към Европа заради Путин: Не може да бъдем страхливци (ВИДЕО)

"Наистина има много варианти. Мисля, че е време да ги обсъдим сериозно. Обяснявам отказите със страховете, които пораждат разговорите за изпращане на военни сили в Украйна, защото по този начин наистина може да се премине червената линия. Обсъждаме нови форми на помощ“, каза президентът Петър Павел. Още: Още помощ за Украйна, но и мисли за мир - мнението на президента на Чехия

Политическият географ Ян Кофрон от Института за политически научни изследвания към Факултета по социални науки на Карловия университет в Прага счита, че най-добрият начин би бил да се помогне за обучението на войници директно в Украйна. Като минимум ще изчезнат някои логистични проблеми, свързани с изпращането на украински войници в страни, далеч от Украйна, където те се обучават в момента. Това са Чехия, Полша и Германия.

Освен това чешките механизирани батальони използват същата техника като украинските. "Но тук трябва да се каже, че всеки, който би обучавал украински бойци там, би станал официална руска цел. Обучението на украинци тук, в Полша или Германия, е много по-безопасно както за тях, така и за нас", уточни Кофрон.

Според него е трудно да си представим, че Чехия би предприела сама подобна стъпка. „Ако не се вземе решение на ниво Европейски съюз или НАТО, въпросът ще се ограничи само до политическа позиция“, подчерта той. 

Даниел Кощовал добави, че не вижда разлика в качеството на обучението, което се провежда тук и в Украйна. Методите биха били подобни. "Единствената разлика, теоретично, може да бъде, че украинските военни бази могат да бъдат много по-големи. Следователно ще има по-малко ограничения по отношение на броя на бойците, които преминават обучение. В противен случай няма да има разлика", обясни той.

Нито крачка напред

Сред другите възможности и двамата експерти виждат например помощ при разчистване на мини или изпращане на медицински работници. Въпреки това, най-голямата плътност на минното дело е в тридесеткилометровата зона близо до фронта и вероятно никой не би изпратил чужди части там. Що се отнася до чешката военна медицина, тя е на отлично ниво, но Украйна също има свои собствени възможности благодарение на мрежа от военни и граждански болници, пише още Lidovky.

Както казва Ян Кофрон, по-важно е да се изпращат достатъчно лекарства на украинските лекари, за да могат да работят. "Украински войници също идват при нас и в други западни страни, за да им бъдат извършени сложни операции. Трудно е да се каже дали изпращането на нашите лекари в Украйна ще промени нещо. Мисля, че разликата ще бъде незначителна", отбеляза експертът. Още: 89 танка, 226 БТР-а: Чехия обобщи каква военна помощ е дала на Украйна

Даниел Кощовал обаче допуска хипотетична възможност за използване на чужди сили в Украйна. „При определени обстоятелства украинците, например, могат да кажат, че трябва да възпрат Русия да не излезе извън границите на Луганска и Донецка област и че са готови да влязат в преговори с Русия за статута на тези области. Международната общност трябва да бъде готова да изпрати военни части, които да помогнат на украинците да изградят отбранителни линии по границите на тези региони и да демонстрират, че Русия няма да бъде допусната по-нататък“, уточни Кощовал. Ако Русия реши да премине тези граници, коалицията ще ѝ се противопостави, за да защити международното право.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари