X
 
 

Иракските кюрди поемат курс към независимост

3513 4
photo of Иракските кюрди поемат курс към независимост
Снимка: Getty Images / Guliver
Политическите партии от Кюрдския автономен район на Ирак (КАР) обявиха намерението си да проведат референдум за отделяне от федералния център. Датата на плебисцита е определена на 25 септември, избирателите ще отговарят на въпроса: „Подкрепяте ли независим Кюрдистан?“. Експертите смятат, че победата на сепаратистите на плебисцита едва ли автоматично ще им позволи да получат държавност, но въпреки това ще успее да засили позициите им в по-нататъшните преговори по този въпрос с Багдад.

Референдумът за независимостта ще премине във всички области на автономията в Северна Ирак, а също така в „спорните територии“. За това на 7 юни съобщи пресслужбата на президента на автономията Масуд Барзани, който е и лидер на Демократическата партия на Кюрдистан.

Референдумът ще може да донесе нов разрив в отношенията между кюрдските власти и федералния център, след като и двете правителства обединиха сили в борбата за освобождение на Мосул, зает от терористите от „Ислямска държава“.

Съгласно конституцията, кюрдите вече имат статут на широка автономия. Иракски Кюрдистан включва в себе си три провинции, които се намират под ръководството на регионалните власти начело с Барзани. Автономният район също така разполага и със собствена армия.

Повечето кюрди са готови да подкрепят идеята за независимост, но на пътя към на отделянето на автономната област стоят политически прегради. Опозицията от страна на правителството в Багдад се засилва заради това, че референдумът ще премине не само в самата автономия, но и в спорните територии. Освен това, една от тези територии – град Киркук, е разположена в близост до огромно петролно находище. Продажбата на суров петрол остава основен източник на доходи – както за кюрдите, така и за властите в Багдад.

„Преобладаващото мнозинство от кюрдите ще се изкажат в полза на независимостта, но това няма да доведе до отделянето на автономната област“, смята научният сътрудник от сектора за кюрдология към Центъра за изучаване на страните от Близкия и Средния изток към Института по изтокознание на РАН Кирил Вертяев. „Според моята информация, властите в Багдад не са готови да признаят независим Кюрдистан въз основа на резултатите от плебисцита“, заяви той.

Същевременно Вертяев допуска, че провеждането на референдума ще засили позициите на кюрдите по три основни въпроса. „На първо място, макар и кюрдите да не постигнат независимост, референдумът ще засили преговорните позиции на автономията по повода“, смята експертът. „На второ място, ако в спорните територии, в частност в де факто кюрдски Киркук, гласуват да независимостта, то кюрдите могат да използват този аргумент при споровете с Ирак за това чии са тези територии. Накрая, на трето място, победата на допитването ще означава вот на доверия към ДПК и нейния лидер Барзани, така увеличавайки неговите шансове за нов мандат“, посочи той. Парламентарните избори и избирането на ръководството на КАР трябва да се състоят скоро след референдума за независимостта – 6 ноември. На 8 юни прессекретарят на руското МВнР Мария Захарова, заяви, че Русия „подкрепя единството и териториалната цялост на иракската държава“. Същевременно тя подчерта необходимостта от съблюдаването на „законните права на всички национални и религиозни групи в Ирак, най-голямата от които са кюрдите“.

Захарова добави, че всички противоречия между кюрдските власти и федералния център „трябва да се решат чрез конструктивни преговори и със задължителен отчет на общите приоритетни задачи, преди всичко борбата срещу международния тероризъм в лицето на „Ислямска държава“ и срещу другите екстремистки групировки“. Съответното заявление е публикувано на сайта на руското министерство.

Кюрдите са най-големият народ на света, който няма собствена държава. Освен в Ирак големи поселения кюрди обитават Сирия, Иран и Турция. Впрочем, според Вертяев, новият кръг борба за независимост на иракската автономия едва ли ще изостри сепаратистките настроения сред кюрдите в другите държави.

Що се отнася до турските кюрди, то според аналитика, иракската автономия едва ли ще им послужи за пример. „Турските кюрди имат работа с други политически реалности. Форматът на отношенията им с властите в Анкара е различен от този, с който си имат работа иракските кюрди“, посочи той.

„А, ако говорим за кюрдите в Сирия, то те имат много напрегнати отношения с кюрдите в Ирак и затова едва ли ще гледат на тях като на пример за подражание“, смята специалистът.

Независимая газета

Захариева: Правителството не е обещавало военна помощ на Кюрдистан

Правителството не е обещавало военна помощ на Кюрдистан, нито признание на референдум за обявяването му за автономна област. Това обяви...

Actualno.com

Етикети:

4 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Октомври 2 Октомври преди 11 месеца Профил на трол?
  ЕY REQIB HER MAWE QEWMI KURD ZIMAN... LONG LIVE PEOPLE*S REPUBLIC OF KURDIA. СВОБОДА ЗА ДРУГАРЯТ ЙОДЖЕЛАН / АПО/ ЕДНА ЛЕГЕНДА.
 • Октомври 2.1 Октомври преди 11 месеца Профил на трол?
  Кюрдската работническа партия не е терористична организация , а партия Бореща се за СВОБОДА И НЕЗАВИСИМОСТ. Бойците/кините на ПКК не слагат бомби по летища и магазини , а се борят с въоръжени хора. Те се борят за СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА КЮРДИЯ. ТЯХНАТА РОДИНА , ТЯХНАТА Родина не е Турция ,а поробена Кюрдия.
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Дивергент 1 Дивергент преди 11 месеца Профил на трол?
  Нека погледнем кой стои зад кюрдите и кой ги подтиква към сепаратизъм. РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ - това е девизът.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Е, в дадения случай кюрдите водят борба за независимост от столетия насам. При първата война на САЩ срещу Ирак, президентът Джордж Буш-старши спря настъплението срещу Багдад и позволи на Саддам Хюсеин да оцелее на власт по изричното искане на Турция - защото в периода на безвластие в Ирак кюрдите щяха да обявят независима държава и да насърчат милиони турски кюрди да направят същото - автономна об виж още ›› ласт, което Турция никога няма да допусне. Години по-късно ДБ-Старши каза със сълзи на очите пред NBC, че това е било голямата му грешка - трябвало е да превземе Багдад и да свали Хюсеин.
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Мтел става А1

Мтел става А1. След 23 години на пазара, над 4 милиарда лева инвестиции и над 4,5 милиона настоящи клиенти на мобилни и фиксирани услуг...