Иран и талибаните действат на принципа врагът на моя враг е мой приятел

4833
Иран и талибаните действат на принципа врагът на моя враг е мой приятел

На 21 май след удар от дрон, насочен срещу кола, местни жители в пакистанската провинция Балочистан откриват пакистански паспорт, като по чудо непокътнат, близо до разкъсаните тела на двамата души, които са се возили в колата. Паспортът е на Уали Мохамед, който учудващо много прилича на молла Ахтар Мансур, върховният лидер на талибаните в Афганистан, към когото е насочен ударът с дрон. Според пакистански медии, паспортът посочва, че собственикът му, най-вероятно молла Мансур, се е завръщал от Иран, където е бил от 26 април. Авторитетното издание Foreign Policy съобщава, че молла Мансуре пътувал в същата дестинация за няколко седмици през февруари и март.

Решението на молла Мансур да посети Иран и да напусне сигурността на провинция Балочистан, където се намира голяма част от лидерството на талибаните на пръв поглед е странно. Все пак Иран не е приятелска страна – напротив, Техеран официално се присъедини към операцията на НАТО в Афганистан през 2001 година. Иранците изиграха важна роля и по време на конференцията в Бон през 2001 година, на която се обсъждаше новото правителство след падането на талибаните. В ранните години на американската инвазия, Техеран дори предостави данни за талибанските позиции и техните сили. 20 000 афганистански войници се обучаваха от ирански инструктори.

Новият лидер на талибаните заяви, че преговори с Афганистан няма да има

Новият лидер на талибаните Маулави Хайбатула Акхунзада обяви отказа на движението от мирните преговори с властите в Афганистан, предаде...

Иран, също така, има религиозни причини да се дистанцира от талибаните. Техеран е стожер на шиитския ислям, докато талибаните са сунитски радикали, които поддържат връзки с Джундаллах – сунитска терористична организация в Иран. Талибаните ръководят и немалка част от търговията с наркотици и особено с хероин, който се превърна в „епидемия“ в Техеран. Не на последно място, властите в Иран обвиняват талибаните за убийството на дузина дипломати в иранското консулство в Мазар-е-Шариф през 1998 година. Тогава Техеран и Кабул бяха на ръба на война.

Западните анализатори предлагат опростено обяснение на пътуванията на молла Мансур в Иран: талибанският лидер е бил там за лечение, за да избегне пакистанските болници и възможността да бъде разкрит от службите в Пакистан. Няма данни за какво може да е бил лекуван. Американски медии съобщават, че може да е пътувал и „по семейни причини“.

Пътуването на молла Мансур в Иран може да е имало и други цели. Въпреки различията между Техеран и талибаните, те споделят и общи интереси, по които могат да си сътрудничат. На първо време и двете страни са подозрителни относно ролята на Запада в района и се опитват да подкопават влиянието на Вашингтон.

Реално, връзките между Иран и талибаните датират още от 2000 година, когато тогавашният лидер на талибаните, молла Мохамед Омар натоварва Хирулла Саид Хаирхуа със задачата да подобри отношенията с Техеран. Тогава Иран се съгласява да снабдява талибаните с мини и малокалибрени оръжия. За това говорят и прихванатите товари през 2007 и 2011, пълни с муниции, пътуващи от Иран за районите под контрола на талибаните. Кулминацията на талибанско-иранските отношения е откриването на офис на талибаните в град Захедан през 2012 година, в който район живеят милиони афганистански мигранти. По онова време, Иран се притеснява, че американските сили за се повишили и може да атакуват ядрените обекти от територията на Афганистан.

Днес обстоятелствата са други. Американските военни са в голяма степен изтеглени от Афганистан, а Иран и САЩ сключиха важно ядрено споразумение. Но въпреки това, през последната година се забелязва движение на пари от Иран и оръжия към талибаните. Защо?

Афганистанското разузнаване потвърди ликвидирането на талибанския водач Мансур

Националният директорат по сигурността на Афганистан потвърди, че в резултат на въздушен удар на силите на САЩ в района на афганистанск...

Една от причините, които могат да обяснят и скорошният опит на Москва да се свърже с талибаните, е общото безпокойство относно нарастващото влияние на „Ислямска държава“ в Афганистан, където около 3000 талибански бойци заявиха готовност да се присъединят към организацията. Внезапната смърт на молла Мансур може да накара и други талибани да дезертират към джихадистката групировка.

Друга причина, която може да обясни затоплянето на отношенията между Иран и талибаните, е желанието на екстремистите да прекъснат зависимостта си от Пакистан. Немалко от талибанските лидери са изпитвали недоволство от тази зависимост и покровителство на властите в Исламабад, тъй като имат недоверие към тях. Пакистанската армия често арестува талибани, нарушава договорки и опитва да ги контролира. Със смъртта на молла Мансур, талибаните ще погледнат към възможностите за прекъсване на тази зависимост. Една от опциите е Иран.

За Техеран, разбира се разрастването на влиянието му е важна тема. Ако сътрудничи на талибаните, Иран би могъл да удари интересите на Пакистан, който смята Афганистан за своя заден двор. За Иран такова сътрудничество реално може да има предимно лоши последици – по-несигурен Афганистан означава повече бежанци и разходи по сигурността на границите, а също и даване на предимство на една войнстваща и опитва група като талибаните. Талибаните биха могли да навредят на Иран и в светлината на ядрената сделка и вдигнатите санкции. Наскоро индийският премиер Нарендра Моди посети Техеран, за да сключи няколко важни сделки с Иран и Афганистан, свързани с развитието на пристанището Чабахар – инициатива, предназначена да улесни търговията и транспорта в богатите на газ Централна Азия, Афганистан и Индия. Ако Иран продължава да работи с талибаните, доверието в него може да бъде подкопано и това да навреди на икономическите му връзки.

Може би Техеран играе двойна игра: докато работи с официален Кабул, подпомага и талибаните. Сделката със САЩ може да затопли отношенията с Вашингтон, но приятелството е далеч. Междувременно, американското присъствие в Афганистан дразни и притеснява иранците. Също така, едва ли Иран би стоял просто така и да прекъсне контактите си с група, която контролира територии за първи път от 2001 година насам и дори е в офанзива.

Отношенията между Иран и талибаните могат да се опишат с обработена версия на една добре позната фраза от дипломацията: врагът на моя враг е понякога мой приятел.

САЩ твърдят, че са ликвидирали лидера на талибаните, те отричат

Лидерът на афганистанските талибани молла Ахтар Мансур е вероятно убит при въздушен удар от американски безпилотен самолет. При удара ...

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари