Исландия - европейският пример как да се справиш с коронавируса

6470
Исландия - европейският пример как да се справиш с коронавируса
Снимка: iStock

Да, Исландия е отдалечен остров в Северния Атлантик, само с едно международно летище. И да, в него живеят по-малко от половин милион души. Следователно, би било справедливо да предположим, че има късмета да да стане първата държава в Европа, която на практика се е отървала от COVID-19.

Жан Маккензи от BBC търси истината за исландското чудо на острова, пише БГНЕС.

Четвъртък вечер е и младите хора се стичат на караоке вечерта в центъра на Рейкявик, столицата, извиквайки изпълнения на всички класици в микрофона. Те се прегръщат и целуват, докато капчици слюнка летят във въздуха. Нощите навън, ресторантите, концертите и всичко, за което копнее останалата част на Европа, отново са тук.

Към настоящия момент има само 20 потвърдени случая на коронавирус. Един човек се лекува в болница, а Исландия е имала общо 29 смъртни случая, което се равнява на 8,5 на 100 000 души.

"Подготвям се за тази пандемия от 15 години", каза Торолфур Гуднасон, главният епидемиолог на Исландия, попитан от BBC как точно се е справил с нея. Гуднасон е назначен да отговаря за пандемията в Исландия от самото начало.

"Решихме веднага какво да направим: да извършим тестове, да проследим контактите и да изолираме всички диагностицирани. Направихме това агресивно, от първия ден", разказа той.

Неговият екип за проследяване на контакти, съставен от реални детективи, е в действие преди Исландия да регистрира първия си случай.

Исландия разхлабва мерките срещу коронавируса

Баровете и дискотеките отвориха днес врати в Исландия за пръв път от близо четири месеца. Това стана, след като властите облекчиха огра...

Журналистът на BBC разказва, че когато паркирал пред грозен хотел в центъра на Рейкявик, висок, жизнерадостен мъж премахнал металните барикади, отваряйки вратата: "Добре дошли в изолационния хотел", засмя се той.

Гилфи Тор Торстейнсон напуска работа в маркетинга миналия март, за да отвори хотела, където се изпращат хора с диагноза вирус. "В първия ми ден повечето от персонала на хотела напусна, отказаха да участват", спомня си той.

Малко по малко Торстейнсон ги убеждава да се върнат и през последната година те имат повече пациенти, отколкото всички болници в Исландия взети заедно.

Всеки ден Торстейнсон носи пълен комплект лични предпазни средства, за да отиде в стаите и да прави компания на затворените. "Това беше пътуване, без да се знае какво ще донесе денят“, казва той. Сега хотелът има само шепа пациенти.

Но Исландия вече е била в това положение и преди. Първата вълна преминава под контрол бързо и през май 2020 година обявяват страната за свободна от коронавирус. Нещата продължават така известно време, но в края на лятото Исландия неочаквано е ударена от по-ожесточена вълна, след като двама туристи, които са положителни за коронавирус, нарушават правилата на изолацията.

Къде е най-добре да се живее след пенсия?

Исландия е поставена на първо място в класацията на най-подходящите за живот след пенсиониране държави, съобщава агенция Bloomberg. Сп...

Торстейнсон вече бил затворил и се прибрал вкъщи. Той дори организирал огромно тържество, за да празнува целият му персонал. "Искрено си помислихме, че сме спечелили. Но след това получих обаждането: той се върна. След половин час хотела се отвори отново и хората продължаваха да идват и да си отиват. И все още го правят", разказва той. Разликата сега е, че те идват директно от летището.

След изкореняването на вируса от обществото, Исландия издигна стоманени граници. От юни миналата година всички пристигащи пътници са под карантина и на летището има задължителни тестове. "Следващият", вика медицинска сестра, преди да бръкне с тампон в носа и гърлото още преди паспортния контрол.

Нещо, което на някои държави им отне почти година, за да разберат, Исландия откри за няколко месеца. Ако обществото има някакъв шанс да се отвори отново, вирусът трябва да бъде сдържан при влизане.

Когато Маккензи пита Торстейнсон какво е дало на Исландия това предимство, той беше категоричен: "Учените създадоха правилата, а не политиците. Това е важно. Те знаят за какво говорят, а политиците не". На всяка стъпка Исландия е следвала науката, водена от професор Гуднасон и неговия екип, без политици да участват в ежедневните брифинги.

Когато по-късно Маккензи се среща с министър-председателя на Исландия Катрин Якобсдотир, му е любопитно да разбера защо тя е отстъпила. 44-годишната жена ръководи лявото зелено правителство на страната от 2017 година. За нея пандемията и политиката са две думи, които не вървят ръка за ръка. Тя разказва колко развълнувана била да настоява за строги тестове, проследяване и изолиране на потенциални инфекции, с надеждата да избегне драстични блокировки в страната, което като цяло успява да направи. Но минаването ми на заден план не означаваше да се успокоя, добавя тя: "Тази пандемия ме държи будна като цяло вече година. Просто ми се иска да свърши и да мога да говоря отново за политика".

Исландия на крачка от справяне с пандемията

Исландия на крачка от справяне с пандемията от коронавирус. 97 процента от заразените в изолираната островна страна в Атлантическия оке...

Някаква неочаквана помощ се получава от самото начало. В Рейкявик се намира една от водещите световни компании за човешка генетика, водена от Кари Стефансон, енергичен мъж на около 70 години, постигнал статут на знаменитост в Исландия. В рамките на няколко дни след идването на вируса на острова, Стефансон се съгласява да предаде своите модерни лаборатории в ръцете на учените, за да проследи разпространението.

"В началото това изглеждаше като изчезване на човечеството, така че тръгнахме с пълна сила. Ние сме малка общност. Всички знаеха, че можем да направим това, така че беше ясно, че трябва да го направим", казва Стефансон. Оттогава неговите екипи са проследили всеки положителен случай, за да разберат как се разпространява и променя. Той посочва, че тъй като вирусът мутира при всяко четвърто предаване, в 25% от случаите може да се открие кой на кого го е предал. Исландецът не се съмнява, че това е помогнало на Исландия да застане начело. "За мен беше забавно време. Чувствам се малко виновен да го призная, но беше вълнуващо", казва Стефансон.

В продължение на месеци Исландия успява да предотврати влизането на британския вариант на коронавируса (B.1.1.7) в страната, като задържа случаите на границата. Но докато екипът на BBC идва на острова, екипът на Кари Стефансон регистрира първият случай, който е предаден на друг човек. Този човек беше отишъл да работи в болница и след това на концерт с още 800 души, където общували в бара по време на антракта.

"Изглеждаше като бедствие. Но тук станах свидетел на пълната сила на мощната система за проследяване на контакти на Исландия в действие", разказва журналистът на BBC.

В рамките на часове са установени всички контакти и в рамките на дни са тествани над 1000 души. Установени са още два случая и всички заразени са прехвърлени в изолационния хотел. Изненадващо, вариантът е задържан, неспособен да предизвика хаоса, наблюдаван в други части на Европа в момента.

Близо 100% е разпространението на британския вариант на COVID-19 в България

Данните от последните 24 часа са доста тревожни - изследвахме проби от 8 области и близо 100% е разпространението на британския вариант...

"Обикновено сме доста бунтовна нация, но процъфтяваме в криза", гордо казва Стефансон.

Освен науката, невъзможно е да се пренебрегне ролята на уникалната география на Исландия за нейния успех. Този вулканичен остров, с всичките му изригвания и лавини, е свикнал да се справя с бедствия. В продължение на седмици Исландия преживява поредица от хиляди земетресения на ден и стана ясно, че пандемията е просто поредната катастрофа, с която трябва да се справим. Премиерът дори призна, че е имала едни и същи екипи, работещи и за двата.

Гилфи Тор Торстейнсон е в добро настроение в изолационния хотел въпреки новите си пациенти. "Ние контролираме нещата. Това е духът, който поддържаме. Ние печелим винаги", усмихва се той предизвикателно. "".

Но той все още не е готов да празнува: "Няма повече прощални партита. Още не".

Още: Коронавирусът в България: Рекорден брой заразени за денонощие

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

В Турция прогнозират нов проблем между Изтока и Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари