Испания ще има ново правителство

1800
Испания ще има ново правителство
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Намиращите се в опозиция социалисти в Испания с гласуване взеха решение да разрешат на консерваторите на Мариано Рахой да управляват като правителство на малцинството. Партийните лидери решиха с мнозинство на срещата си в Мадрид да гласуват с „въздържал се“, когато Рахой представи правителството си за гласуване в парламента.

Страната беше изправена пред вероятността от трети парламентарни избори за една година.

Но социалистите принудиха своя лидер, Педро Санчес, по-рано през месеца да напусне, след като той отхвърли гласуването с „въздържал се“.

Рахой ръководи временно правителство откакто изгуби своето мнозинство на изборите миналия декември. Повторните избори през юни не успяха да сложат край на политическата безизходица, но укрепиха позициите му. Социалистите и при двата вота завършиха втори, а подкрепата за тях намаля в полза на радикалните леви от Подемос.

От десетилетия социалистите и Народната партия се редуват в управлението на страната, но миналата година вотът се раздели на четири – новите центристи от „Гражданите“ получиха четвърти резултат след вота.

Натискът на ЕС

Резолюцията в неделя беше приета със 139 гласа срещу 96, като двама членове на федералната комисия на партията не гласуваха, съобщи социалистическата партия в „Туитър“. Това стана след седмица на остри вътрешни борби.

„Повечето испанци, над 65%, не искат да ходят до урните за гласуване отново и така е и сред избирателите на социалистите“, каза депутатът Игнасио Уркуизу.

Гилермо Фернандес Вара, лидер на бунта срещу Санчес, също искаше изход от ситуацията.

„В момента, след най-лошите резултати в модерната ни история, Социалистическата партия се оказва в ключова позиция“, каза той. В статия в своя блог той посочва, че партията може да действа само като „истинска опозиция“ когато Рахой, управлявал с пълно мнозинство от 2011 до 2015 г., се върне на власт.

Социалистическата партия има 85 места срещу 137 за консервативната Народна партия след изборите през юни.

Благодарение на гласуването с „въздържал се“ от страна на социалистите, Народната партия няма да се нуждае от необходимата подкрепа от 176 гласа в 350-местния парламент за съставяне на правителство, а ще разчита само на обикновено мнозинство в парламента.

Испания и Италия - бюджетни главоболия за ЕК

Испания няма да успее да се вмести в рамките на прогнозирания по-рано бюджетен дефицит от 3,1% догодина. Това призна в свой нов анализ ...

Опонентите на гласуването с „въздържал се“ протестираха пред централата на партията с плакати с надпис „НЕ“.

Пабло Иглесиас, лидер на Подемос, каза в „Туитър“, че ротационната двупартийна система на управление е приключила с „голяма коалиция“ между Народната партия и Социалистическата партия.

Въпреки несигурността, испанската икономика запази слабия си растеж от само 3% годишно от началото на 2015 г., след като броят на посещаващите страната туристи достигна рекордни нива, а безработицата намалява.

Все пак бюджетният дефицит все още е далеч от желаното и ЕС настоява за действия по намаляването му през следващата година. А без напълно функциониращо правителство, няма как да бъдат съставени политиките в новия бюджет.

BBC

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари