Ядрена война: Оръжието на Страшния съд. Колко секунди остават?

157401
Ядрена война: Оръжието на Страшния съд. Колко секунди остават?
Снимка: istock

Заповедта на руския президент Путин, с която приведе в "специален режим на бойно дежурство" ядрената си триада, накара света да настръхне от перспективата за възможна ядрена война. Какво може да се случи, ако тя все пак започне?

Според британския министър на отбраната Бен Уолъс заявлението на Путин е опит да отвлече вниманието на хората от случващото се в Украйна, пише руската служба на ВВС. Уолъс смята, че изявлението на Путин не означава, че Русия възнамерява да използва ядрени оръжия, а по-скоро желание да напомни на света, че притежава възпиращ фактор в ситуация, ако инвазията в Украйна се обърка и се изправи пред силна съпротива.

Говорейки по програмата BBC Breakfast в понеделник, Уолъс заявил, че разбира ужаса на хората от думите на Путин и казал, че дори 12-годишният му син му се е обадил, питайки колко реална е ядрената заплаха. "Ядреното възпиране на Обединеното кралство гарантира нашата сигурност и затова бих искал да кажа на родителите в цялата страна, че няма да правим нищо, което може да доведе до ескалация в тази област", казва Бен Уолъс.

На 28 февруари руският министър на отбраната докладва, че Ракетните войски със стратегическо предназначение, Северния и Тихоокеанския флот, както и стратегическата авиация са пристъпили към бойно дежурство с усилен състав.

ВИЖТЕ ОЩЕ: "Бъдете внимателни - след Украйна, Путин ще хвърли бомби и в Европа"

По-рано Путин заплаши Запада с ядрено оръжие заради Крим

iStock

По-рано Путин вече е разглеждал потенциална възможност за прилагане на ядрено оръжие – при анексирането на Крим, в случай на въоръжена конфронтация от западните страни. Руският президент говори за това през 2015 г. в документалния филм на Андрей Кондрашов "Крим. Пътят към дома". Филмът е посветен на първата годишнина от руското анексиране на Крим.

"Бяхме готови да го направим [да приведем ядрените сили в бойна готовност]. Разговарях с [западните] колеги и им казах, че това [Крим] е наша историческа територия, там живеят руски хора, те са в опасност, не можем да ги изоставим", разказва Путин.

Кореспондентът на ВВС по въпросите на сигурността Гордън Корера предполага, че целта на Путин вероятно е да се опита да ограничи подкрепата на НАТО за Украйна, като поражда опасения относно това колко далеч е готов да стигне и създава несигурност относно това каква подкрепа за Украйна той счита за прекомерна.

"Честно казано, нервен съм", признава Павел Подвиг, един от водещите световни експерти по ядрените сили на Русия, в интервю за британския вестник "Гардиън", след като Путин обяви специален режим на дежурство за силите за сдържане. По думите на Подвиг, анализатор, базиран в Женева, където ръководи изследователски проект, това е първият път, когато това се прави поне след края на Студената война, а вероятно и от по-дълго.

"Напоследък Кремъл не действа много рационално, така че това не е добър знак", смята Подвиг.

Ядрените сигнали на Путин са предназначени за възпиране на САЩ и техните съюзници от по-нататъшна помощ за Украйна и икономически санкции срещу Русия, които той може да разглежда като екзистенциална заплаха, твърдят експерти, интервюирани от вестника.

Но ескалацията може да има и собствен импулс и тъй като лидерите на другите ядрени държави ще имат само минути, за да решат дали смятат, че техните страни са атакувани, САЩ и техните съюзници ще трябва да продължат да действат изключително внимателно.

Задачата на НАТО сега, според експерти, е да продължи да подкрепя Украйна, като в същото време даде да се разбере, че руският лидер все още има изход от кризата. Сред наблюдателите на Русия и експертите по ядрени оръжия няма съмнение, че склонността на Путин да размахва руския ядрен арсенал свидетелства за неговата слабост и неувереност. А това не е добра черта за лидер на ядрена суперсила, заключава "Гардиън". 

ВИЖТЕ ОЩЕ: Олимпийска шампионка се хвърли в защита на Путин

Кои са ядрените държави?

Как е разпределено ядреното оръжие според SIPRI

Списъкът на ядрените сили в света за 2022 г. включва десет големи държави. Информацията за това кои държави имат ядрен потенциал и в какви единици се изразява количествено се базира на данни от Стокхолмския международен институт за изследване на мира и Business Insider.

Девет държави, които са официални притежатели на оръжие за масово поразяване, образуват така наречения "Ядрен клуб".

10. Иран

Брой ядрени бойни глави: няма данни.

Първо изпитание: няма данни.

Последно изпитание: няма данни.

Към днешна дата е официално известно кои страни имат ядрени оръжия. И Иран не е сред тях. Той обаче не е прекратил работа по ядрената програма и упорито се носят слухове, че тази страна има собствено ядрено оръжие. Иранските власти твърдят, че могат да го построят сами, но по идеологически причини се ограничават само до използването на уран за мирни цели.

Досега използването на атома от Иран беше под контрола на МААЕ в резултат на споразумението от 2015 г., но статуквото скоро може да се промени. От 6 януари 2020 г. Иран се отказа от последните ограничения по ядреното споразумение за създаване на ядрено оръжие за възможен удар срещу САЩ.

9. Северна Корея

Брой ядрени бойни глави: 10-60

Първо изпитание: 2006 г.

Последно изпитние: 2018 г.

В списъка на страните с ядрено оръжие за голям ужас на западния свят влезе КНДР. Заиграването с атома в Северна Корея започва в средата на миналия век, когато Ким Ир Сен, уплашен от плановете на САЩ да бомбардират Пхенян, се обръща за помощ към СССР и Китай. Разработването на ядрени оръжия започва през 70-те години на миналия век, замира с подобряването на политическата ситуация през 90-те и продължава при нейното влошаване. Още от 2004 г. се провеждат ядрени опити в "могъщата просперираща сила". Разбира се, както уверяват корейските военни, за чисто безобидни цели – с цел усвояване на Космоса.

Допълнително напрежение добавя фактът, че точният брой на севернокорейските ядрени бойни глави не е известен. Според някои данни броят им не надвишава 20, според други достига 60 единици.

8. Израел

Брой ядрени бойни глави: 80

Първо изпитание: 1979 г.

Последно изпитание: 1979 г.

Израел никога не е казвал, че притежава ядрени оръжия, но и никога не е твърдял обратното. Пикантност на ситуацията придава фактът, че Израел отказа да подпише Договора за неразпространение на ядрени оръжия. Наред с това "обетованата земя" зорко следи мирния и не толкова мирен атом на съседите си и при нужда не се притеснява да бомбардира ядрените центрове на други държави – какъвто е случаят с Ирак през 1981 г. Според слуховете Израел е имал всички възможности за създаване на атомна бомба още през 1979 г., когато светлинни проблясъци, подозрително наподобяващи ядрен взрив, били регистрирани в Южния Атлантик. Предполага се, че или Израел, или Южна Африка, или и двете държави заедно са отговорни за това изпитание.

7. Индия

Брой ядрени бойни глави: 120-130

Първо изпитание: 1974 г.

Последно изпитание: 1998 г.

Въпреки успешно взривения ядрен заряд още през далечната 1974 г., Индия официално се признава за ядрена сила едва в края на миналия век. Вярно е, че след като взривява три ядрени заряда през май 1998 г., два дни след това Индия обявява отказа си от допълнителни изпитания.

6. Пакистан

Брой ядрени бойни глави: 130-140

Първо изпитание: 1998 г.

Последно изпитание: 1998 г.

Не е чудно, че Индия и Пакистан, които имат обща граница и са в състояние на постоянна враждебност, се стремят да изпреварят съседа – включително в ядрената област. След индийския взрив през 1974 г. е само въпрос на време Исламабад да направи собствена разработка. Както тогавашният премиер на Пакистан се изразява: "Ако Индия създава ядрено оръжие, ние ще направим свое, дори ако трябва да ядем трева". И го правят, макар и с двадесетгодишно закъснение.

След като Индия провежда изпитания през 1998 г., Пакистан незабавно извършва няколко едновременни ядрени опита на полигона Чагай.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Предупреждение: Наистина ли мислите, че Путин ще спре след Украйна? 

5. Обединеното кралство

Брой ядрени бойни глави: 215

Първо изпитание: 1952 г.

Последно изпитание: 1991 г.

Великобритания е единствената в ядрената петица, която не е провеждала изпитания на своя територия. Британците предпочитат да правят всичките си ядрени опити в Австралия и Тихия океан, но от 1991 г. е решено да ги спрат. Казват, че през 2015 г. Дейвид Камерън признал, че Англия, ако е необходимо, е готова да хвърли няколко бомби. Но не уточнява точно на кого.

4. Китай

Брой ядрени бойни глави: 270

Първо изпитание: 1964 г.

Последно изпитание: 1996 г.

Китай е единствената страна, която се е ангажирала да не нанася (и да не заплашва с нанасяне) ядрени удари срещу неядрени държави. А в началото на 2011 г. Китай обявява, че ще поддържа въоръжение само на минимално достатъчно ниво. Оттогава обаче отбранителната индустрия на Китай е изобретила четири типа нови балистични ракети, които могат да носят ядрени бойни глави. Така че въпросът за точното количествено изражение на това "минимално ниво" остава открит.

3. Франция

Брой ядрени бойни глави: 300

Първо изпитание: 1960 г.

Последно изпитание: 1995 г.

Общо Франция е провела повече от двеста ядрени изпитания, като се започне от тогавашната френска колония Алжир до два атола във Френска Полинезия.

Интересното е, че Франция последователно отказва да участва в мирните инициативи на другите ядрени държави. Тя не се присъединява към мораториума върху ядрените опити в края на 50-те години на миналия век, не подписва договора за забрана на ядрените опити през 60-те и се присъединява към Договора за неразпространение на ядрено оръжие едва в началото на 90-те.

2. САЩ

Брой ядрени бойни глави: 6800

Първо изпитание: 1945 г.

Бойно приложение: 1945 г. (Хирошима и Нагасаки, Япония)

Последно изпитание: 1992 г.

Страната, която се смята, че притежава най-мощната армия в света, е и първата държава, осъществила ядрен взрив, и първата и единствена до момента, използвала ядрено оръжие в бойна обстановка. Оттогава САЩ са произвели 6500 ядрени единици атомно оръжие в повече от 100 различни модификации. Основният стратегически потенциал от ядрено оръжие на САЩ са балистичните ракети, базирани на подводници. Интересното е, че САЩ (както и Русия) отказват да участват в започналите през пролетта на 2017 г. преговори за пълния отказ от ядрени оръжия.

Военната доктрина на САЩ гласи, че Америка запазва достатъчно оръжия, за да гарантира както собствената си сигурност, така и сигурността на своите съюзници. Освен това САЩ обещават да не нанасят удари по неядрени държави, ако те спазват условията на Договора за неразпространение.

1. Русия

Брой ядрени бойни глави: 7000

Първо изпитание: 1949 г.

Последно изпитание: 1990 г.

Ядрена държава номер 1 в света е Русия. Част от оръжията ѝ са наследство след разпадането на СССР – съществуващите ядрени бойни глави са извадени от военните бази на бившите съветски републики. Както твърдят руските военни, те може да решат да използват ядрено оръжие в отговор на подобни действия. Или в случай на удари с конвенционални оръжия, в резултат на които самото съществуване на Русия се окаже под заплаха.

На 19 февруари 2022 г. Русия е провела мащабно учение на ядрените сили за стратегическо сдържане с изстрелвания на крилати и балистични ракети.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Предупреждение: Наистина ли мислите, че Путин ще спре след Украйна? 

Състояние на световните ядрени сили според Federation of American Scientists

Украинската ядрена програма

На Мюнхенската конференция 2022 украинският президент Володимир Зеленски обяви, че страната може да преразгледа отказа от ядрени оръжия, предвиден в Будапещенския меморандум. 

В контекста на военната операция в Украйна нещата изглеждат по-различно. На 1 март руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Русия предприема всички мерки, за да предотврати появата на ядрени оръжия в Украйна. Според Лавров украинските власти имат планове за създаване на ядрени оръжия, които представляват заплаха за сигурността. "Властите, базирани в Киев, започнаха опасни игри, свързани с планове за придобиване на собствени ядрени оръжия", заяви Лавров.

Ако реални решения за разполагане на ядрено оръжие в Украйна бъдат изпълнени, то ще бъде насочено срещу Русия, заяви на свой ред заместник-председателят на Държавната дума Борис Чернишов в пресцентъра на агенция НСН.

"Къде ще бъдат насочени ядрените ракети? Сигурен съм, че не към Варшава, а към Москва. Всичко това е безумно страшно, лошо. Но трябваше да се защитим. Видяхме как планини от оръжия летят от европейските страни, от Америка в Киев. Как се разполагат. Чухме как обстрелваха Донецк и Луганск. Трябваше ли да мълчим? Сигурен съм, че не", казва Чернишов.

Изявление на лидерите на страните от "ядрената петица" през 2022 г.

Буквално дни преди военната операция на Русия в Украйна, на 3 януари 2022 г., лидерите на Русия, Китай, САЩ, Франция и Великобритания излязоха със съвместно изявление за недопускане на война между държавите с ядрено оръжие и намаляването на стратегическите рискове.

"Ние заявяваме, че не може да има победители в ядрена война и тя никога не трябва да бъде започната. Тъй като използването на ядрени оръжия би имало далечни последици, ние също така потвърждаваме, че ядрените оръжия – докато продължават да съществуват – трябва да служат за отбранителни цели, сдържане на агресия и предотвратяване на война. Ние вярваме, че по-нататъшното разпространение на такива оръжия трябва да бъде предотвратено", се казва в изявлението, публикувано в сайта на Кремъл.

(Към момента на изготвяне на материала сайтът на Кремъл е недостъпен, затова предоставеният линк е към агенция ТАСС, която цитира изявлението.)

ВИЖТЕ ОЩЕ: Предупреждение: Наистина ли мислите, че Путин ще спре след Украйна? 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари