Йенс Столтенберг: Русия и Китай дестабилизират Запада

3263
Йенс Столтенберг: Русия и Китай дестабилизират Запада
Снимка: Getty images/Guliver

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Русия и Китай разпространяват дезинформация за увеличаване на влиянието между страните от НАТО и Европейския съюз и за дестабилизацията им в условията на пандемията от коронавируса.

"Руските и китайските играчи, държавни и недържавни, разпространяват масово информация и пропаганда, за да изкривят истината. Това е неправилно отношение", каза той в интервю за италианското издание „Ла Република“, цитирано от агенция БГНЕС.

Столтенберг: Кризата в здравеопазването не трябва да се превърне в криза на сигурността

"Основната отговорност на НАТО е да гарантира, че тази криза в здравеопазването няма да се превърне в криза на сигурността. Това каза п...

Генералният секретар на НАТО подчерта, че не вижда „друга причина за такава пропаганда и дезинформация“, освен опити за влияние върху политическите процеси в алианса и в ЕС и за дестабилизиране на световната обстановка. Столтенберг не посочи конкретни примери за дезинформация от Русия и Китай.

"В допълнение към факта, че дезинформацията се разпространява чрез изявления на служители от Китай и Русия, съществува и поток от фалшиви новини от скрити източници", подчерта Столтенберг, позовавайки се на информация за евентуално писмо за изтегляне на групата на НАТО от Литва. Според него "ако има свободни медии, дезинформацията няма да спечели".

В интервюто генералният секретар засегна руската помощ за Италия в борбата с огнището на коронавирус. Според него Русия е превърнала мисията в пропагандна операция. "Мобилизирах НАТО и съюзниците направиха много, за да си помогнат взаимно в борбата срещу вируса. Като цяло правителствата трябва да решат дали да приемат помощ от предлагащите я. Но е важно помощта да не се използва за дезинформация", каза Столтенберг.

По-рано руският министър на външните работи Сергей Лавров, коментирайки обвиненията на ЕС срещу Руската федерация във връзка с дезинформацията за коронавируса, заяви, че Европейският съюз не е предоставил нито един факт за предполагаема дезинформация от страна на Русия по повод пандемията.

Столтенберг: Подкрепата за съюзниците е отговор срещу дезинформацията

На днешната среща на министрите на отбраната на НАТО генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг засегна въпроса за фалшивите нови...

Що се отнася до помощта на Русия за други държави в контекста на пандемията от коронавирус, според прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков, това е изцяло хуманитарен въпрос. А заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев в интервю за РИА Новости заяви, че тези, които обвиняват Русия в користно оказване на помощ на други държави срещу COVID-19, се опитват да постигнат политически цели или безсрамно лъжат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари