Политолог: Макрон и Шолц подеха кампания "Не унижавайте Русия" под диктовката на руските спецслужби

32046
Политолог: Макрон и Шолц подеха кампания "Не унижавайте Русия" под диктовката на руските спецслужби
Снимка: Kremlin.ru

Италия, Франция и Германия предлагат план за капитулацията на Украйна. Това каза Андрей Пионтковски, руски политолог, живеещ в САЩ, в интервю за основателя на онлайн изданието "ГОРДОН" Дмитрий Гордон.

„Ситуацията на фронтовете в Украйна е трудна, но напълно преодолима, стига западните страни да си изпълнят задълженията по ленд-лийза. Притеснява ме не толкова мащабната офанзива на Русия в Донбас, колкото невероятната глобална операция, която са подели руските специални служби по света под лозунга „Не унижавайте Русия.” Честта да озвучи това "меме" се падна на стария приятел на руския президент Владимир Путин - френския му колега Еманюел Макрон, което той и направи на 9 май. И това постоянно повтаряне – "Не унижавайте Русия", "Не я притискайте в ъгъла", "Да бъдем обективни", "Да помогнем за спиране на кръвопролитието"– звучи вече от няколко седмици“, каза Пионтковски.

Според него това е кампания на руските спецслужби, която вече е постигнала колосален успех в Европа.

ОЩЕ: Руски юрист: Путин гласи дъщеря си за наследник. Инструкцията е да мълчи, за да не се изложи (ВИДЕО) 

„Това доведе до италианския план. [Всъщност] това не е италиански план, а по-скоро планът на Макрон, на германския канцлер Олаф Шолц и на италианския премиер Марио Драги. Просто на Макрон и Шолц, като главни действащи лица, им беше малко неудобно да си признаят авторството. Това е план за капитулацията на Украйна", подчерта политологът.

Той припомни, че подобни сценарии за "легитимиране на похватите на Путин" вече са били прилагани и преди, особено във Франция.

По думите му това се случи още по време на войната в Грузия (2008 г.). "Когато започна завземането на територии (в Грузия), Никола Саркози дотича с лист хартия и това беше заложено в международно-правните термини, поне от гледна точка на Русия и Франция. Същата история се повтори през 2014-2015 г., но тогава в Киев притичаха друг френски президент - Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел. Сега искат да го направят за трети път и да дадат още едно голямо парче от Украйна на Путин. Тоест освен Донбас и Крим, да му дадат също и Херсон и може би Запорожка област“, ​​допълни Пионтковски.

ОЩЕ: С 9 май не се получи. Сега Русия има нова "свещена дата" за победа над Украйна 

Той обърна внимание на детайлите на плана, които са особено изгодни за Москва.

„Ключовият момент на този „италиански план“ е формулиран по интересен начин – примирие, прекратяване на огъня, човешките животи са спасени, което е прекрасно, а втората точка са двустранните преговори между Русия и Украйна за спорните територии. Т.е. територията на Украйна е обявена за спорна и вече е възможно да се продължат преговорите. Когато се водят такива чувствителни преговори, какви санкции и доставки на оръжие може да има? Тоест всички задачи, необходими на Кремъл, се решават комплексно", каза Пионтковски.

Защо четири членки на НАТО и  ЕС играят на страната на Путин?

Пионтковски специално наблегна на причината четири държави членки на ЕС и НАТО да поддържат Путин. Франция, Германия, Италия и Унгария с действията си парализират дейността и на двете общности - на НАТО и на ЕС, каза той. Причината е, че конкретно първите две от изброените държави прекрасно разбират, че след тази война, а това е нова световна война на практика, те най-вероятно ще загубят лидерските си позиции в Европа. 

Русия отложи делото срещу бойците от "Азов". Какво цели Путин?

Върховният съд на Русия отложи предвиденото за 26 май дело, на което трябваше да бъде признат полкът "Азов" за терористична организация...

Всъщност Макрон и Шолц не работят толкова за Путин, колкото за себе си, посочи политологът. Те не са заинтересовани от победата на Украйна – напротив, те се страхуват от нея. И Париж, и Берлин разбират, че след войната ще се формират нови съюзи и и обединения в Европа. И в тази нова структура за сигурност те вече няма да имат предишното място, тъй като след военната загуба на Русия няма да могат да разчитат повече на корупционния модел, в който благодарение на руските финансови инжекции те се задържаха като най-силните икономики в ЕС.

Напълно логично е след края на тази война да се формира нов съюз вътре в Европа, включващ Великобритания, Украйна, Полша, Латвия, Литва, Естония, Словакия, може би Чехия, Румъния и Молдова. Тоест това ще бъде съюз на тези държави, които днес поддържат безусловно Украйна. Страни като Полша, Словакия  и прибалтийските държави просто нямат избор, защото осъзнават, че ако падне Украйна, те са следващите и за тях да подкрепят Украйна означава да защитават и своите домове, каза Пионтковски.

За разлика от тях на Макрон и Шолц им е необходим Путинския режим, тъй като до момента те са го експлоатирали за себе си. Франция фактически позорно загуби Втората световна война, но Сталин я нареди сред победителите, отбеляза политологът. По този начин Сталин вербува за поколения напред целия френски политически елит – и ние виждаме френската политика още от времето на генерал Шарл дьо Гол, която представлява заиграване с Русия и противопоставяне на САЩ и предлагане на Париж в качеството на посредник между Запада и Кремъл. Интересите на Германия от друга страна са по-прагматични, смята политологът. Като адвокат на Кремъл през годините Германия получаваше грамадни икономически ползи и на ниво държава, и на ниво отделни представители на своя елит.

Следователно в тази нова световна система, която се очертава след войната и победата на Украйна в нея, Франция и Германия биха загубили своята роля. "Затова и веднага щом Байдън и Блинкен започнаха да говорят за победата на Украйна последва тази тяхна реакция – мисълта за победа на Украйна за тях е съвършено непоносима, тъй като означава край на тяхното комфортно място в международните отношения", завърши Андрей Пионтковски. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа