Каква е стратегията на САЩ спрямо Иран?

5321
Каква е стратегията на САЩ спрямо Иран?
Снимка: Pixabay

След ракетния удар на Иран смята,  основната цел на американската външна политика в отношенията с тази страна е засилване на изолацията на Техеран. Това заяви говорителят на държавния департамент на САЩ Морган Ортагус в интервю за Fox News, предава ТАСС, цитиран от Фокус.

„Много често ни питат каква е стратегията ни след убийството (на генерал Касем) Сюлеймани и атаките срещу САЩ с балистични ракети.

Тръмп: Иран е планирал нападения срещу четири посолства на САЩ

В момента на операцията на САЩ за ликвидирането на генерал Касем Сюлеймани Иран е планирал нападения срещу четири американски посолства...

Нашата стратегия е чрез дипломатически и икономически методи да изолираме иранския режим, докато те не започнат да се държат като нормална държава“, каза говорителят.

Коментирайки признаването на Иран, че е свалил украинския самолет на 8 януари, Ортагус отбеляза, че „с момента на свалянето на самолета, Иран отричаше“. „Те също така решително го отричаха в руските медии. Имаше много дезинформация“, заяви тя.

Ортагус отбеляза още, че „през последните няколко месеца Държавният департамент следи отблизо протестите на иранския народ против режима“. „Видяхме, че по време на тези протести най-малко 1,5 хил. души са убити от режима“, заяви тя. „Вероятно най-малко 10 хил. души са зад решетките“. Тя заяви, че САЩ „поддържат участниците в протестите в Иран“.

Същевременно, президентът на САЩ Доналд Тръмп в своя микроблог в Туитър подкрепи протестиращите в Иран на езика фарси, съобщи РИА Новости.

САЩ провели неуспешна операция срещу друг ирански военноначалник

Американските военни са провели свръхсекретна операция миналата седмица срещу Абдола Реза Шахлай, един от командирите на силите за спец...

"Към отдавна страдащите, но смели иранци: С вас съм от самото начало на моето президентство и моята администрация ще продължи да стои с вас. Следим много внимателно протеста ви и сме вдъхновени от вашата смелост", написа Тръмп на официалния език на Иран.

Според американския президент иранските власти "трябва да позволят на правозащитните групи да наблюдават и докладват фактите" от местата на протестите в страната. "Не може да има клане срещу мирните демонстранти, нито информационно затъмнение. Светът наблюдава", написа още Доналд Тръмп.

Стотици студенти се събраха в събота пред сградата на университета Амир Кабир в Техеран, за да почетат загиналите при катастрофата на украински самолет, митингът прерастна в демонстрация, а повече от хиляда студенти започнаха да скандират лозунги, с които поискаха оставката и преследването на отговорните за трагедията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com