X
 
 

Какво е Палмира, къде е и какво се случи там?

Древният град Палмира е вече в ръцете на екстремистите от "Ислямска държава", които са изтласкали силите на сирийската правителствена армия.

Какво е Палмира?

Палмира вече е в ръцете на джихадистите

Древният град Палмира е вече в ръцете на екстремистите от "Ислямска държава", които са изтласкали силите на сирийската правителствена а...

Палмира се намира североизточно от Дамаск, навътре в сирийската пустиня. Градът е считан от ЮНЕСКО за един от най-важните археологически обекти от античността. В своята епоха, Тадмор (местното име на Палмира) е бил кръстопът на няколко цивилизации, където гръко-римските техники в архитектурата се сливат с местните и персийски влияния. В средата на I век от н.е. е важна спирка на керваните, свързващи Римската империя и провинцията й Сирия с Персия, Индия и Китай. Палмира е забравена с векове и преоткрита през XVII и XVIII век от пътници. Според ЮНЕСКО откриването на руините на древния град повлиява на възраждането на класическите архитектурни стилове и дизайн в градската среда на западните градове. Градът се прочува на Запад и с историята на кралица Зенобия, устояла на римските завоеватели и превърнала Палмира във фактор в местната политика.

Днес, руините на Палмира съдържат древна улица, оградена от колонади, дълги близо километър, римски военен лагер, агора и прекрасно запазен храм на бог Баал.

Какво се случи?

Вечерта на 20 май, само дни след превземането на важния иракски град Рамади, бойци на групировката „Ислямска държава“ (ИД) изтласкаха лоялните на сирийския президент Башар Асад войници от територията на Палмира и модерният град до руините, Тадмор, след седмици на сблъсъци. Това е първият случай, в който ИД изземат територия, която е държана от сирийските правителствени части. През юни 2013 година ЮНЕСКО постави Палмира, заедно с други пет археологически обекта в Сирия, в списъка със застрашено историческо наследство, заради ситуацията в страната и вихрещата се гражданска война, отнела над 200 000 живота до днес и принудила над 3 милиона сирийци да напуснат домовете си.

Може ли Палмира да бъде разрушена?

В Канада арестуваха желаещи да се присъединят към "Ислямска държава"

Канадската полиция е арестувала 10 млади хора на летището в Монреал заради опит да се присъединят към джихадистката групировка "Ислямск...

И сирийското правителство, и сирийската опозиция призоваваха международната общност да обърне внимание на напредването на ИД в посока Палмира. Не само сраженията могат да повредят античните артефакти или руините. „Ислямска държава“ има дълга история с продажба на ценни фигури, артефакти и исторически документи, с които спонсорира терористичната си дейност. Древните градове и останки са в контраст с пуританския, фундаменталистки прочит на исляма, който има групировката. Една от главните й дейности е свързана с разрушаване на исторически места, които датират преди появата на исляма, считайки ги за част от езическото минало.

Групировки като ИД често посягат на историческото наследство. През 2013 година в Мали "Боко Харам" посегнаха на текстове, датиращи от XIII век, а в Афганистан през 2001 година пред погледа на света, талибаните взривиха две статуи на Буда от VI век.

Безпокойство предизвиква и вероятността за масови убийства в Палмира. Градът е дом на над 50 000 местни хора, които през вековете са съхранявали останките от древното селище. Не се знае каква ще бъде тяхната съдба. Новините от Палмира за последните 24 часа са нищожни – съществува затъмнение от падането на града в ръцете на ИД. Единственото, което се знае със сигурност засега е, че сирийската армия е направила опит да бомбардира града, но джихадистите са свалили един от самолетите. Всичко друго са слухове.

Има ли стратегическо значение падането на Палмира?

Освен античните руини, на територията на Палмира е разположен и затворът „Тадмор“. Името му е знаково за последните десетилетия, като режимът на Асад често затваряше там политически опоненти. През 80-те години на XX век затворът „Тадмор“ е място за масови екзекуции след бунта в град Хама срещу президента Хафез Асад, баща на сегашния президент. Не е ясно какво ще се случи със затворниците в „Тадмор“, дали ще бъдат пуснати от джихадистите или дали вече има избягали. В затвора се намират политически затворници, които са не само настроени срещу режима, но и срещу радикални групи.

Защо иракското правителство не прави достатъчно, за да спре "Ислямска държава"?

Рамади, един от най-важните градове в Ирак и административен център на най-голямата по територия иракска провинция, Ал Анбар, падна под...

На територията на Палмира се намира и газовото находище Шаер, както и военната база T4. През 2014 година имаше няколко опита за завземане на газовите находища в тази част на Сирия, включително две големи битки за находището Шаер. Атаката над града не е само символична, имайки предвид завземането на руините, но има и стратегическа цел – газовото находище Шаер е едно от големите в Сирия и е важно за правителствените сили. Също така, контролът върху Палмира отваря път и към столицата Дамаск.

Автор: Руслан Трад

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • tartora 3 tartora преди 4 години Профил на трол?
  Sega e momenta ako rusnacite sa priateli na Siria da im pomognat sqs yaki orqjia, a ako ne pomognat znachi gledat samo sebe si I interesa si I ne sa im priateli I dobronamereni kqm Siria. I amerikanci I rusnacite imat interest Siria da bqde razrusdhena zaradi istoriata I kulturnoto nasledsdtvo koeto prichi na imperskite planove na dvete nai-silni zasega dqrjavi ama kitai ne mi dreme ot tyah. Ima виж още ›› sledi ot izvqnzemnite v Siria I tezi sledi vbodyat ot realnata istoriya na chovechestvoto.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  аааа, аз съм бил вече там. Може да се рути.
 • Извънземен 1 Извънземен преди 4 години Профил на трол?
  Ами, като ви сгащи собствено отвъдения от вас Ислям у вас , европчо - тъпунгерчета (включително и булгар -тъпаци) - ще разберете ко става! А там, ко - Исляма се разширява в Исляма, разбира се,че ще се побият малко - кой точно да е на власт, ама в края на краищата - все тая - Ислям! И у нас - бъкайте Ислям, па ша разберете ко значи скоро и къде точно зимуват раците! Ех, роби, роооооби! Вчера гласув виж още ›› аха закон с който вече сте официално - добитък и роби - могат да ви бият , изнасилват и убиват безнаказано и без да носят отговорност - ама вие сигурно пак не знаете, нали?
 • Дедо 1.1 Дедо преди 4 години Профил на трол?
  Какви ги нижеш бре? Тези от ИД не са мюсюлмани, а са башибозук и сюргюнлии. За тях Корана е без значение, защото според него, мюсюлманите били търпеливи хора и уважавали другите религии. Или не е така? Впрочем голяма час от Корана е взета дословно от Талмуда.
  : 2 !
Последно в Актуално