Какво може да се очаква от разговора между Меркел и Ердоган

1296
Какво може да се очаква от разговора между Меркел и Ердоган
Снимка: Getty Images/Guliver

Днес, 28 септември, германският канцлер Ангела Меркел ще бъде домакин на турския президент Реджеб Таип Ердоган в Берлин и ще се опита да поправи изключително напрегнатите напоследък отношения, пише АФП. Тази задача се усложнява допълнително от планираните протести срещу Ердоган и домашните ѝ неволи.

Двамата се срещат едва ден, след като Германия победи Турция за домакинството на Евро 2024. Надпреварата получи политически оттенък, когато Ердоган отправи обвинения в дискриминация във футбола.

В материал, публикуван в "Франкфуртер Алгемайне". Ердоган твърди, че желае да "обърне страницата" след дълъг период на напрежение, предизвикан от критиките на Берлин за репресии срещу опоненти след неуспешния опит за преврат от 2016 г.

Държавното му посещение в Германия, посрещнато с военни почести, е първото на Ердоган, след като стана президент през 2014 г. То идва в момент, когато той се опитва да мери сили с американския президент Доналд Тръмп, а турската икономика е в криза.

Но критиците, включително правозащитници и германски политици, са разгневени от посрещането с червен килим на лидер, който си е изградил репутация на авторитарен и идва едва 18 месеца след като обвини Берлин в "нацистки прийоми".

Самата Меркел многократно е подчертавала значението на добрите отношения с Анкара, партньор, на когото тя разчита да съдейства за спиране на потока от мигранти към Европа.

Но враждебността към посещението е в неудобно за дългогодишния канцлер време, когато тя не може да си позволи никакви грешки, след като беше подложена на поредица от кризи, разтърсили из основи крехката коалиция.

"Не сте добре дошли"

Защо Германия приема Ердоган с държавен банкет?

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще срещне поддръжници и противници в Германия. Времето за рестартиране на отношенията между ...

Де факто лидерът на Европа миналата седмица бе принудена да оттегли решението за повишение на местен ръководител в разузнаването, който бе подложен на кръстосан огън заради предполагаемите си връзки с крайнодесните. Последното принуди Меркел да признае, че не е разбрала правилно обществените настроения.

Критиците на Ердоган обещаха да излязат по улиците на Германия, за да протестират срещу всичко: от човешките права в Турция, през свободата на печата, до офанзивата срещу кюрдските милиции в Сирия.

Очаква се около 10 000 души да се съберат в Берлин в петък под лозунга "Ердоган не добре дошъл".

Демонстрантите планират да протестират и в Кьолн в събота, където Ердоган ще открие една от най-големите джамии в Европа, поръчана от контролираната от Анкара организация Ditib.

"Ердоган иска нов старт с Германия. Това е възможност", пише "Зюддойче цайтунг" като призовава Меркел да накара Анкара да сложи край на репресиите и да освободи останалите пет германско-турски граждани, смятани от Берлин за политически затворници.

Немски политици обявиха бойкот на Ердоган

Голям брой немски политици, включително канцлерът Ангела Меркел, отхвърлиха поканата за вечеря в чест на турския президент Реджеп Тайип...

"Не можем обаче просто да забравим всичко, което се случи. Може да отнеме години, за да се възстанови доверието", добавя изданието.

Взаимоотношенията между двете натовски държави пострадаха, след като турските власти арестуваха десетки хиляди в рамките на масовите чистки след опита за преврат срещу Ердоган.

Постепенното стопляне на отношенията започна, след като германско-турският журналист Дениз Юджел бе освободен по-рано тази година. Срещу него обаче в Турция все още има обвинения в тероризъм.

Германия е дом на тримилионна турска общност и наблюдатели отбелязаха, че Меркел е изправена пред деликатния момент да приеме протегнатата от Ердоган ръка, без обаче да забравя за противоречията с него.

Ердоган от своя страна отбеляза, че ще използва визитата си, за да призове Германия да покаже "необходимата подкрепа" в борбата срещу "терористични групировки" като Кюрдската работническа партия (ПКК) и движението на мюсюлманския духовник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за опита за преврат.

Меркел пропуска прием при пристигането на Ердоган

Германският канцлер Ангеа Меркел няма да присъства на официалния пример при пристигането на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в кр...

Замразената кандидатура на Турция за членство в ЕС и ролята ѝ в конфликта в Сирия също се очаква да бъдат включени в дневния ред.

Що се отнася до икономическото сътрудничество, седмичникът "Шпигел" съобщава, че немският конгломерат "Сименс" е в преговори, за сделка на стойност 35 милиарда евро за модернизиране на железопътната инфраструктура на Турция.

Спорният характер на посещението се подчертава и от решението на няколко опозиционни политици да бойкотират официалната вечеря в чест на Ердоган в петък, 28 септември, пише БГНЕС.

Меркел също ще отсъства, въпреки че от нейния кабинет настояват, че за нея не е нещо извънредно да пропусне подобно събитие.

Меркел и Ердоган предвиждат да проведат втори кръг разговори в събота.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Заради оръжието от САЩ: Русия се цели в немислими за атака обекти в Украйна

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com