Кандидатурата на Франсоа Фийон е все още жива

1082
Кандидатурата на Франсоа Фийон е все още жива
Снимка: Getty Images/Guliver

Бившият френски министър-председател Ален Жюпе заяви в понеделник, че няма да бъде алтернатива на съпартиеца си Републиканците Франсоа Фийон, чиято кампания е в хаос заради скандал с фалшива работа. 71-годишният Жюпе бе най-вероятния кандидат да застане на мястото на Фийон и да обедини разделената партия само седем седмици преди изборите.

Според социологическите проучвания Жюпе би бил по-популярен сред гласоподавателите, но се смята, че центристът е твърде мек по въпросите за миграцията и другите социални въпроси, за да бъде подкрепен от привържениците на Фийон от десния фланг на партията.

„Потвърждавам за последен път, че няма да бъда кандидат за президент на Франция“, заяви Жюпе, но същевременно разкритикува Фийон и „обърканото“ състояние на изборите.

Решението му премахва основен противник на Фийон, чиято кандидатура остава, въпреки критиката в партията и падащите цифри на социологическите проучвания.

63-годишният консерватор бе някога ясен фаворит за следващ президент на Франция, но кампанията му бе помрачена от обвинения, че е използвал обществени средства, за да плати на съпругата си стотици хиляди евро за фалшива работа в парламента.

„Никой не може да ме спре да бъда кандидат“, заяви той и добави, че обвиненията срещу него „целят това да не бъде повече такъв“. Хаосът в лагера на Фийон прави и без това непредвидимите избори още по-трудни за предсказване.

Изглежда, че това носи ползи на центриста и насочения към бизнеса кандидат Еманюел Макрон, както и на крайнодесния кандидат Марин Льо Пен, което се отразява на двата кандидата в социологическите проучвания. Според тях 39-годишният Макрон би победил Льо Пен на балотаж, но след изненадващия избор на Доналд Тръмп за президент на САЩ и изненадващия резултат от референдума за излизането на Великобритания от ЕС, анализаторите избягват да правят прибързани прогнози.

Кризисна среща.

Преди извънредната среща на лидерите на Републиканската партия в понеделник, бившият президент на Франция Никола Саркози упражни натиск върху Фийон да се срещне с Жюпе и да се открие път вън от кризата. Саркози, който избра Фийон за свой министър-председател между 2007 и 2012 ги призова да се срещнат „за да открият възможен начин с чест да излязат от ситуацията, която не може да продължи и която създава сериозни проблеми на френския народ“.

Редица от най-близките съратници на Саркози също призоваха Фийон да отстъпи от надпреварата. Междувременно Жюпе постоянно отричаше, че ще се кандидатира.

„Никога в историята на Петата република не е имало избори в толкова объркана ситуация“, заяви Той и посочи опасността от „антиевропейския фанатизъм“ на Льо Пен и от „политическата незрялост“ на Макрон. Защитата на Фийон, основана на „заговора“ срещу него от правосъдната система и от медиите „го е довела до задънена улица“, сочи Жюпе.

Настоящият президент на Франция Франсоа Оланд също предупреди, че заплахата Льо Пен да стане президент е реална, но ще се бори, за да предотврати подобен развой. „Франция е наясно, че гласуването на 23 април и на 7 май ще определи не само съдбата на нашата страна, но и бъдещето на самия европейски проект“, добави той.

Французите настояват Фийон да се откаже от президентската надпревара

Над две трети от французите настояват кандидат президентът Франсоа Фийон от опозиционната партия „Републиканци“ да се откаж...

48-годишната Льо Пен заяви, че, ако стане президент, ще зареже еврото като френска валута и ще свика референдум за членството на Франция в ЕС.

Фийон под критика.

Фийон, вярващ католик, спечели срещу Жюпе на вътрешнопартийните избори на Републиканската партия през ноември, изненадващо побеждавайки като „чист“ кандидат. „Ако гласоподавателите от дясно и от центъра искаха Ален Жюпе, те щяха да гласуват тогава за него“, заяви Фийон в неделя. Но дори и това негово обръщение не остана неоспорено, след като бе подложен на критика в социалните мрежи, че постоянно е сочил, че не е „аутист“ и ще признае проблемите, от които неговата кандидатпрезидентска кампания страда.

Той бе смятан за фаворит на президентските избори допреди водещ френски ежедневник да разкри в края на януари, че е платил на съпругата си и на две от децата си близо 900 хил. евро да бъдат негови асистенти в парламента.

АФП

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари