Като Северна и Южна Корея: Сценариите пред Украйна за край на войната

6840
Като Северна и Южна Корея: Сценариите пред Украйна за край на войната
Снимка: Getty images

Подкрепата на Запада за Украйна намалява, а страната, нападната от Русия през февруари 2022 г., навлиза в новата 2024 година без достатъчно боеприпаси и пари. Киев и съюзниците вече нямат убедителна теория за победа, а ако такъв път не бъде намерен, западната подкрепа за Украйна ще продължи да е колеблива, анализира Financial Times.

Най-лошият сценарий

Сега има опасения, че докато 2023 г. беше годината на украинската контраофанзива, то 2024 г. ще бъде годината, в която Русия ще се върне в режим атака. Най-лошият сценарий е западната помощ да бъде прекъсната - тогава Украйна може да има сериозни проблеми до лятото на 2024 г.

Още: Франция и Великобритания няма да спират подкрепата за Украйна

Все пак е по-вероятно да има споразумение за нов пакет от западни помощи за украинската армия. Това би трябвало да е достатъчно, за да се възпрат силите на диктатора Владимир Путин, ако те преминат в настъпление.

Но дори ако войната остане в патова ситуация през 2024 г., времето може да е на страната на Русия, пише Financial Times. Изданието анализира възможните начини за прекратяване на войната и перспективите за Украйна.

Може ли да има справедлив мир?

Отбелязва се, че украинците биха могли да сключат мирно споразумение - дори ако то включва териториални отстъпки - ако са сигурни, че Русия ще го спазва. Най-вероятно обаче всяко подобно прекратяване на военните действия ще бъде използвано просто като възможност от Москва да се превъоръжи и да продължи агресията си.

Още: Русия има проблем с производството на крилати ракети: Украински данни

Алтернатива на официално споразумение между Русия и Украйна би могла да бъде действителното замразяване на конфликта. При този сценарий Украйна би преминала към предимно отбранителна позиция и би задържала по-нататъшното настъпление на руската армия. Сраженията никога няма да спрат напълно, но ще намалеят.

Снимка: Генерален щаб на украинската армия

Моделът на двете Кореи

Освен това междинна ситуация между замразения конфликт и официалния мирен договор би могло да бъде примирие, при което страните ще се споразумеят само за прекратяване на военните действия, без да решават основните политически въпроси. Както посочва FT, моделът тук би бил краят на Корейската война (1950-1953 г.) и разделянето на полуострова на Северна и Южна Корея. Двете страни така и не подписаха официален мирен договор.

Още: 10-годишна подкрепа за Украйна срещу Русия в Черно море: Лондон готви споразумение

Южнокорейският модел също така насочва към възможна нова теория за украинската победа. След прекратяването на бойните действия в Корея южнокорейците успяха да се съсредоточат върху възстановяването на икономиката си, и то с голям успех.

Според FT дори някои от най-яростните западни поддръжници на Украйна вече казват, че Киев трябва да приеме замразения конфликт и да обяви победа. "Трябва да обърнем наратива и да кажем, че Путин се е провалил", цитира изданието бивш американски служител.

Още: Залужни говори за мобилизацията в Украйна, анализ и на руската военна тактика (ВИДЕО)

Западната помощ за Украйна буксува

Унгарският премиер Виктор Орбан наложи вето на отпускането на 50 млрд. евро за Украйна от ЕС. Конгресът на САЩ също вероятно ще отложи въпроса за помощта за Украйна за следващата година, тъй като няма да има време да приеме законопроекта преди Коледа.

В същото време украинският президентски съветник Олег Устенко заяви, че ако финансовата помощ за Украйна бъде спряна, Киев може да прибегне до "план Б", който включва обръщане към вътрешния пазар за заемане на капитал.

Още: Украинците в България: Руски агенти готвят протест за край на войната от наше име

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари