Кои земи трябва да освободи Украйна, за да спре бъдеща агресия на Путин?

12468
Кои земи трябва да освободи Украйна, за да спре бъдеща агресия на Путин?
Снимка: Getty images

Единственият резултат от руската война, който САЩ и Западът трябва да приемат, е една Украйна, която е достатъчно силна, за да възпре и победи всяка бъдеща агресия на Русия, и Украйна с достатъчно силна икономика, за да просперира без големи количества чуждестранна помощ. Това пише в свой анализ американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Никакви териториални отстъпки

Дискусиите за оказване на натиск върху Киев за размяна на земи, които руснаците сега окупират, срещу прекратяване на огъня или примирие наскоро привлякоха вниманието въз основа на слухове за интерес на Кремъл към някакъв вид преговори. Украинският президент Володимир Зеленски отказва, но се твърди, че трябва да бъде притиснат да приеме териториални отстъпки. Само че ISW пита какви ще бъдат конкретните военни, икономически и финансови последици, които тази жертва би донесла за дългосрочната сигурност и икономическата жизнеспособност на Украйна или за бъдещата финансова тежест върху съюзниците.

Още: Зеленски очерта военните цели на Украйна за 2024 година (ВИДЕО)

Сериозната преценка на този въпрос показва, че Украйна има реални военни и икономически причини да се опита да освободи цялата територия, която сега е окупирана от Русия, и че във всеки случай сегашните линии не могат да бъдат основа за каквото и да било споразумение, което да е поне малко приемливо за Украйна или Запада, отговаря на въпроса ISW.

Русия няма да се откаже от максималистичните си цели в бъдеще

Руският диктатор Владимир Путин и много служители на Кремъл са вкарали дълбоко в руското политическо съзнание идеите, че Украйна няма независима идентичност и няма основание да продължи да съществува като независима държава. Че всяко украинско правителство, което не е напълно подчинено на Москва, е пионка на Запада и заплаха за Русия. Че украинските противници на руското управление са нацисти, които възнамеряват да проведат геноцид срещу руснаците в Украйна. И че Русия има правно, морално и религиозно задължение да изкорени тези предполагаеми заплахи и да възстанови Украйна на полагащото ѝ се място като исторически руска земя.

Путин превърна тези аргументи в част от предизборната си платформа за президентските избори през 2024 г. Руските администратори ги включват в учебните програми в цяла Русия и в окупирана Украйна. Путин обучава руснаците да се посветят на задачата да подчинят Украйна и това обучение няма да спре, нито да изчезне след някакво договорено примирие. Всъщност то ще определя вероятните политики на наследниците на Путин в продължение на години или десетилетия, анализират американските експерти.

Още: Христо Грозев прогнозира какво ще направи Путин след изборите за президент

Следователно - задачата пред Украйна и Запада е да се подготвят след края на войната да се изправят срещу една Русия, която все още е решена да постигне първоначалните си цели, вероятно подсилена в тази си решимост от желанието да отмъсти за неуспехите си в хода на настоящия конфликт. Щетите, които настоящата война нанася на руската армия, помагат да се намалят рисковете от бързо подновяване на войната от страна на Русия, но този ефект е временен и продължителността му зависи до голяма степен от това доколко Путин е ангажиран с бързото възстановяване на руския военен потенциал. По този начин руско-украинската граница ще бъде граница на неизбежен конфликт в бъдеще. Силите, необходими за защитата на Украйна, зависят от границите на страната, смятат от ISW.

Какви трябва да са границите на Украйна?

Военните изисквания за защита на една държава зависят от много фактори, включително вероятната сила и способност на противника, дължината и конфигурацията на границите, които трябва да се пазят, както и дълбочината, която границите осигуряват - т.е. степента, до която защитникът може временно да отстъпи при нападение. Украйна и Западът нямат голям контрол върху размера и силата на руската армия, която по всички настоящи индикации след няколко години ще бъде много по-голяма, отколкото през февруари 2022 г. Киев и Западът обаче могат да контролират другите два фактора, като се ангажират с освобождаване на окупираните от Русия територии.

Снимка: Pixabay

Дълбочината на границите е много по-важна от дължината, считат от ISW и дават пример, че далеч по-икономичен подход към отбраната е поддържането на линия с по-малки сили, предназначени да забавят настъплението на нападателя, за да се спечели време за изпращане на резерви и оборудване. Резервите пък са много по-евтини от мобилизираните войски.

Още: Путин: Ще засилим атаките срещу Украйна

Линиите от януари 2022 г. са много по-лесни за ефективна защита от линиите от декември 2023 г. Границите на Украйна и линията на съприкосновение между Украйна и Русия преди пълномащабното нахлуване през 2022 г. бяха дълги - около 3120 км, но включваха големи райони, предлагащи значителна дълбочина на отбраната, особено в североизточната част. Бъдещата украинска армия ще трябва да бъде много по-голяма и много по-добре обучена и екипирана, отколкото през 2022 г.

Замразяването на линиите ще помогне на Русия

Днес руските сили на линията на съприкосновение постигат незначителни успехи на висока цена в човешки живот и материални средства. Руските сили са съсредоточени в райони, които в момента се опитват да превземат - например Авдеевка. Продължаващите сражения изразходват генерираните руски сили почти толкова бързо, колкото Русия ги поставя на бойното поле.

Ако обаче бъде сключено примирие, новите руски сили няма да бъдат ангажирани с бойни действия след прекратяване на огъня. Руснаците вече няма да са принудени да разполагат войски масово в определени райони, където в момента атакуват, а вместо това ще могат да пренареждат силите си. Ще могат да масовизират артилерията, противовъздушната отбрана, електронната война и инженерните способности в укрепени отбранителни позиции близо до фронтовата лини. Това е нещо, което не могат да правят сега, тъй като украинските сили атакуват всички концентрации в обсега на оръжейните си системи, когато ги видят. Руснаците ще могат да подготвят, обучат, оборудват и разположат резерви в ешелони в цяла Южна и Източна Украйна, за да подсилят и подкрепят бъдещи операции, както и да подобрят пътната и железопътната инфраструктура, необходима за бързото им придвижване. С други думи, те биха могли да се оптимизират за нападение в кратки срокове и на места по техен избор по начин, който сега продължаващите бойни действия изключват.

Още: Жени на руски войници към Путин: Дано се задавиш от кръвта, гори в Ада! (СНИМКИ)

Украйна ще трябва да се защитава точно на сегашната линия, в случай че Русия нахлуе отново след период на възстановяване. Твърде много големи населени места, промишлени и жизненоважни отбранителни центрове се намират близо до сегашните линии. Големите градски райони с общо предвоенно население от над пет милиона души (малко над 11 % от общото предвоенно население на Украйна) се намират на 160 км от сегашната фронтова линия. Те включват: жизненоважните за населението и промишлеността градове Запорожие и Днепър; Одеса и Николаев, които са единствените останали пристанища на Украйна и са от съществено значение за способността ѝ да изнася зърно и други стоки; както и градовете Славянск, Краматорск и Костянтиновка, които формират основния източен отбранителен бастион. Харков остава само на 32 км от руската граница, но сега е застрашен и от руски линии на около 110 км на изток и югоизток.

Една украинска армия, която иска да възпре или разгроми бъдещо руско нападение, започващо по тези линии, ще трябва да бъде напълно окомплектована, оборудвана и обучена да се бие дори в мирно време, тъй като няма да има възможност за грешка в почти никоя посока.

Линиите в сегашния им вид ще оставят на Путин и неговите наследници да определят финансовата и социалната цена, която Украйна и нейните западни поддръжници трябва да понесат, за да продължи да оцелява Украйна, и тази цена вероятно ще бъде много висока, анализира ISW.

Още: Путин с обещание към Си Дзинпин: Най-малко 5 години ще се бием в Украйна

Крим

Разходите и предизвикателствата пред отбраната на Украйна се различават драстично в зависимост от това дали Крим се върне към Украйна, или остане в ръцете на Русия. Ако Украйна освободи полуострова заедно с окупираните от Русия линии на юг, тогава непосредствената заплаха за Херсон, Николаев и Одеса изчезва, а заплахата за Мелитопол драстично намалява. В този случай Мариупол остава единственият голям фронтови град в южната част на страната, което драстично намалява зоната на ограничена дълбочина на отбраната и изисква високи нива на подготвени и частично или напълно мобилизирани украински сили за защита.

Освобождаването на Крим до голяма степен премахва и заплахата от руски амфибийни операции срещу югозападното украинско крайбрежие, както и руската ракетна заплаха за корабите, които се опитват да преминат през западната част на Черно море.

Още: Украински военен за контраофанзивата: Загубите се оказаха несъразмерно големи, а успехите - скромни

Донбас

Освобождаването от Украйна на окупирания преди февруари 2022 г. Донбас - т.е. Донецка и Луганска област - няма да промени драматично отбранителните военни изисквания за Киев, тъй като градовете Донецк и Луганск са толкова близо до руската граница, че не предлагат значима дълбочина на отбраната. Това обаче би имало огромни икономически последици за Украйна. Донбас е историческа икономическа сърцевина на Украйна, където се намира украинската рудодобивна и металургична промишленост. Линията на контрол от 2014 г. в резултат на първото нахлуване на Русия в Украйна всъщност раздели тази индустрия, като отдели мините от преработвателните съоръжения и раздели железопътните линии, които ги свързват. Приемането на постоянното придобиване на Източен Донбас от страна на Русия лишава Украйна от значителни приходи, отслабвайки нейната икономика и увеличавайки икономическата и финансовата ѝ зависимост от Запада.

Още: Като Северна и Южна Корея: Сценариите пред Украйна за край на войната

Изводите

Най-изгодните линии, които Украйна може да поддържа във военно и икономическо отношение, са международно признатите ѝ граници от 1991 г. Всяко признаване на промени в тези граници като отстъпки в опит да се убеди Русия да прекрати непровокираното си и незаконно нахлуване, трябва да се съобрази с тежкия удар, който подобни отстъпки биха нанесли върху основните принципи на международното право, забраняващи завоевателните войни, етническото прочистване, престъпленията срещу човечеството и много други морални и етични принципи за един мирен свят. Но дискусиите за такива отстъпки вече са в ход.

Замразяването на руската война в Украйна по сегашните линии дава огромни предимства на Русия и увеличава рисковете и разходите за Украйна и Запада за възпиране, да не говорим за разгромяване на бъдещ руски опит за изпълнение на целите на Путин със сила. Настоящите линии не са разумна отправна точка за преговори с Москва, дори ако Путин има сериозно намерение да преговаря за прекратяване на огъня. Те по-скоро са необходимата отправна точка за продължаващото освобождаване на стратегически и икономически жизненоважни украински земи, без които целта за свободна, независима и сигурна Украйна, способна да се защитава, вероятно е невъзможна, пише Институтът за изучаване на войната.

Още: САЩ и Украйна с нова стратегия във войната - целта е Путин да иска справедлив мир

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com