"Лъгахте за Авдеевка, но и това не спря огромните загуби": Руски войник с любопитни разкрития

19536
"Лъгахте за Авдеевка, но и това не спря огромните загуби": Руски войник с любопитни разкрития
Снимка: Getty Images

Руското Министерство на отбраната (МО) вероятно използва командирите на нередовните части в Украйна като канал за разпространение на невярна информация за руските успехи на бойното поле. Те резонират в руското информационно пространство и така се заобикаля отговорността на МО.

Това пише в днешния си (14 декември) анализ за войната в Украйна американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW). Примерът е с инструктор от руското щурмово подразделение "Щурм-Z", който се оплаква, че заместник-командирите на руските нередовни въоръжени формирования разпространяват в медийното пространство нелогични и неверни твърдения. Те, от своя страна, представят твърде оптимистична картина на ситуацията на фронта, твърди инструкторът.

Още: Украинците отказват да се оттеглят от Маринка, Кремъл иска от Украйна да остане само една област (ВИДЕО)

Разликата между обявеното в медиите и "Телеграм" с това, което става на фронта

Той казва, че неназован руски заместник-командир на отряд от "Руския доброволчески корпус" е "заблудил" сериозна медия, като е заявил, че доброволческите части са прекъснали последния украински път за снабдяване в района на Бахмут и Соледар (североизточно от Бахмут) и че поемането на контрола върху този район ще открие път за руските сили да напреднат към Краматорск.

Инструкторът заявява, че друг заместник-командир на подразделение на доброволческия корпус твърди, че украинските сили изоставят укрепленията си край Часов Яр (на 10 км западно от Бахмут), не контролират пътищата в района и че тези условия ще позволят на руските сили да напреднат към Богдановка (на 5 км северозападно от Бахмут) и да обградят Часов Яр. Заместник-командирът, на практика, твърди, че руските сили заплашват населено място, значително по-далеч от сегашните си линии, за да постигнат тактическа победа в оспорван район в близост до руските позиции.

Снимка: Getty Images

Още: Военно престъпление: Руснаците използват за щит украински военнопленници при атака (ВИДЕО)

Инструкторът заявява още, че тези различни твърдения и прогнози са нелогични, и се пита дали заместник-командирите не са объркали имената на населените места, когато са правили своите оценки. Той сравнява твърденията за създаването на "подкова" около Часов Яр с многократните руски твърдения, че руските сили са направили същото около Авдеевка. Инструкторът саркастично отбелязва, че тези празни думи не са попречили на руските сили да дават многобройни жертви в района.

Още: Разсекретени данни разкриха чудовищни руски загуби край Авдеевка

Цитираният инструктор се позовава и на публикация от 13 декември на руски блогър, който обикновено предоставя адекватни репортажи от фронта. В публикацията се изтъква руски военнослужещ от доброволческия корпус, действащ на фронта близо до Бахмут, който твърди, че Богдановка е "стратегическо" селище, което, ако бъде превзето, ще позволи на руските сили да напреднат към Часов Яр и да прекъснат украинската логистика. Инструкторът се съмнява, че военнослужещият от доброволческия корпус разбира думата "стратегическо" и украинската география, тъй като руските сили ще трябва да напреднат през няколко селища в низините, за да достигнат до Часов Яр, анализира той.

Какво цели Русия?

Според ISW държавните медии на Кремъл все по-често публикуват интервюта с военнослужещи и командири на нередовни формирования, които, изглежда, правят преувеличени твърдения за руските успехи на бойното поле. Инструкторът, който е цитиран от института, отбелязва още, че е странно как източници, които не са пряко свързани с руското МО, правят такива преувеличени твърдения. Руското МО и преди редовно е разпространявало преувеличени и абсурдни обявления за руските успехи на бойното поле, които впоследствие бързо са се оказвали неверни, а руските военни блогъри са критикували военното ведомство за тази практика. Кремъл вероятно има за цел да легитимира тези наративи като част от пропагандната си кампания.

Още: Русия предупреди Румъния да не дава летища за F-16, които Украйна да използва

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

AstraZeneca признала, че ваксината ѝ срещу COVID може да предизвика тромбоза?

Полша официално подаде заявка за приемане на ядрени оръжия на НАТО

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

По стъпките на САЩ: Фон дер Лайен не изключва забрана на TikTok в ЕС

Руски депутат предложи да се проверява сексуалната ориентация на кандидатите за чиновници

Три руски военни части са атакувани в Крим, има ранени: Независим руски източник (ВИДЕО)

Руски зоопарк изпрати на фронта два пауна за "духовно успокоение" на военните (СНИМКИ)

Въоръжен с меч мъж вилня в лондонското метро (ВИДЕО)

Взривове и отравяния в България и Европа: Семейство руски нелегални шпиони е координирало всичко

ЕС разследва Фейсбук и Инстаграм за предизборна дезинформация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа