Коя ваксина срещу Covid-19 е най-широко призната за пътувания по света

4473
Коя ваксина срещу Covid-19 е най-широко призната за пътувания по света
Снимка: iStock

Може би най-добрият тест в света след пандемията ще бъде степента на връщане към международните пътувания. През 2020 г. международният туризъм е намалял със 74% в сравнение с 2019 г. и е достигнал границата от 380 милиона. За сравнение: по време на финансовата криза спадът беше само 4%. През последните месеци международните пътувания започнаха да се възстановяват. По света вече са приложени 3,7 милиарда дози ваксина и много хора са нетърпеливи да си съберат багажа за пътуване в чужбина. Не всички антитела обаче, произведени след ваксината, позволяват свободно пътуване в чужбина, обобщава британското списание The Economist в своя статия, представена от агенция Фокус.

Много правителства допускат влизане само на пътници, ваксинирани с определени ваксини срещу Сovid-19. Европейският съюз заяви този месец, че няма да приема пътници, ваксинирани с Covishield, въпреки факта, че е идентична с ваксината AstraZeneca, използвана в ЕС. Факт е, че Covishield не е одобрен от лекарствения регулатор на ЕС. Правителството на Индия, където се произвежда ваксината, заплашва да отговори симетрично. Тази политика може да повлияе на ваксинациите с Covishield по целия свят, като пет милиона дози от лекарството са доставени във Великобритания.

Ще има ли съгласие между ЕС и Русия за ваксините и COVID сертификатите?

Представители на Европейския съюз са се обърнали към Министерството на здравеопазването в Русия с предложение да се обсъдят възможности...

Данните от уебсайта за пътувания VisaGuide.World показват как изглежда мозайката за приемане на ваксината. Най-широко използваната ваксина в света е на AstraZeneca и вече е призната от 119 правителства. Тази ваксина е най-широко използваната в света, освен това е получила одобрение от Световната здравна организация (заедно с ваксините Pfizer/BioNTech, Моderna, Johnson&Johnson и две китайски ваксини). За разлика от това китайската CanSinoBio е признат от само няколко правителства.

Проблемът не се ограничава само до пътуванията. Въпреки че САЩ не изисква доказателство за ваксинация, за да премине границите им (те обаче остават затворени за британци, европейци, китайци, индийци и граждани на няколко други държави), канадците, ваксинирани с AstraZeneca, се притесняват, че няма да им бъде позволено да влизат в развлекателни заведения, ако не са ваксинирани с одобрени от САЩ ваксини. Те са поръчали 300 милиона дози от ваксината AstraZeneca, но никога не са ги одобрявали за местна употреба.

Туристическата индустрия е загрижена, че подобни ограничения ще принудят хората да си останат у дома. Ник Карин от Международната асоциация за въздушен транспорт вярва, че липсата на взаимно съгласие между правителствата е „друга пречка за доверието на пътниците, че могат да пътуват“. Според Мариангела Симао, помощник-генерален директор на СЗО, Европейският парламент е препоръчал на страните да обмислят приемането на одобрени от СЗО ваксини за спешна употреба.

Оттогава само дузина държави от ЕС заявиха, че ще игнорират правилата на ЕС и ще приемат ваксинацията с Covishield като доказателство за имунитет. Въпреки това те едва ли ще се съгласят толкова лесно с китайските ваксини. Въпреки че китайските ваксини са получили спешно одобрение от СЗО, има пропуски в данните от клиничните изпитвания за тези ваксини, които вероятно ще предизвикат безпокойство в някои страни. През 2019 г. 12 милиона китайски туристи са посетили ЕС.

Омбудсманът: Над 100 000 българи не могат да си извадят здравен сертификат, това е несправедливо

Над 100 000 са българите, които не могат да си извадят здравен сертификат, това е дискриминационно и несправедливо. Това каза омбудсман...

Зелената светлина от СЗО обаче е по-добра от нищо. Редица ваксини вероятно ще се конкурират за международно признание през следващата година. По политически причини за някои страни беше лесно да прокарат през своите регулаторни органи ваксините, разработени или произведени от самите тях. В други страни регулаторните агенции просто не са достатъчно твърди, за да вдъхват доверие в одобрените от тях ваксини. Към този момент редица ваксини вероятно ще се сблъскат с предизвикателствата на международните власти, включително руската „Спутник V“, индийската Covaxin и кубинската Abdala.

По-лошото е, че някои щати на САЩ са приели закони, забраняващи ваксинационните паспорти. Сред тях са Алабама, Аризона, Индиана и Флорида. Norwegian Cruise Line заведе дело срещу Флорида на 13 юли заради щатски закони, които забраняват на бизнеса да изисква от клиентите доказателство за ваксинация. При сегашното състояние на нещата круизните лайнери ще се сблъскат с проблеми в работата си, ако няма сигурност, че всички пътници са ваксинирани. Както за туристите, така и за туристическата индустрия, 2021 г. вероятно ще бъде запомнена с продължаващото разочарование заради Сovid-19 и бюрокрацията по границите. Световното пътуване и ваканционната фотография ще трябва да пoчакат до следващата година, заключава изданието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари