X
 
 

Колко българи ще получат пенсия от чужбина?

8921 1
photo of Колко българи ще получат пенсия от чужбина?
Снимка: iStock/Guliver
Колко българи се осигуряват за пенсия в Германия, Испания и Великобритания – трите най-привлекателни за българския емигрант страни? И колко въобще са българите там? Емилия Милчева представя много любопитни нови данни в материал на Deutsche Welle.

Повече от половин милион българи в активна възраст - близо 510 000, се осигуряват за пенсия в Германия, Испания и Великобритания. Това са три от страните в ЕС с най-голям приток на български емигранти. А този половин милион е 1/6 от всички трудещи се в България, чиито осигуровки не успяват да покрият пенсиите на българските пенсионери.

Най-много българи в чужбина има в Германия - цели 416 хиляди

Най-много български граждани живеят в Германия - 416 хиляди. Данните са на Министерството на външните работи на България за българите в...

Затова и бюджетът редовно дотира системата с по няколко милиарда годишно. За 2019 г. дефицитът на Националния осигурителен институт (НОИ) за пенсиите е 3.7 млрд. лева.

Ако можем да съдим за любимите цели на българина по броя на емигрантите, то тогава Германия в момента е номер едно: защото, според статистиката, през последните години броят на българите във Федералната република непрекъснато расте.

По данни на Министерството на труда и социалната политика, след присъединяването на България към ЕС през 2007 г. и особено след отпадането на ограниченията за заетост за български работници в Германия през 2014 г., броят на българските граждани във ФРГ се е увеличил многократно.

Българите в Германия

Към края на 2018 г. регистрираните в Германия български граждани са 337 015 (или 2.9% от населението на страната), като в периода 2011-2018 г. броят им се е увеличил 3,6 пъти, сочат данните на Федералната статистическа служба.

Младите с по-ниско образование са първи на опашката да емигрират

Младите българи с основно и средно образование са по-склонни да емигрират. Това е заключение, изказано от наследника на Валери Симеонов...

Социалните експерти смятат, че нарастването им се дължи основно на новата имиграция от България и в значително по-малка степен на повторна имиграция или на новородени на територията на ФРГ българчета.

Само за година броят на българите в страната се е увеличил с 26 600. Най-много са новодошлите българи в района на Франкфурт - по данни на българското консулство там броят им през 2018 г. е нараснал с 11,8% спрямо 2017 г. За същия период в района на Мюнхен е отчетено покачване с 9,4%.

По численост българите (без придобилите германско гражданство) са на шесто място от всички пребиваващи граждани на ЕС в Германия: след Полша, Румъния, Италия, Хърватия и Гърция. И на девето място в общата класация, в която фигурират и гражданите на страни от цял свят.

Статистиката обаче показва не само ръст на придошлите, но и на допринасящите в германската социална система. Ако през 2013 г., по данни на Федералната агенция по заетостта, броят на осигуряващите се българи в Германия е бил 33 569, в края на декември 2018 г. той е близо 4 пъти по-голям - 135 228, или малко над 40% от регистрираните.

Българите в Испания

Всеки трети българин в Германия разчита на социални помощи

Всеки трети българин в Германия получава социални помощи, а 30 000 български деца в страната живеят в семейства, зависещи от тези помощ...

Още по-голям е делът на българските емигранти с осигуровки в Испания. Данните показват траен, макар и по-малък ръст. Ако през януари 2012 г. осигуровки за пенсии в Испания са внасяли 51 905 души, през януари 2017 г. те наброяват 52 824, а към края на януари 2019 те са вече 58 486, което е близо 50% от регистрираните в Испания български граждани.

Към 1 януари 2018 общият брой на мигрантите с български паспорт е бил 124 404. Значително по-голямо българско присъствие отчита Обсерваторията за миграция към испанското Министерство на труда, миграцията и социалното осигуряване. Според техните данни регистрираните в Испания българи към края на декември 2018 г. са 195 950. Четири години по-рано са били 185 251. Средната възраст на българския имигрант в Испания е 39.7 години.

Българите, живеещи и работещи в Испания, не бързат да се връщат. Наблюдения на социалните аташета отчитат интерес към завръщане главно сред тези, на които им предстои пенсиониране по испанското законодателство. Причината: с испанската си пенсия в България те ще имат по-добър стандарт на живот, отколкото в Испания.

Българите във Великобритания

Брекзит вече оказва влияние върху имиграционния поток в Обединеното кралство. Имиграцията с цел заетост остава все така водеща причина, но от септември 2016 г. (2 месеца след референдума, на който британците гласуваха за излизане от ЕС) тя продължава да бележи спад.

Една четвърт от българите обмислят да търсят работа зад граница

Близо една четвърт или 23% от българите в трудоспособна възраст обмислят да си потърсят работа в чужбина. Това сочат резултат от нацио...

По данни на Департамента по заетостта и пенсиите, в периода 1 април 2018 г. – 31 март 2019 г. на български граждани са издадени близо 34 000 осигурителни номера, като общият им брой достига 316 000.

Зад тези числа се крие съдбата на българина, видял се принуден да напусне страната си - заради ниско заплащане, некоректни работодатели, лоша здравна система, корупция или несправедливо правосъдие. Всички тези причини могат да се обобщят така: липса на перспектива в България. Нито санирането, нито магистралите, нито прокламираната стабилност могат да убедят хората да останат.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 2 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    Е как колко?!? Много повече отколкото в България! Всички в България само ще се надяват да получат пенсия, но ще получат единствено социални помощи.