Коронавирусът се отдръпва в световен мащаб, но смъртността расте

4209
Коронавирусът се отдръпва в световен мащаб, но смъртността расте
Снимка: Getty Images/Guliver

Честотата на заразяването с коронавирус в света намалява за втори пореден месец: през октомври на планетата са открити 12,9 милиона случая на инфекция - почти 3 милиона по-малко, отколкото през септември, пише БГНЕС, позовавайки се на СЗО.

Смъртността също намалява - през последния месец около 214 хил. души са починали от Сovid, което е с 20% по-малко спрямо предходния месец. Така през октомври всеки 60-и заразен е починал от коронавирус, докато в края на лятото тази цифра надхвърляше 75. През октомври миналата година заболеваемостта беше приблизително на същото ниво като сега - новозаразени бяха около 11,7 милиона души, но смъртността беше почти една трета по-ниска.

310 умрели заради коронавируса за денонощие? И по-лошо отива да става

310 починали за денонощие с диагноза COVID-19 отчете статистиката за първия ден на ноември. За втория - 145. Нататък - ще стане ясно. О...

САЩ остават епицентър на пандемията с около 2,4 милиона нови случая, открити през октомври. Това обаче е един и половина пъти по-малко от цифрата за септември, а темпът на разпространение на инфекцията продължава да намалява: ако в началото на месеца в страната са открити около 120 хиляди заразени на ден, то в края му са около 65 хил.

На второ място все още е Обединеното кралство, където Сovid е открит при около 1,2 милиона души. За разлика от Съединените щати, в Обединеното кралство заболеваемостта се е увеличила с една четвърт от началото на есента. Този показател, въпреки високото ниво на ваксиниране - над 70% от населението в страната е ваксинирано, не намалява от юни.

В Русия заболеваемостта от Сovid достигна връх - за първи път в пандемия от месец там бяха регистрирани над 1 милион новозаразени. Това е с почти 70% повече от септември и 127% повече от октомври миналата година.

Най-бързо растящият темп на заразяване обаче се наблюдава в Украйна - през октомври в страната са открити около 500 хиляди заразени, което е почти 3,5 пъти повече в сравнение с предходния месец. В Румъния заболеваемостта е три пъти по-висока спрямо септември.

Най-много смъртни случаи от Сovid през октомври са регистрирани в САЩ - над 42 000. В сравнение с началото на месеца обаче смъртността е намаляла наполовина - от 2000 смъртни случая на ден до 900 случая на ден. Сега по този показател Русия е начело в света, където през последната седмица около 1200 души на ден са починали от заразата. През октомври в страната са регистрирани над 31 хиляди смъртни случая - с около 30% повече, отколкото през септември, и 4,3 пъти повече от преди година.

Проф. Витанов: Смъртността на дневна база ще расте през следващите две седмици

"Смъртността на дневна база ще расте през следващите две седмици. Като махнете вторниците, в момента е около 140 на ден, следващите още...

Смъртността също е на върха си в Украйна – тя се е увеличила почти четири пъти за месец, като през октомври са починали 11 хиляди пациенти с вируса.

В същото време във Великобритания, въпреки високата заболеваемост, само 0,3% от заразените са починали от Covid миналия месец.

В Азия и Близкия изток ситуацията с коронавируса се стабилизира в сравнение с началото на есента. Така в Турция, където заболеваемостта рязко се повиши през юли, през последните два месеца са открити около 30 хиляди новозаразени ежедневно, а до края на октомври степента на разпространение на инфекцията е намаляла с 20%. Смъртността от началото на есента е около 200 смъртни случая на ден.

Във Филипините и Малайзия, които бяха основните огнища на епидемията в Югоизточна Азия, заболеваемостта спадна съответно почти три и два пъти. Във всяка от тези страни са открити около 200 хиляди нови случая на месец. Въпреки това, ако във Филипините смъртността остана на нивото на септември, то в Малайзия броят на смъртните случаи се оказа наполовина, а в сравнение с началото на есента - четири пъти по-малко.

Още: Коронавирусът по света: Великобритания първа по брой заразени, Русия с най-много починали

Изводи от анализ: Има твърде малко доказателства, че националният локдаун намалява смъртните случаи от COVID-19

През последната година светът преживя пандемията от COVID-19, съчетана с безпрецедентни политически реакции. В този анализ са съпоставе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com