Кремълски цинизъм

6062
Кремълски цинизъм
Снимка: Getty Images/Guliver

Министърът на външните работи на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер не намери такива ясни думи като за кандидат-президента на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп за тези, които носят малко или много отговорност за катастрофалната ситуация в Алепо. А те, за разлика от ексцентричния нюйоркски магнат, са вече във властта и ще останат там дълго, и съгласно широко разпространеното мнение, са сред тези, без чието сътрудничество на войната в Сирия няма да може да бъде сложен край.

Последното важи с пълна сила повече от всякога. Кремъл използва отсъствието на САЩ, за да се наложи в арабската република като една от страните, които имат съществено влияние на по-нататъшното развитие на събитията.

Дори и нещастието на цивилното население в северния сирийски град Алепо няма да отклони Москва от нейния курс, чиято цел е да стабилизира режима на съюзника й Башар Асад. Кремъл не обеща на германския външен министър да удължи периода на примирието в обсадения град. Но трите часа, както говорителят на правителството в Берлин Щефан Зайберт заяви, са в най-добрия случай "цинизъм". Неговият тон бе значително по-остър от този, който Щайнмайер използва при преговорите със Сергей Лавров в Екатеринбург в началото на тази седмица.

Русия подарява на Сърбия 6 самолета "МиГ"- 29, ако ги ремонтира сама

Русия е готова да подари на Сърбия 6 самолета "МиГ" - 29, ако ги ремонтира сама, предава белградското електронно издание "Blic". Издани...

"Цинизмът" на Москва, разбира се, не се проявява само в Сирия. По отношение на конфликта в Източна Украйна изявленията на Кремъл са потопени в лъжи, презрение и присмех. Всичко започна с легендата за "зелените човечета" на Кримския полуостров и продължи с приказката, че Русия не подкрепя сепаратистите в източната част на Украйна с всички средства за водене на война, а също и с анекдота, че Москва няма никакво влияние върху тях.

Путин може да сложи край на този конфликт с едно щракване на пръстите. Но той не желае това, защото тази позиционна война отговаря на неговите интереси. Руският президент, за разлика от Запада, не се интересува от това Украйна да бъде стабилна и просперираща демокрация. Докато съществува този фундаментален конфликт на интереси, няма да бъде постигнато споразумение в света за траен мир, дори мирът в източната част на Украйна няма да бъде гарантиран.

До какво ще доведе германската външнополитическа линия при тези обстоятелства? Тя може единствено да покаже на Кремъл, че за Берлин е изгодно сътрудничеството, а не конфронтацията. Някои гласове на Запад, включително и в Германия, позволяват Москва да предположи обратното. Изразявайки разбиране за руската позиция и отричайки реалността, тези гласове отиват толкова далеч, че не след дълго ще проявят разбиране и за московския цинизъм.

FAZ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Електронна битка": Дори САЩ имат какво да научат от войната в Украйна

Два примера: Военната мощ на САЩ, от която на Путин би му загорчало

Бойните роботи в Украйна: Бъдещето на войната (ВИДЕО)

Иван Кръстев: "Европа е в режим на оцеляване"

Politico: Краят в Украйна идва - решителната битка започна с Харковска област

Американска класация: Топ 5 на съвременните танкове (ВИДЕО)

След новите милиарди за оръжие: САЩ гледа на Украйна различно

Почти трилион долара: Американската армия днес

Богатите руснаци са в безизходица - няма как парите им да бъдат наследени

Глас от САЩ: Време е да дадем на Зеленски това, от което се нуждаят войниците му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари