Квотите за бежанци - с прекалено много искания от различните страни

13772
Квотите за бежанци - с прекалено много искания от различните страни
Снимка: Gettyimages.com

Темата с т.нар. квота за бежанци в ЕС става все по-гореща, тъй като окончателното решение трябва да бъде взето от Европейския съвет. С други думи самите страни-членки трябва да определят какво ще се прави, а предложението на Европейската комисия трябва да бъде одобрено с квалифицирано мнозинство, припомня EurActiv.

На 27 май тази година ЕК оповести конкретни планове за справяне с бежанския проблем. Съгласно Комисията общо 60 000 бежанци ще бъдат засегнати от мерките. 40 000 ще бъдат „предислоцирани” от Италия и Гърция в други страни-членки, а други 20 000 ще бъдат заселени, като тепърва ще дойдат на европейска територия. От ЕК са предвидили колко бежанци да поеме всяка страна-членка – на база на големината на икономиката, нивото на безработица и броя на населението на съответната държава. Тежестта на показателите в този механизъм е както следва – 40% се пада на броя на населението, 40% - на големината на икономиката, 10% - на безработицата и 10% на база предишни ангажименти на съответната страна-членка към бежанци.

Най-много мигранти отиват в Италия и Гърция, при нас те намаляват

Към момента Брюксел не вижда голям миграционен натиск в нито една друга страна от Европейския съюз, освен в Италия и Гърция. Говорител ...

България

Досега официална наша позиция как ще гласуваме няма, но вече имаше оплакване, че само Италия и Гърция се разглеждат от Брюксел като гранична зона. Заради липсата на солидарност, страната ни е приела 672-ма бежанци повече.

Междувременно стана ясно, че ЕК отпуска 4,1 млн. евро по "План за спешни мерки" на Държавната агенция за бежанците за справяне с бежанския натиск, предаде БГНЕС.

Финансовата помощ идва в резултат на проведени на 29 май преговори, на които председателят агенцията Никола Казаков и Европейската комисия са подписали Споразумение за изпълнение за срок от една година на плана.

Отпуснатите 4,1 млн. евро ще бъдат използвани за подобряване на условията на живот на бежанците у нас, за здравно осигуряване, за преводачески услуги. Сумата ще се използва за увеличаване на административния капацитет, с цел ускоряване на процедурата по предоставяне на закрила, ще се разширява капацитета за настаняване и ще се плаща за техническа помощ.

От ДАБ заявяват, че процесът на усвояване на средствата ще се извършва прозрачно и при строг контрол от страна на Европейската комисия.

Междувременно тази сутрин имаше опит за създаване на напрежение в бежанския лагер в столичния квартал "Овча купел". От бежанския център казаха за БГНЕС, че около 50 души от обитателите на лагера са се събрали на улицата и искали ускоряване на процедурите по техния статут. Напрежението обаче бързо е било разсято и обстановката там е спокойна.

За и против

Естествено, натискът за разселване на бежанци идва най-вече от Италия и Гърция. Италианският външен министър Паоло Джентилони вече поиска от ЕС да приложи принципа на сътрудничество и солидарност.

„В Италия идват две трети от нелегалните имигранти, а освен това ние сме номер три по отношение на големината на подавани молби за убежище от бежанци. Смятаме, че квотният принцип би бил честен критерий по въпроса”, заяви Джентиоли.

Берлин и Париж поискаха преразглеждане на плана за бежанците

Днес Германия и Франция призоваха Европейския съюз да преразгледа плана си за прием на пристигащите в Европа бежанци. Според тях в нег...

Не такава обаче е позицията на Франция. Веднага след оповестяване на „квотното” предложение на ЕК, Париж се извъртя на 180 градуса. Социалистическото правителство във Франция вече иска бежанците, които са на френска земя преди обявяване на предложението на ЕК, да влязат в бройката и да има адаптиране на квотите. Причината – Франция иска да може да защити суверенитета си и да определя еднолично за себе си кой е политически бежанец и кой не е.

Като цяло Германия одобрява предложението на ЕК, но също иска корекции. Искането от страна на Берлин, подкрепено и от Париж, е в механизма за формиране на бежанска квота тежестта на вече приетите бежанци да е по-голяма. Под по-голяма се разбира само бежанци, които „имат перспектива за постоянно жителство в ЕС” да остават на европейска територия. За другите следва да има процес на репатриране към „първата страна, предложила убежище”. Ако това не сработи, тези бежанци следва да бъдат върнати в родината си, „може би и с европейска помощ”.

Испания е твърдо против. Аргументът – държавата непрекъснато поема поток от имигранти от Северна Африка. ЕК трябва да направи „пропорционално, честно и реалистично предложение” по въпроса, смята Мадрид.

В Полша също са твърдо против квоти. Варшава е готова да приеме само бежанци, които са ... християни! Това е условието централноевропейската държава да приюти 60 семейства от Сирия. Съгласни сме да има доброволна система за прием на бежанци и страните-членки сами да решават колко могат да приемат, заяви полският премиер Ева Копач.

Против бежанските квоти е и Чехия. Прага иска сама да взема решения по въпроса, а не да се съобразява с паневропейски принцип. През миналата година Чехия е приела 765 бежанци и имигранти от Украйна, Сирия и Куба. Подобно е положението и със Словакия.

Илияна Йотова: България няма възможност да приеме повече бежанци

"Слагаме тигана, преди да сме хванали рибата. Цялата тази политика ще стане факт, когато бъде приета от Съвета на министрите, който се ...

Интересна е позицията на Румъния. Румънският премиер Виктор Понта призова в интервю за "Ал Джазира" да не се забравя, че бежанците и имигрантите търсят по-добър живот и не може да бъде издигната стена срещу тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари