"Ла Стампа": Дори и Байдън да има план за Украйна, той се е провалил

7114
"Ла Стампа": Дори и Байдън да има план за Украйна, той се е провалил
Снимка: Getty Images

Италия постави под въпрос дали САЩ разполагат с конкретен план за действие в украинската криза, съобщи "Ла Стампа".

Авторът на статията Лучио Карачоло изказва предположението, че Белият дом прикрива липсата на реална визия за дипломатически действия в отношенията с Русия и Украйна с паническа пропаганда.

Байдън: Русия ще си плати, ако нападне Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Русия ще понесе "тежки последствия", ако нападне Украйна, но остави вратата за дипломация отвор...

"Вместо умна тактическа непредсказуемост, у САЩ изглежда има сериозна стратегическа несигурност. Накратко, няма план, а дори и да има, той не работи. Пропагандният акцент върху руската "инвазия", който така тревожи украинците, изправени пред значителен отлив на капитали, не може да го замени", убеден е журналистът.

Според него поради това САЩ носят голяма отговорност за сближаването между Русия и Китай, тъй като именно действията на американските власти са принудили Москва да насочи вниманието си към Изтока. Карачоло смята, че процесът на прекъсване на отношенията между Запада и Кремъл е започнал още през 2014 г., когато Барак Обама обяви изолацията на Русия и подкрепи "въстанието в Киев".

"Ето как узря странната китайско-руска двойка, възхвалявана от Си Цзинпин и Путин при откриването на Олимпийските игри в Пекин", пише авторът. Тя е "произведена в Америка". "Универсалният закон за разделяне на враговете е нарушен. В продължение на осем години Вашингтон изглеждаше решен да ги събере. И да открие, че Северноатлантическият алианс е по-разделен, отколкото си е представял, по отношение на Русия и отвъд нея", отбелязва още той.

В действията на сегашната американска администрация Карачоло вижда определена закономерност, обусловена от поредица неуспешни конфликти, нито един от които не е завършил положително за САЩ в дългосрочен план.

Байдън обмисля санкции лично срещу Путин, ако Русия нахлуе в Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви във вторник, че би обмислил налагането на икономически санкции, насочени лично срещу Владимир Путин...

"Несигурността на Вашингтон по украинския въпрос се дължи на погрешна оценка на намеренията и възможностите на Москва. Съвсем нормално за една свръхсила, която е свикнала да постига победи и едва след това да се справя с последствията", каза той.

При това журналистът подчертава, че както САЩ, така и Европа трябва да са изключително заинтересовани от "завръщането" на Русия на Запад. Според него решението на проблема остава признаването на ролята и авторитета на Москва и нейното участие в пълноценни преговори за общоевропейски механизми за сигурност. Единственият начин западните страни да попречат на сътрудничеството между Русия и Китай, е да покажат на Кремъл, че не се нуждае от това партньорство.

"Алтернативата е да стигнем до задънена улица, чиито първи жертви ще бъдем ние, европейците, като се започне със следващата вълна от санкции и контрасанкции. При тези условия е още по-необходимо Рим да заяви себе си. Все още нищо не е загубено", заключава авторът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Американска класация: Топ 5 на съвременните танкове (ВИДЕО)

След новите милиарди за оръжие: САЩ гледа на Украйна различно

Почти трилион долара: Американската армия днес

Богатите руснаци са в безизходица - няма как парите им да бъдат наследени

Глас от САЩ: Време е да дадем на Зеленски това, от което се нуждаят войниците му

Срещата Ердоган - Мицотакис: Перспективите

Най-голямата ни грешка – хората видяха, че на Запад е по-добре: Грузинският Путин (ВИДЕО и СНИМКИ)

Русия няма какво да спечели, но може много да изгуби в Украйна

CNN: Русия може и трябва да загуби тази война (ВИДЕО)

Анализ: Украйна изчерпва възможностите си на бойно поле

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари