Лавров: ЕС „припява” на САЩ

1168
Лавров: ЕС „припява” на САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

Изявленията на Лавров - направени в обширен манифест, публикуван в ежедневника „Комерсант“ и на английски в списание „Русия в глобалната политика” - дойдоха само няколко дни след критично важната среща в Женева между президентите Джо Байдън и Владимир Путин, която вдъхна надежда за ново сътрудничество и, евентуално, краят на период на сериозно влошаване на отношенията между Москва и Запада, който продължи повече от една година.

„Вашингтон и Брюксел, без фалшива скромност, се нарекоха „котвата на демокрацията, мира и сигурността “, за разлика от„ авторитаризма във всякаква форма “, пише той, като посочва по-специално намерението да засилят използването на санкции в интерес на "подкрепа на демокрацията по света" ".

Освен това статията на Лавров беше публикувана само няколко дни след срещата на върха на Европейския съвет миналата седмица, където 27 държавни и правителствени ръководители единодушно приеха необичайно строги заключения, създаващи предварителни условия за правителството на Путин, преди то да може да настоява за размразяване в дипломатическите отношения. Лидерите се съгласиха да излязат със съвместното си изявление след интензивен дебат, в който Полша и балтийските държави направиха успешни опити да отхвърлят предложенията на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон за повторно ангажиране на Москва в диалога, включително възможността за среща на върха.

В статията си Лавров нарече лидерите на ЕС от хористи на Байдън, които бяха предварително подготвени по време на срещите на Г-7, в централата на НАТО и в Брюксел преди срещата на върха Байдън-Путин в Женева. И той отбелязва, че почти веднага след срещата в Женева „американските служители започнаха да твърдят, че са отправили нови искания към Москва и че ако тя не ги изпълни, ще бъде подложена на нов натиск, включително допълнителни санкции.

"... Европейските столици, след като уловиха настроението на "големия брат", веднага започнаха активно и щастливо да му пригласят”, пише Лавров. „Същността на изявленията беше: ние сме готови да нормализираме отношенията с Москва, но тя първо трябва да промени поведението си. Усещането е такова, че хорът е в подкрепа на солиста е било подготвено предварително ... ".

Отношенията Русия - Великобритания са лоши по вина на Лондон, смята Лавров

Отговорността за незадоволителното състояние в момента на отношенията между Руската федерация и Великобритания е изцяло на Лондон, се к...

Обвинявайки Запада в лицемерие, в опита да диктува мирогледа си на Москва и Пекин, Лавров повтори фалшиви обвинения като това, че САЩ, НАТО и ЕС са подкрепяли държавния преврат в Украйна през 2014 г. Всъщност президентът Виктор Янукович избяга от страната след месеци на продължителни протести в Киев заради отказа си от обещанието да подпише споразумение за икономическо и политическо асоцииране с ЕС.

Разбира се, Лавров не каза нищо за враждебните действия на Русия в чужбина, включително убийства, кибератаки и намеса в изборите. И той само косвено спомена инвазията и анексирането на Крим през 2014 г., както и дългосрочната финансова и военна подкрепа на Русия за сепаратистите в Източна Украйна, като „опити за защита на правата на руснаците“.

Лавров също не спомена пряко опозиционния лидер Алексей Навални, срещу когото беше извършен опит за убийство, а след това - след като се възстанови в Германия и се завърна в Русия - беше арестуван и затворен.

Но Лавров отбеляза многократно казаното от Путин: Русия никога няма да се поддаде на натиска на западните санкции. И предупреди западните столици, че това мнение се споделя широко от руския електорат.

„...Едностранни отстъпки като тези от края на 90-те години на миналия век не е имало и няма да има. Ако искате да си сътрудничите, върнете пропуснатите си ползи и бизнес репутация - седнете, за да уговорите стъпки един към друг в търсене на справедливи решения и компромиси. "

Блинкен: САЩ не искат милитаризирането на Арктика

Американският държавен секретар Антъни Блинкен заяви във вторник, че Вашингтон иска да избегне милитаризирането на Арктика, тъй като гл...

През годините работа в Ню Йорк Лавров задълбочено изучава процедурите на Съвета за сигурност на ООН и е опитен преговарящ. Но той може да бъде и много циничен и студено саркастичен - до степен да противоречи на реалността, да смущава дори гражданите на собствената си страна, като твърди, че за да изпратят геополитически сигнал, те трябва да са готови да се откажат от италианското сирене пармезан.

Лавров повтори призива на Путин за срещата на върха на петимата постоянни членове на Съвета за сигурност - Китай, Франция, Русия, Великобритания и САЩ - формат, който Москва отдавна предпочита, въпреки че някои анализатори твърдят, че е остарял. Той каза, че Русия е готова за преговори, но не е факт, че западните столици вярват в това.

"[Ние] винаги ще останем отворени за честен диалог с всеки, който покаже взаимна готовност да намери баланс на интересите - на солидна, непоклатима основа на международното право", пише Лавров. "Това са нашите правила."

………..

Дейвид Херценхорн, „Политико”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com