X
 
 

МААЕ: Без повече атомна енергия трудно ще се противодейства на измененията в климата

766 0
photo of МААЕ: Без повече атомна енергия трудно ще се противодейства на измененията в климата
Снимка: iStock/Guliver
Без сериозно увеличение на дела на атомната енергия в световен мащаб ще е трудно да се осигури достатъчно електроенергия, за да се постигне устойчиво развитие и да се противодейства на изменението на климата.

Това обяви Михаил Чудаков, заместник генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), който коментира най-новите прогнози на институцията за енергийните тенденции до 2050 г., предаде world-nuclear-news. 

Петкова: Чрез ядрената енергетика можем да решим много въпроси, свързани с климата

„Бъдещето е на чистата енергия. Възобновяемите енергийни източници имат важно място в енергийния микс, но гарантът за енергийна с...

През 2018 г. атомната индустрия е произвела около 10% от електроенергията в света, което представлява около една трета от нисковъглеродната електроенергия.

Към днешна дата 450-те действащи ядрени реактора имат рекордно ниво от над 399 гигавата обща нетна инсталирана мощност.

Според различните сценарии на МААЕ до 2030 г., производствените мощности в света може да намалеят с около 8% или да се увеличат с 25%.

Интересът към ядрената енергетика остава силен, особено в развиващия се свят, а ангажиментите, договорени съгласно Парижкото споразумение за климата и други инициативи, имат потенциал да подкрепят развитието на сектора.

Растеж на атомната енергетика - 20 нови реактора заработват до 2020 г.

АЕЦ в света продължават да работят по високи стандарти, като растежът на атомната енергетика е голям – повече от 20 нови атомни р...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители