Макрон отива при Байдън, за да търси уважение от полза за Франция и ЕС

3751
Макрон отива при Байдън, за да търси уважение от полза за Франция и ЕС
Снимка: Getty Images

Трансатлантическите връзки започват да се влошават, тъй като френският президент Еманюел Макрон и други европейски лидери са недоволни от новите политики на Съединените щати. Според тях това изостря икономическите проблеми, породени от украинския конфликт и свързаната с него енергийна криза, пише The Wall Street Journal.

Действията на Русия в Украйна вдъхнаха нов живот на НАТО и доведоха до скок в инвестициите и търговията между Съединените щати и Европа. Но след почти година на единство, през която Съединените щати и техните съюзници се съпротивляват на последиците от войната на Владимир Путин в Украйна, европейците започват да се оплакват от нарастващата си зависимост от Вашингтон за сигурност и икономическа стабилност.

Ще се самоубие ли Запада с тавана за цената на руския петрол или Путин ще бъде натикан в ъгъла?

На 5 декември страните от Г-7 трябва да наложат таван на цената на петролните продукти, доставяни по море от Русия, припомня The Nation...

Съединените щати влязоха в играта, за да заменят Русия като един от основните доставчици на природен газ в Европа. Доставките на американски втечнен газ обаче са по-скъпи, а Старият континент все още няма необходимите терминали за прием, за да може да удовлетворява нуждите.

Европа също се нуждае от подкрепата на Вашингтон, за да укрепи системите за отбрана и да избегне пряка конфронтация с Русия - една ескалация може да постави региона точно на предната линия.

Икономическите и геополитическите въпроси се очаква да заемат челно място в дневния ред, когато Макрон пристигне във Вашингтон за четиридневното си официално посещение, първото подобно посещение на чуждестранен лидер от избирането на президента Байдън.

Китайски анализ: Европа спаси икономиката на САЩ и сега си плаща за това

Според френската страна Макрон планира да убеди Байдън да намали риска от по-голям конфликт между Русия и Запада заради Украйна. Френският лидер иска да намери начин да сложи край на противопоставянето на масата за преговори, а не на бойното поле, каза френски дипломатически източник. Киев обаче трябва да реши кога и как да преговаря с руснаците, добави той.

Анализ: Гневът към Путин не отговаря коя е най-добрата политика спрямо войната в Украйна

Тъй като всяка война е с много неизвестни и достоверната информация обикновено е оскъдна, никой не знае как ще се развие военният конфл...

Байдън се стреми да гарантира, че никой не остава с впечатлението, че принуждава украинския президент Володимир Зеленски да седне на масата за преговори за разрешаване на конфликта. Американският президент многократно е произнасял мантрата, която служителите на Белия дом често повтарят: "Нищо за Украйна без Украйна".

Президентът на САЩ има доста близки отношения с Макрон, въпреки различията между двете страни, според американски служители.

Макрон вижда Закона за намаляване на инфлацията в САЩ, който трябва да влезе в сила през януари, като заплаха за европейската индустрия, казаха френски служители. Този закон предвижда огромни субсидии и данъчни облекчения за продукти, произведени с компоненти от Северна Америка и сглобени там. Европейски политици казват, че мерките, наречени "регулиране на дела на местните компоненти", ще поставят в неравностойно положение много произведени в Европа стоки като батерии и електрически превозни средства, които няма да отговарят на условията за данъчни облекчения. Френските власти са притеснени, че производителите, страдащи от високите цени на енергията в Европа, започват да обмислят преместване на производството си в Съединените щати, където могат да получат субсидии в допълнение към по-евтината енергия и електричество. Законът за намаляване на инфлацията "може да предизвика вълна от деиндустриализация в Европа", твърди Себастиен Жан, професор по икономика в Националната консерватория за изкуства и занаяти в Париж.

По време на посещението си Макрон планира да поиска от Байдън изключения за европейски компании, сравними с тези, предоставени на фирми от Канада и Мексико. Представители на Белия дом признаха, че този въпрос вероятно ще бъде основната тема на преговорите между двамата президенти. Те обаче добавиха, че този спор едва ли ще бъде разрешен по време на визитата на френския лидер.

"Искаме да разберем притесненията. Готови сме да проведем този разговор и да намерим начин да се справим с проблемите, които предизвикват безпокойство. Но това не е състезание, в което може да има само един победител", каза Джон Кърби, координатор на стратегическите комуникации на Съвета за национална сигурност.

Пример с Русия: Когато няма справедливост и ред, вярата във вещици цъфти

Резултатите от световно проучване* показаха, че приблизително един милиард възрастни на планетата вярват в "лошото око" и съществуванет...

Politico: Заплашват ли Германия и Франция САЩ с търговска война?

Миналата седмица Макрон беше домакин на вечеря в Елисейския дворец за ръководителите на десетки компании, включително германския автомобилен производител BMW, британския производител на лекарства AstraZeneca и френския производител на технически газ Air Liquide. По време на вечерята президентът се обърна към гостите с молба да не пренасят производство си в САЩ.

Междувременно Макрон продължава да призовава европейските страни да излязат с координиран отговор на новия американски закон. Френски служители казаха, че Европейският съюз трябва да предложи свои собствени данъчни облекчения, така че условията, предлагани от Съединените щати, да не са толкова привлекателни за европейските компании. Европейските министри на търговията се срещнаха в Брюксел, за да обсъдят новия закон на САЩ.

"Нуждаем се от девиза "Купувайте европейски продукти" по подобие на американците. Китай защитава индустрията си, Съединените щати също защитават индустрията си, а Европа е просто портал", каза Макрон през октомври.

Тази есен американски и европейски дипломати създадоха съвместна работна група за обсъждане на Закона за намаляване на инфлацията. Съветът ЕС-САЩ по търговия и технологии се очаква да се срещне във Вашингтон, за да направи преглед на спорните въпроси. Според американски служител работната група е била продуктивен форум за обсъждане на всички опасения на европейците относно субсидиите.

Анализ: САЩ могат да останат световен полицай само като раздават оръжие без грешки

Американската военна помощ за Украйна се оказа по-ефективна от дългата и злополучна военна намеса на САЩ в Афганистан. Неотдавнашно изя...

Байдън посрещна със салюти Макрон в Белия дом 

Очаква се Макрон и Байдън да обсъдят и темата за военната подкрепа на Запада за Украйна. През последните няколко месеца Франция увеличи военната помощ за Киев под натиска на САЩ и други западни съюзници. През ноември Франция обяви, че е изпратила в Украйна две системи за противовъздушна отбрана Crotale и две ракетни установки за залпов огън. Падането на ракета за противовъздушна отбрана в Полша по-рано през ноември беше обезпокоително напомняне за това колко близо до територията на НАТО се разгръща украинският конфликт и колко висок е рискът от конфронтация между двете ядрени сили. През последните няколко месеца съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан проведе поверителни разговори с високопоставени сътрудници на Путин, за да предупреди Москва да не използва ядрени или други оръжия за масово унищожение и да посочи необходимостта каналите за комуникация да останат отворени.

Макрон държи да се представи като посредник в разрешаването на конфликта в Украйна. Преди началото на руската инвазия той се позиционира като основно лице за контакт на Запада в преговорите с Путин и дори се опита да организира среща между Байдън и руския лидер. В крайна сметка всички усилия на Макрон се оказаха безрезултатни, защото Путин взе твърдо решение да започне инвазията. Но Макрон продължи да говори редовно по телефона с руския президент, дразнейки лидерите в Източна Европа, които смятат, че той е твърде мек към руския президент.

По-рано през ноември Макрон призова Китай да вземе по-активно участие в преговорите с Москва, след като се срещна с китайския президент Си Дзинпин в кулоарите на срещата на Г-20 в Бали. Макрон напомни на Си, че Пекин е отговорен за поддържането на мира и сигурността като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Френският президент планира да посети Китай в началото на следващата година.

"Европа има свои собствени интереси. Нашите възгледи за Китай не съвпадат. Има обаче силно мнение, че в отговор на действията на Китай трябва да следваме обща политика и мисля, че по всички основни въпроси го правим", съобщи високопоставен служител от администрацията на Байдън.

Какво може да доведе до мирни преговори в Украйна?

Конфликтът в Украйна ще приключи, когато и двете страни решат да седнат на масата за преговори, пише канадският Toronto Star. Но нито К...

Посещението на Макрон бележи връщането на Байдън към редовни дипломатически дейности след пандемията от коронавирус. Това също е сигнал за възстановяване на отношенията между Париж и Вашингтон след спада миналата година, когато Съединените щати изместиха Франция от многомилиардния договор за подводници за Австралия.

Това ще е второто държавно посещение на френски президент във Вашингтон. През 2018 г. Макрон стана първият световен лидер, поканен на държавна вечеря от президента Доналд Тръмп. През април Макрон беше преизбран за втори президентски мандат. Той ще пристигне във Вашингтон на второто си официално посещение, заобиколен от членове на новата си администрация.

Politico: За ЕС Байдън е вежлива версия на Тръмп - резултатът е все същият

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари