Меркел отива при Путин - ще спечели ли Русия от обстановката в Близкия изток?

3411
Меркел отива при Путин - ще спечели ли Русия от обстановката в Близкия изток?
Снимка: Getty Images/Guliver

Защо германският канцлер Ангела Меркел идва в Москва след само няколко дни (бел. ред. - на 11 януари) - посещение, което беше организирано "набързо"? Този въпрос поставя в свой материал руският вестник "Московский Комсомолец", пише Агенция "Фокус".

Според информацията, официално Меркел трябва да обсъди с Владимир Путин случващото се в Близкия изток и Украйна. Освен това обаче на дневен ред са и "редица двустранни въпроси". Какво значи това?

Меркел ще се срещне с Путин за кризата в Близкия изток

Германският канцлер Ангела Меркел ще пътува в неделя до Москва, за да разговаря с руския президент Владимир Путин за напрежението след ...

Последният път президентът на Руската федерация и германският канцлер се срещнаха лице в лице през август миналата година в Берлин. Сега Меркел идва при Путин само месец след срещата на "Нормандската четворка", на която на 9 декември ръководителите на Русия, Украйна, Германия и Франция се срещнаха, за да разрешат конфликта в Донбас. Единственото по-отчетливо нещо, което се случи на тази среща, беше споразумението за прекратяване на военните действия в Донбас.

Докато Украйна протака, подходите за постигане на споразумение в Донбас ще бъдат обсъдени от Меркел и Путин. Друга международна тема ще бъде ситуацията в Близкия изток - в Сирия, Ирак, Иран и Либия. Както международните, така и двустранните въпроси на преговорите между лидерите на Русия и Германия ще бъдат обединени от лайтмотива на европейската съпротива срещу американските действия, заяви Алексей Мухин, директор на Центъра за политическа информация.

"Що се отнася до Украйна, дискусията по време на преговорите между Меркел и Путин най-вероятно ще продължи по-нататъшната принуда на украинското ръководство за постигане на мир в Донбас. В условията на острата криза в Близкия изток европейските власти не могат да допуснат въоръжен конфликт в самия център на Европа. Ето защо Европейският съюз заедно с Русия трябва да неутрализира влиянието на разрушителните действия на САЩ върху европейската политика, защото САЩ финансират гражданската война и въоръжения конфликт", каза политологът.

Руско-германският дневен ред ще бъде посветен основно на забавилия се проект "Северен поток 2", прогнозира Мухин. Европейците са заинтересовани от пускането на газопровода, но срещу него са въведени американски санкции.

Борисов на среща с Путин и Ердоган другата седмица в Истанбул

Премиерът Бойко Борисов ще има специална среща с турския президент Реджеп Ердоган и руския държавен глава Владимир Путин на 8 януари. Р...

"Мисля, че Меркел и Путин ще разработят тактики за реагиране на американските санкции. Тези действия, от една страна, трябва да потиснат влиянието на санкциите, а от друга, да създадат система, която да работи активно за защита на руските и германските компании от американско влияние", смята Мухин.

Европейският отговор на САЩ може да бъде ограничаването на действията на американските енергийни компании на европейска територия, включително Европейския съюз и Русия. "Малко вероятно е това да бъде под формата на санкции или контрасанкции. Вероятно САЩ ще трябва да се сблъскат със скрито координирано взаимодействие между руски и германски компании", описа политологът посоката на преговорите според него.

Докъде стигнаха нещата със "Северен поток 2" - припомнете си ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com