Местните избори в Русия: Кремъл отвоюва губернаторите, но Москва не е същата

21769
Местните избори в Русия: Кремъл отвоюва губернаторите, но Москва не е същата
Снимка: Pixabay

На 8 септември в Русия се проведоха частични местни и регионални избори. В различните райони гласоподавателите избираха губернатори, законодателни събрания, градски парламенти и кметове на населени места.

Предварителните резултати показват категорична победа още на първия тур за кандидатите на властта в 16-те региона, където се избираха губернатори. На тяхна основа премиерът Дмитрий Медведев каза, че партията „Единна Русия“ запазва водещата си позиция. Лидерите в надпреварата бяха назначени за временно изпълняващи длъжността от президента Путин. Някои от тях се явиха на изборите като независими, за да се дистанцират от губещата популярност управляваща партия „Единна Русия“.

Двойно увеличение на учещите алтернативно в Русия

Около 100 хиляди руски ученици не са седнали на чиновете си през новата учебна година, защото родителите им са предпочели алтернативни ...

Москва не е същата

Системната опозиция получи 20 от 45 места в московската градска Дума. На изброите за парламент на руската столица, състояли се на 8 септември, КПРФ победи в 13 окръга, "Яблоко" — в 4, "Справедливая Россия" — в 3, сочат данни от обработката на 100% от протоколите, съобщи сайтът "Медуза".

В местния парламент намериха място 20 кандидати от "Умното гласуване" - проект на основателя на Фонда за борба с корупцията Алексей Навални, насочен срещу кандидатите от действащата владт. През нощта срещу 9 септември Навални съобщи, че "Единна Русия" е загубила в 24 окръга от 45, но с помощта на "фалшификации" на четирима кандидати са били "откраднати мандати". "Във всеки случай това е фантастичен резултат от "Умното гласуване", смята опозиционерът. 

Председателят на "Единна Русия" в Москва Андрей Метелски загуби изборите. Той не успя за бъде преизбран в местния парламент, където беше от 2001 година. В 15-окръг той отстъпи на комуниста Сергей Савостянов. Преди изборите Фонд за борба с корупцията пусна две разследвания за бизнеса на Метелски и недвижимото имущество на семейството му. 

Не мина и без технически сривове

Позитивни международни реакции на размяната на затворници между Русия и Украйна

ООН оценява позитивно проведената в събота взаимна размяна на затворници между Русия и Украйна, заяви за РИА Новости заместник-генералн...

По време на интернет гласуването се случи технически срив. Експерименталното електронно гласуване се проведе в три окръга Москва. Заради срива част от избирателите не успяха да дадат гласа си през интернет. Във всички тези окръзи победиха представители на властта. 

Бяха регистрирани и нарушения. Някои от избирателите са били включени в списъци за гласуване в друго населено място, макар да не са искали това. В пет урни са били добавени бюлетини, седем пъти са направени опити за повторно гласуване. В някои избирателни райони не са внесени всички резултати, а на места избиратели са били изгонвани от секциите. Избирателната активност е 21,77% след обработката на 100% от протоколите. Това е сравнимо с резултатите от изборите през 2014 година, когато пред урните се явиха 21,04% от гласоподавателите. 

Официални екзит-полове в гласуването за московски парламент не бяха публикувани заради огромния брой на оказалите да споделят за кого са гласували. По данни на Фонда за развитие на гражданското общество техният дял е над 77%. Няколко дни преди изборите 85-годишният руски актьор Василий Лановой призова чрез медия за кого да се гласува в московските избирателни окръзи. По-късно той отрече да е правил подобен списък. 

В Петербург - аномален ръст на избирателната активност

Към 20:00 часа в изборния ден за избор на губернатор в Санкт Петербург избирателната активност е била 41,62%, докато в 18:00 часа тя е била едва 23,69%. На тези избори към 12:00 часа са гласували 6% от избирателите, докато през 2014 година процентът за същото време е бил двоен. Независимо от това към 15 часа данните се изравниха. Според политолога Александър Кънев това говори за фалшификации - такъв ръст на гласоподавателите не може да се случи реално. Според друг експерт това е била мобилизацията на пенсионерите, но те обикновено гласуват сутрин. 

Русия иска изграждане на система за сигурност в Източна Азия

Русия подкрепя установяването и насърчаването на диалога между Южна и Северна Корея, както и изграждането на система за сигурност в Изт...

По данни на организацията "Голос" в Санкт Петербург са забелязани над 350 нарушения, а в Москва - повече от 600. "Наблюдателите на Петербург", които през целия ден са приемали жалби от граждани в хода на изборите, са заявили, че са получили хиляди сигнали. По последни данни след обработка на 95% от протоколите старият познат на Путин Александър Беглов печели 64,58% от гласовете.

ЕС не признава изборите в Крим

Европейският съюз не призна местните избори в Крим, организирани от Русия, тъй като полуостровът е незаконно присъединен към Руската федерация. Там победител в изборите за местен парламент (общински съвет) е "Единна Русия", с 53%, след 75% преброени гласове.

Изявление от Google

Междувременно от Google завиха, че поддържат "отговорната политическа реклама", която съответства на местните закони, съобщи Reuters. Така компанията отговори на претенциите на "Роскомнадзор", който обвини Google в разпространението на политическа реклама по време на изборите. От Google не уточниха дали са разпространявали политическа реклама в деня на изборите в Русия.

"Единна Русия" печели местните избори в Москва, но съвсем минимално

Независимите заемат 25 места в Московския местен парламент, след обработването на 85,13% от протоколите, Комунистическата партия - 14 м...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари