Може ли ограничението на бежанците да струва четвъртия мандат за Меркел?

2683
Може ли ограничението на бежанците да струва четвъртия мандат за Меркел?
Снимка: Getty Images/Guliver

Горна граница за годишен прием на 200 000 бежанци, която може да бъде коригирана в посока нагоре или надолу – това стои в основната на постигнатото споразумение между християндемократите (ХДС) на германския канцлер Ангела Меркел и християнсоциалистите (ХСС) от Бавария. За да се споразумеят, на ХДС и ХСС им трябваха над 10 часа разговори.

Според анализ на The Local и DPA обаче това заздравяване на коалицията между ХДС и ХСС може да струва много на Меркел в опитите ѝ да убеди „Зелените“ и Свободната демократическа партия да участват в бъдещо управление на Германия, начело на което да застане Меркел.

Меркел отстъпи - в Германия се въвежда лимит на приема на бежанци

Германският канцлер Ангела Меркел се съгласи на сериозна отстъпка в името на формиране на устойчива управляваща коалиция в Германия. Ме...

Основният проблем се крие в това дали границата е плаваща или е горна – най-много 200 000 бежанци годишно. Защото и "Зелените", и свободните демократи са на мнение, че не трябва да бъде поставяне своеобразна твърда квота. "Зелените" са по-крайни в позицията си – те са абсолютно твърдо против да има горна граница и виждат постигнатото споразумение между ХДС и ХСС като определяне на такава. От ХДС, неособено убедително, коментират, че споразумението не нарушава по никакъв начин правото да се търси убежище, но ХСС изразиха радост и видяха в споразумението "определяне на горна граница". Не е без значение и факта, че числото 200 000 е точно това, което искаше и за което настояваше лоидерът на ХСС Хорст Зеехофер.

"Къде е разликата? Бройката е установена по идеологически причини. Ние вярваме в основното право да търсиш убежище от преследване", написа в Twitter Симоне Петер, лидерът на "Зелените". Освен това Петер коментира, че в споразумението между ХДС и ХСС има и други елементи, които „Зелените“ не одобряват – например създаване на бежански центрове и експулсиране към "безопасни" държави по произход на бежанци, които не изпълняват критериите на Германия.

Под бежански центрове Меркел и Зеехофер разбират центрове, в които търсещите убежище да бъдат незабавно пращани, щом се отзоват на германска територия и да живеят там, докато не бъдат обработени молбите им за получаване на бежански статут. Ако молбата бъде отхвърляна, подалият я незабавно бива експулсиран в родната си държава. А относно списъка с безопасните държави – в споразумението се предлага за такива да бъдат считани Мароко, Алжир и Тунис, което не се нрави на "Зелените".

"Ще участваме в преговорите за управленска коалиция и ще изкажем опасенията си. Или препъникамъните ще бъдат изгладени, или няма – и двата варианта са възможни", заяви Петер. Тя добре осъзнава, че това споразумение няма как да бъде продадено като победа на гласоподавателите на "Зелените". Показателно е и, че бежанската асоциация Pro Asyl, която има голямо влияние сред "Зелените", разкритикува сделката между Меркел и Зеехофер.

Още 2 млн. души са били принудени да станат бежанци през 2017 г .

Войните, насилието и конфликтите по света са принудили над 2 млн. души да станат бежанци през тази година, съобщи агенцията на ООН за б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари