"Не искаме вашите летящи боклуци": Украйна с позиция до Австралия

75673
"Не искаме вашите летящи боклуци": Украйна с позиция до Австралия
Снимка: Getty images

Миналата година, докато украинските военни пилоти отчаяно се опитваха да избегнат попадането в прицела на руските самолети, оборудвани с широкообхватни радари, високопоставен служител на украинските военновъздушни сили (ВСУ) каза на двама австралийци, посетили Киев, че възможността да получат дарение от 41 изведени от въоръжение изтребителя F/A-18 Hornet (в превод - стършел, бел. ред.), не го интересува. "Не ни трябват вашите летящи боклуци", заявил той.

Този коментар, точно отразяващ съдбата на самолетите, е доказателство за недоразумението, което многократно възникваше в отношенията между Австралия и Украйна по време на двугодишната война с Русия.

Въпреки че Австралия няма сериозно дипломатическо влияние върху Русия или Украйна, тя е на седмо място в Азия по отношение на военните разходи, измерени по паритет на покупателната способност, според Института за международна политика Lowy. Още: Германското "Възраждане", в координация с ФСБ, попречило да се прати оръжие на Украйна

Премиерът Антъни Албанезе заяви, че Австралия е един от най-големите военни донори на Украйна извън алианса НАТО. Австралийското министерство на отбраната обаче изглежда не е готово да даде оборудване, което в момента е на въоръжение. То предлага на Киев техника, от която украинците не се нуждаят: бронирани джипове Hawkei и транспортни хеликоптери MRH-90 Taipan, които вече бяха разглобени, когато Украйна ги поиска на 19 декември.

За разлика от много други поддръжници, Австралия отказа да отвори отново посолството си в Киев, като по този начин намали преките контакти между страните.

Междувременно украинското правителство се бори да се справи с австралийските бюрократични изисквания. Тъй като много хора говореха от името на правителството, включително самия президент Володимир Зеленски, неговите съветници, шефове на разузнаването, дипломати и военни началници, Киев изпращаше разнопосочни сигнали за това какво иска. Още: Западни оръжия в Украйна и как се представят: Британският танк Challenger 2 и шведската гаубица Archer (ВИДЕО)

Според служител в отбраната, участвал в преговорите между страните, заради всички тези проблеми отношенията остават напрегнати. "В момента те са в пълна бъркотия” - довери той. – "Украйна не изпрати искането за хеликоптери Taipan навреме. В резултат на това всичко се провали."

Пенсионираният генерал Мик Райън твърди, че австралийските отбранителни сили трябва да се опитат да предвидят нуждите на Украйна. „Би било разумно да се установи диалог с украинците", каза той. „Надявам се, че там министерството и министърът са си научили урока с прехвърлянето на хеликоптерите."

Полетът на Hornet

Изтребителите Hornet бяха един от първите примери за добронамерен, но неуспешен опит да се помогне на Украйна. Идеята, че Австралия възнамерява да дари самолетите на Киев, беше огласена за първи път от Australian Financial Review през март миналата година.

Два месеца по-късно в медиите изтече информация, че правителството на САЩ е „благосклонно“ към идеята за прехвърляне на самолета, който влезе на въоръжение в Кралските австралийски военновъздушни сили през 1984 г. и спря да лети през 2021 г.

Здравият колесник на тези изтребители, адаптиран за самолетоносачи, беше много подходящ за напуканите от войната писти в Украйна. Те могат да кацат и излитат от къси писти, което понякога им позволява да излитат дори от магистрали. Още: Бронирани машини и ракети за Украйна: Германия с нова военна помощ

Украинците обаче вече бяха започнали преговори с правителствата на САЩ и Западна Европа за получаване на по-малко надеждните F-16 Fighting Falcon. В Европа имаше много стари изтребители F-16, които бяха планирани за „пенсиониране”.

Дания, Норвегия и Нидерландия изразиха готовност да прехвърлят част от своите самолети. Американците, датчаните и румънците предложиха да обучават украински пилоти.

Украинските ВВС се страхуваха, че ще получат много чужди самолети от два типа, за които ще трябва да организират специфична поддръжка, боеприпаси и обучение. Беше взето решение да се изостави идеята за наемане на чуждестранни пилоти, което доведе до трудоемък процес на обучение на украински пилоти, които преди това са летели само на съветски самолети.

Ако формалното искане за изтребители Hornet беше изпратено миналата година и то беше отхвърлено, щеше да постави лейбъристкото правителство в неудобно положение. Това на практика сложи край на сделката за доставка на F/A-18. Още: Колко от обещаните 1 млн. снаряда ще даде Европа на Украйна? Прогноза на дипломати от ЕС

По-зрели размишления

През август, тоест година и половина след началото на войната, САЩ одобриха прехвърлянето на F-16 на Украйна. Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни се оплака, че на Русия е дадено много време да укрепи противовъздушната си отбрана и сега може успешно да се противопоставя на атаки от самолети, предоставени от Запада.

През последния декември, докато Украйна и нейните съюзници се бореха да пуснат F-16, F/A-18 бяха включени в списък с желани оръжия, изпратен от Киев до официални лица в Съединените щати. На 8 декември AFR съобщи, че Австралия и Украйна са възобновили преговорите за доставка на тези изтребители. Австралийският вицепремиер Ричард Марлс отказа да коментира ситуацията, но говорител на Министерството на отбраната на Австралия съобщи, че самолетите са в последния етап на разглобяване и изхвърляне, пише The Australian Financial Review.

Украинският посланик в Австралия и Нова Зеландия Василий Мирошниченко призова правителството да увеличи помощта, но се опита да направи това по начин, който не изглеждаше неблагодарен или прекалено придирчив. „Ние сме дълбоко благодарни за това, което австралийското правителство вече ни предостави", каза той. „Надяваме се, че Австралия ще продължи да ни подкрепя."

Танкове и тигри

Текущите преговори между двете страни включват дискусии за възможността за прехвърляне на австралийски танкове M1 Abrams и щурмови хеликоптери Eurocopter Tiger в Украйна, довери източник. Още: Дай на Украйна ракети "Таурус": Коалиционните партньори на Шолц засилват натиска

Следващата година австралийската армия планира да замени 59 армейски танка M1 Abrams с по-модерен модел. Украйна вече получи 31 танка Abrams от САЩ, което означава, че няма да се налага да създава нови системи за доставка и поддръжка на танковете, получени от Австралия.

Австралийската армия планира да смени 22 хеликоптера Tiger през 2025 г. За прехвърляне на старите машини в Украйна ще е необходимо обаче съгласие от Германия и Франция. И двете страни са големи военни донори на Украйна.

Автор: Арън Патрик

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари