Несъгласните с реформите в Турция са заглушавани

1391
Несъгласните с реформите в Турция са заглушавани
Снимка: Pixabay

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа закон за конституционни промени, който цели да даде повече власт на държавни глава. Реформите са доста противоречиви, според поддръжници те ще засилят демокрацията, докато критиците предупреждават, че ще доведат до диктатура. Турските граждани ще изкажат своето мнение по време на референдума, който ще се проведе на 16 април. Съмненията за честността на изборите обаче нарастват сред опонентите на реформата.

Политикът Мерал Аксенер наскоро говори по време на демонстрация срещу президентските конституционни реформи. Срещата приключи в тъмнина, след като електричеството мистериозно беше спряно. Аксенер отбеляза, че тя почти няма съмнения, че прекъсването на захранването е умишлено, обръщайки се към аудиторията с думите: „Г-н президент, от какво се страхувате, аз като жена да се противопоставя на вас и вашата силна държава“.

„Ние търсим демокрация на тъмно и се надяваме, че най-накрая на 16 април ще намерим демокрацията в бюлетините“, отбеляза политикът.

Събранието на Аксенер беше слабо отразено от основните медии, основно беше излъчено от телевизионни канали, предаващи по интернет и малки опозиционни издания. Според анализаторите причината за това е, че големите медии са пряко или непряко под влиянието на Ердоган и като цяло избягват критичните репортажи.

Непубликувано интервю

Турският лауреат на Нобелова Награда за литература Орхан Памук заяви, че е дал интервю за вестник, но той е отказал да публикува неговите коментари, защото е посочил, че ще гласува с „не“ на референдума. Освен това, известен водещ твърди, че е бил уволнен, след като е изразил в „Туитър“ несъгласието си с реформите.

Високопоставен турски експерт по конституционно право, професор Ибрахим Кабоглу също отбеляза, че той и негови колеги са били освободени от позициите, които са заема, заради това, че са показали неодобрение на промените.

„Не е възможно да се каже, че няма никаква връзка между тези уволнения и бързането с въвеждането на конституционните промени“, обясни Кабоглу.

В Турция беше въведено извънредно положение след опита за преврат през юли. Това позволи на държавния глава и неговото правителство да освобождават държавни служители. Все повече нарастват притесненията относно неутралността на държавата при предстоящия референдум.

Извънредното положение

„Ние сме в извънредно положение и е много очевидно, че няма да бъде демократичен изборния процес и референдума“, предупреди специалистът по политически науки Исмет Акца, който подобно на Кабоглу е бил наскоро уволнен.

Президентът обяснява, че извънредното положение е необходимо за гарантирането на сигурността на референдума. Но безпокойството все повече нараства във връзка с това, че извънредните правомощия могат да бъдат използвани срещу поддръжниците на кампанията за „не“. Особено след предупреждението на президента, че тези, които се противопоставят на реформите са на страната на терористите.

„Кой казва не на тези реформи? Терористите от Кюрдската работническа партия казват не. Кой казва не? Участвалите в преврата казват не. Кой казва не? Тези, които искат да разединят тази страна казват не. Само онези, които са срещу флага казват не“, подчерта Ердгоан.

Турската полиция е задържала 86 души за предполагаеми връзки с ПКК

В рамките на антитерористични операции в ранните часове на вторник турската полиция е задържала 86 души за предполагаеми връзки с &bdqu...

Операциите продължават

Полицията продължава да провежда операции като арестува хиляди членове на втората най-голяма опозиционна партия в Турци: прокюрдската Демократична партия на народите. Сред задържаните е харизматичният лидер Селахатин Демирташ, който е един от най-големите опоненти на това президентът да има по-голяма власт.

Соли Озел, експерт по международни отношения постави въпроса дали вотът ще бъде честен. „Смятам, че това ще бъде много трудно за неподкрепящитите да прокарат своите идеи, тъй като последните два изборните процеса, които имахме, не бяха нито честни, нито свободни, както очаквахме“, коментира специалистът. „Мога лесно да си представя, че кампанията за „да“ ще монополизира ефирното време (на медиите) и „не“ кампанията и няма да има същия шанс да се докаже. Но освен това виждам голям потенциал в „не“ вота; ще успее ли да мобилизира поддръжници правилно? Не знам, “ допълни Озел.

Според проучванията изходът от гласуването ще бъде много близък. Това дава надежда за „не“ кампанията, но налагането на повече репресии срещу техните действия могат само да задълбочат политическото разделение.

Voice of America

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари