X
 
 

Новата стратегия на САЩ за Балканите: Постоянно военно присъствие

10832 53
photo of Новата стратегия на САЩ за Балканите: Постоянно военно присъствие
Снимка: Getty Images/Guliver
Атлантическият съвет публикува на официалната си страница най-новия си доклад за новата американска стратегия за Балканите.

Документът, който е озаглавен "Балканите напред: Новата стратегия на САЩ в региона", бе разпространен ден преди конференцията за Западните Балкани, която ще се проведе във Вашингтон. Във форума ще участват министрите на външните работи от региона.

Бойко Борисов: На Балканите няма велики, всички сме равни (ВИДЕО)

На Балканите сме се разбрали да няма велики, а всички да сме равни. Тук на този регион трябва да има мир и просперитет. Това заяви мини...

Атлантическият съвет, цитиран от БГНЕС, смята, че в региона е постигнат значителен успех: Словения и Хърватия са част от ЕС и НАТО, а Черна гора и Албания са членове на Северноатлантическия пакт.

"Независимо от желанието на региона да бъде част от Западния свят и неговите институции, окончателният изход не би трябвало да се смята за предварително решен. САЩ могат и трябва да имат ключова роля в тази насока. Те трябва да изпратят ясна, обща визия за региона. Те трябва да координират действията си с ЕС за възстановяването на ясната обща трансатлантическа цел на политическо ниво", се казва в новата стратегия на САЩ за Балканите.

В доклада са посочени няколко конкретни мерки, които САЩ трябва да предприемат за стабилизирането на региона:

1. Атлантическият съвет смята, че САЩ трябва да имат постоянно военно присъствие в Югоизточна Европа, за гарантирането на сигурност и да имат възможност за дългосрочно влияние върху събитията.

Военната база в "Бондстийл" (Косово - бел. ред.) е идеална за тази цел. Войниците там трябва да помагат при укрепването на способностите на местните власти в борбата срещу тероризма, чрез размяна на опит и да помагат при природни бедствия. По този начин САЩ ще изпратят ясен сигнал за предотвратяване на необмислените ревизии на сега съществуващите граници, които се стимулират от руския авантюризъм.

Тихо и кротко Китай стана важен инвеститор на Балканите

Балканите не се ползват с добро име сред останалите европейци – в асоциациите на мнозина те са свързани с етнически конфликти, ко...

2. САЩ трябва да се опитат да постигнат историческо помирение със Сърбия. Белград може и трябва да бъде близък партньор и съюзник в региона. Това обаче може да стане, ако Белград започне да се разграничава от Русия.

3. САЩ трябва да възстановят репутацията си на истински посредник. Те трябва да положат допълнителни усилия и да подготвят Атина и Скопие в бъдеще да бъдат съюзници. САЩ трябва да обединят усилията с ЕС за подпомагане на преговорите между Белград и Прищина за тяхното по-бързо приключване.

4. Трябва да се обърне внимание на младите хора и на предприемачите от региона. Нито една от тези мерки няма смисъл, ако не се обърне внимание на дългосрочните икономически перспективи в региона за младите хора.

Атлантическият съвет подчертава, че ЕС и в бъдеще ще остане основен играч на Западните Балкани - с много повече ресурси, възможности, човешки капитал и политическо внимание отколкото САЩ.

"САЩ трябва да запазят тежестта на авторитета си, който може да се използва за гарантиране на сигурността в региона с цел, никога повече тази част да бъде източник на сериозни проблеми или сблъсъци", се казва в препоръките на Атлантическия съвет.

Балканите - големият залък срещу Русия

Ситуацията със Западните Балкани винаги е била тема, която периодично изплува в публичното пространство, завихря се около моментните ак...

"Западните Балкани трябва да бъдат интегрирани в ЕС, когато става въпрос за транспорт и енергетика. Това е възможност за сътрудничество между САЩ и Европа. Във времена когато много хора не очакват Вашингтон и Брюксел да имат еднакви позиции, Балканите ни дават възможност за сътрудничество и успех", каза пред "Гласът на Америка" заместник-председателят на Атлантическия съвет Деймън Уилсън.

"Ако не сме достатъчно ангажирани, ако демонстрираме нерешителност, тогава ще отворим пространство за влошаване на ситуацията. Подобно нещо видяхме в Македония след 2008-ма година, когато се провали опита за членството на тази страна в НАТО по време на срещата в Букурещ. Това доказва, че намаляването на американския ангажимент в региона може да доведе до по-голямо влошаване на определени отрицателни процеси и проблеми, включително и до това да се стигне до възможни кризи.

Нашето послание е следното - ако игнорираме региона, ако не изпълним своята роля, може да бъдем свидетели на избухването на нова криза - например в отношенията Белград-Прищина, или нещо, което е по-вероятно в Босна, а видяхме какъв потенциал има за подобно нещо и в Македония", подчертава Уилсън и пояснява: Мощна дипломатическа подкрепа за Белград и Прищина и очертаване на пътя за свързването на Атина и Скопие. Американската дипломация трябва, заедно с ЕС, да ръководи част от тези усилия и да не остава на заден план, пише още в доклада.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

53 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 20 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Новата стратегия на САЩ и троянския му кон НАТО за Балканите: Постоянно военно присъствие на САЩ и НАТО на Бълганите с цел да се създаде плацдарм срещу Русия но не и защита на интересите на отделните страни, когато възникнат търкания между тях както между Гърция и Турция оставени да се оправят сами по между си според генералния секретар на НАТО.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 19 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Закъсняхте, американци! Руснаците мамата ни ебаха! Това трябваше да се случи още 1944г., а не да ни оставяте в мръсните руски лапи! Но, по-добре късно, отколкото още по-късно!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 18 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Разсъжденията не само по "Стратегиите на САЩ...", но и присъствието (по точно "настъпление") на страни като Русия, Турция, Китай и пр. на Балканите и в страни от Европа-юг имат и друг прочит. Примерно по линия на това, че България е "водещ фактор на международното поле..", България има признанието на началниците за "големи успехи на международното поле", &qu виж още ›› ot;Борисов е водещ политик и международен лидер..." Контапунктът: За последните две-три години Гърция е привлякла десетки милиардни инвестиции - главно от Китай, подобно е положението с критикуваните Полша, Унгария, Чехия, където влизат впрочем и "омразни, вредни и вражески руски инвестиции". нали си спомняме, че Магна-Щаер избра Хърватия, а не България. Още по-фрапиращи са числата за инвестициите на Китай в Сърбия, Черна гора, Македония/?!/... При нас инвестиции - нула /0/. Но в замяна "политиката ни е силна, успешна" и сме за пример като "стабилна и предвидима страна"... - защото повечето ни политици са физкултурници и ... "ако се наложи - ще се бием с Русия, тъй като сме членове на НАТО...", а Соломон (не историческия, а Паси) ще ни съдейства да си купим не какъв да е, а самолет F-35 Как да не се възрадва човек.
 • Анонимен 18.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Само "Контапунктът" показва, че си просто свинарче, допуснато да "учи" в школата в Симеоново! За остонолота част от текста да не говорим, моля ...
  : 4 !
 • Анонимен 18.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Ти 18.1 позволявам ти да ме наричаш "свинарче" макар че не улучи, но запомни, че няма лошо човек е свинар - такива професии трябва да има, за да има и на трапеза такава храна (ако не си веган). За останалото обаче - тъкмо такива като тебе (и партийци и непартийци) пишеха доноси срещу мене..., някои от тях не се спряха и до днес... какво да се прави - в дебелите книги пише, че най-голям в виж още ›› раг ти става този, който разпознае същността ти на поддал се на изкушението...
  : 7 !
 • Анонимен 18.3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  "няма лошо човек е свинар" - с този правопис явно си, и за това няма лошо, нали ...
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 17 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Много добра новина! Светът трябва да е благодарен на САЩ! Всичките войни, които са водили САЩ, са войни за спасяване на местното население от руския агресор-терорист, червен задник! КЛИНТ ИСТУУД: “Бях на 19 години и нищо не разбирах от политика, но след като видях в Корея какво комунистите правят със собствения си народ, ако някой американски комуняга ми каже, че сме били там напразно, ще му счупя виж още ›› главата!”
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 16 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  За най-бедния щат на Америка само можеш да си мечтаеш, 15, най-бедният им щат има по голям БВП от Русия!
 • Анонимен 16.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Изберете. Русия гони по доход Бутан, Хондурас Папуа Нова Гвинеа, а Норвегия има “настрани”-“бели пари за черни дни” по 200 000 щатски долара на калпак. - http ://rusjev.net/2017/08/22/u-rossii-massovo-otmirayut-regionyi/ http ://rusjev.net/2017/08/22/neftyanoy-fond-norvegii-prevyisil-1-trillion-okolo-200-tyis-na-kazhdogo-zhitelya/
  : 1 !
 • Анонимен 16.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Какво говориш, русия е взела-дала! Заминава при ссср! В русия Проститутките са повече на брой, отколкото взети заедно лекари, земеделци и Пожарникари!! - http ://euromaidanpress.com/2017/08/20/russia-now-has-more-prostitutes-than-doctors-farmers-and-firemen-combined-and-other-neglected-russian-stories-euromaidan-press/
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 15 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Не мога да разбера в Обединена Европа ли сме или станахме най-бедният Щат на американците.
 • Анонимен 15.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Ние сме най.бедната страна в Обединена Европа, защото руснаците продължават да съдират по 12 кожи от всеки българин, поради 100% монопол върху горива и енергетика, така че няма място да се говори за Щат на американците.
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 14 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Световния мир може да бъде гарантиран само с премахването на Русия. Тероризмът е индустрия, финансирана от Москва. Всички злини на планетата произлизат от Русия - КГБ и Андропов създадоха основите на ислямския тероризъм - http ://www .faktor.bg/na-vseki-kilometar/36345-general-priznava-kgb-i-andropov-sazdadoha-osnovite-na-islyamskiya-terorizam.html inShare
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 13 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Комунета, не се правете на ощипани! Баце е руски трол, той ви защитава от американците и покровителствува руската далавера у нас!
 • Анонимен 13.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Долу руската мастия Борисов! Ако не изгоним всички кремълски боклуци от правителство и парламент нищо добро не ни очаква!
  : 5 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 12 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  ГОВНОЯД 9.2, никого не можеш да излъжеш - българската икономика се срина след 1944 г. когато бяхме окупирани от Русия! България произвеждаше самолети, най-качествения текстил, най-качествените кожени изделия и беше на 4то място по жизнен стандарт в Европа, доката ватниците с ваша помощ не разрешиха нашата Родина! Проклети да сте вовек! Светът трябва да е благодарен на САЩ! Всичките войни, които са виж още ›› водили САЩ, са войни за спасяване на местното население от руския агресор-терорист, червен задник! КЛИНТ ИСТУУД: “Бях на 19 години и нищо не разбирах от политика, но след като видях в Корея какво комунистите правят със собствения си народ, ако някой американски комуняга ми каже, че сме били там напразно, ще му счупя главата!”
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ГЕЙмерика трябва да бъде унищожена 11 ГЕЙмерика трябва да бъде унищожена преди 1 година Профил на трол?
  защото иначе ГЕЙмерика ще унищожи света! Алчноста на ГЕЙмериканските изроди е безгранична!
 • Анонимен 11.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  ГОВНОЯД 11, гейове управляват Педорстан от Кремълториума вече втори век! Ти си лайнара, който чисти тоалетните на руското посолство! Понеже е в лайната по цял ден, неговия житейски хоризонт стига до там, и той все за това пише – чисто професионално и житейски! Трола е педерас от дете, защото руския хуй никога не е излизал от задника му! Той е ментално и анално свързан със своята матушка, Педорстан виж още ›› ! ПЕДОРСТАН е сърцевината на Руската Педерация, педерасите/гьотверените управляват вече втори век. Педерастията в Кремълториума не започва с Путлер:Медведев - тя започва със Сатаната - Ленин - http ://www .frognews.bg/news_97575/Komunizam-i-homoseksualizam!-Krem alskata-troika/
  : 5 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
missing image
Вижте бащата на детето на Поли Генова (С...

Поли Генова организира бебешко парти, взимайки пример от мамите зад Океана. Бременната певица събра най-близките си приятели, за да отп...

Последно в Актуално