X
 
 

Новата стратегия на САЩ за Балканите: Постоянно военно присъствие

10910 53
photo of Новата стратегия на САЩ за Балканите: Постоянно военно присъствие
Снимка: Getty Images/Guliver
Атлантическият съвет публикува на официалната си страница най-новия си доклад за новата американска стратегия за Балканите.

Документът, който е озаглавен "Балканите напред: Новата стратегия на САЩ в региона", бе разпространен ден преди конференцията за Западните Балкани, която ще се проведе във Вашингтон. Във форума ще участват министрите на външните работи от региона.

Бойко Борисов: На Балканите няма велики, всички сме равни (ВИДЕО)

На Балканите сме се разбрали да няма велики, а всички да сме равни. Тук на този регион трябва да има мир и просперитет. Това заяви мини...

Атлантическият съвет, цитиран от БГНЕС, смята, че в региона е постигнат значителен успех: Словения и Хърватия са част от ЕС и НАТО, а Черна гора и Албания са членове на Северноатлантическия пакт.

"Независимо от желанието на региона да бъде част от Западния свят и неговите институции, окончателният изход не би трябвало да се смята за предварително решен. САЩ могат и трябва да имат ключова роля в тази насока. Те трябва да изпратят ясна, обща визия за региона. Те трябва да координират действията си с ЕС за възстановяването на ясната обща трансатлантическа цел на политическо ниво", се казва в новата стратегия на САЩ за Балканите.

В доклада са посочени няколко конкретни мерки, които САЩ трябва да предприемат за стабилизирането на региона:

1. Атлантическият съвет смята, че САЩ трябва да имат постоянно военно присъствие в Югоизточна Европа, за гарантирането на сигурност и да имат възможност за дългосрочно влияние върху събитията.

Военната база в "Бондстийл" (Косово - бел. ред.) е идеална за тази цел. Войниците там трябва да помагат при укрепването на способностите на местните власти в борбата срещу тероризма, чрез размяна на опит и да помагат при природни бедствия. По този начин САЩ ще изпратят ясен сигнал за предотвратяване на необмислените ревизии на сега съществуващите граници, които се стимулират от руския авантюризъм.

Тихо и кротко Китай стана важен инвеститор на Балканите

Балканите не се ползват с добро име сред останалите европейци – в асоциациите на мнозина те са свързани с етнически конфликти, ко...

2. САЩ трябва да се опитат да постигнат историческо помирение със Сърбия. Белград може и трябва да бъде близък партньор и съюзник в региона. Това обаче може да стане, ако Белград започне да се разграничава от Русия.

3. САЩ трябва да възстановят репутацията си на истински посредник. Те трябва да положат допълнителни усилия и да подготвят Атина и Скопие в бъдеще да бъдат съюзници. САЩ трябва да обединят усилията с ЕС за подпомагане на преговорите между Белград и Прищина за тяхното по-бързо приключване.

4. Трябва да се обърне внимание на младите хора и на предприемачите от региона. Нито една от тези мерки няма смисъл, ако не се обърне внимание на дългосрочните икономически перспективи в региона за младите хора.

Атлантическият съвет подчертава, че ЕС и в бъдеще ще остане основен играч на Западните Балкани - с много повече ресурси, възможности, човешки капитал и политическо внимание отколкото САЩ.

"САЩ трябва да запазят тежестта на авторитета си, който може да се използва за гарантиране на сигурността в региона с цел, никога повече тази част да бъде източник на сериозни проблеми или сблъсъци", се казва в препоръките на Атлантическия съвет.

Балканите - големият залък срещу Русия

Ситуацията със Западните Балкани винаги е била тема, която периодично изплува в публичното пространство, завихря се около моментните ак...

"Западните Балкани трябва да бъдат интегрирани в ЕС, когато става въпрос за транспорт и енергетика. Това е възможност за сътрудничество между САЩ и Европа. Във времена когато много хора не очакват Вашингтон и Брюксел да имат еднакви позиции, Балканите ни дават възможност за сътрудничество и успех", каза пред "Гласът на Америка" заместник-председателят на Атлантическия съвет Деймън Уилсън.

"Ако не сме достатъчно ангажирани, ако демонстрираме нерешителност, тогава ще отворим пространство за влошаване на ситуацията. Подобно нещо видяхме в Македония след 2008-ма година, когато се провали опита за членството на тази страна в НАТО по време на срещата в Букурещ. Това доказва, че намаляването на американския ангажимент в региона може да доведе до по-голямо влошаване на определени отрицателни процеси и проблеми, включително и до това да се стигне до възможни кризи.

Нашето послание е следното - ако игнорираме региона, ако не изпълним своята роля, може да бъдем свидетели на избухването на нова криза - например в отношенията Белград-Прищина, или нещо, което е по-вероятно в Босна, а видяхме какъв потенциал има за подобно нещо и в Македония", подчертава Уилсън и пояснява: Мощна дипломатическа подкрепа за Белград и Прищина и очертаване на пътя за свързването на Атина и Скопие. Американската дипломация трябва, заедно с ЕС, да ръководи част от тези усилия и да не остава на заден план, пише още в доклада.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

53 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 20 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Новата стратегия на САЩ и троянския му кон НАТО за Балканите: Постоянно военно присъствие на САЩ и НАТО на Бълганите с цел да се създаде плацдарм срещу Русия но не и защита на интересите на отделните страни, когато възникнат търкания между тях както между Гърция и Турция оставени да се оправят сами по между си според генералния секретар на НАТО.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 19 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Закъсняхте, американци! Руснаците мамата ни ебаха! Това трябваше да се случи още 1944г., а не да ни оставяте в мръсните руски лапи! Но, по-добре късно, отколкото още по-късно!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 18 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Разсъжденията не само по "Стратегиите на САЩ...", но и присъствието (по точно "настъпление") на страни като Русия, Турция, Китай и пр. на Балканите и в страни от Европа-юг имат и друг прочит. Примерно по линия на това, че България е "водещ фактор на международното поле..", България има признанието на началниците за "големи успехи на международното поле", &qu виж още ›› ot;Борисов е водещ политик и международен лидер..." Контапунктът: За последните две-три години Гърция е привлякла десетки милиардни инвестиции - главно от Китай, подобно е положението с критикуваните Полша, Унгария, Чехия, където влизат впрочем и "омразни, вредни и вражески руски инвестиции". нали си спомняме, че Магна-Щаер избра Хърватия, а не България. Още по-фрапиращи са числата за инвестициите на Китай в Сърбия, Черна гора, Македония/?!/... При нас инвестиции - нула /0/. Но в замяна "политиката ни е силна, успешна" и сме за пример като "стабилна и предвидима страна"... - защото повечето ни политици са физкултурници и ... "ако се наложи - ще се бием с Русия, тъй като сме членове на НАТО...", а Соломон (не историческия, а Паси) ще ни съдейства да си купим не какъв да е, а самолет F-35 Как да не се възрадва човек.
 • Анонимен 18.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Само "Контапунктът" показва, че си просто свинарче, допуснато да "учи" в школата в Симеоново! За остонолота част от текста да не говорим, моля ...
  : 4 !
 • Анонимен 18.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Ти 18.1 позволявам ти да ме наричаш "свинарче" макар че не улучи, но запомни, че няма лошо човек е свинар - такива професии трябва да има, за да има и на трапеза такава храна (ако не си веган). За останалото обаче - тъкмо такива като тебе (и партийци и непартийци) пишеха доноси срещу мене..., някои от тях не се спряха и до днес... какво да се прави - в дебелите книги пише, че най-голям в виж още ›› раг ти става този, който разпознае същността ти на поддал се на изкушението...
  : 7 !
 • Анонимен 18.3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  "няма лошо човек е свинар" - с този правопис явно си, и за това няма лошо, нали ...
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 17 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Много добра новина! Светът трябва да е благодарен на САЩ! Всичките войни, които са водили САЩ, са войни за спасяване на местното население от руския агресор-терорист, червен задник! КЛИНТ ИСТУУД: “Бях на 19 години и нищо не разбирах от политика, но след като видях в Корея какво комунистите правят със собствения си народ, ако някой американски комуняга ми каже, че сме били там напразно, ще му счупя виж още ›› главата!”
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 16 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  За най-бедния щат на Америка само можеш да си мечтаеш, 15, най-бедният им щат има по голям БВП от Русия!
 • Анонимен 16.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Изберете. Русия гони по доход Бутан, Хондурас Папуа Нова Гвинеа, а Норвегия има “настрани”-“бели пари за черни дни” по 200 000 щатски долара на калпак. - http ://rusjev.net/2017/08/22/u-rossii-massovo-otmirayut-regionyi/ http ://rusjev.net/2017/08/22/neftyanoy-fond-norvegii-prevyisil-1-trillion-okolo-200-tyis-na-kazhdogo-zhitelya/
  : 1 !
 • Анонимен 16.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Какво говориш, русия е взела-дала! Заминава при ссср! В русия Проститутките са повече на брой, отколкото взети заедно лекари, земеделци и Пожарникари!! - http ://euromaidanpress.com/2017/08/20/russia-now-has-more-prostitutes-than-doctors-farmers-and-firemen-combined-and-other-neglected-russian-stories-euromaidan-press/
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 15 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Не мога да разбера в Обединена Европа ли сме или станахме най-бедният Щат на американците.
 • Анонимен 15.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Ние сме най.бедната страна в Обединена Европа, защото руснаците продължават да съдират по 12 кожи от всеки българин, поради 100% монопол върху горива и енергетика, така че няма място да се говори за Щат на американците.
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 14 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Световния мир може да бъде гарантиран само с премахването на Русия. Тероризмът е индустрия, финансирана от Москва. Всички злини на планетата произлизат от Русия - КГБ и Андропов създадоха основите на ислямския тероризъм - http ://www .faktor.bg/na-vseki-kilometar/36345-general-priznava-kgb-i-andropov-sazdadoha-osnovite-na-islyamskiya-terorizam.html inShare
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 13 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Комунета, не се правете на ощипани! Баце е руски трол, той ви защитава от американците и покровителствува руската далавера у нас!
 • Анонимен 13.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Долу руската мастия Борисов! Ако не изгоним всички кремълски боклуци от правителство и парламент нищо добро не ни очаква!
  : 5 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 12 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  ГОВНОЯД 9.2, никого не можеш да излъжеш - българската икономика се срина след 1944 г. когато бяхме окупирани от Русия! България произвеждаше самолети, най-качествения текстил, най-качествените кожени изделия и беше на 4то място по жизнен стандарт в Европа, доката ватниците с ваша помощ не разрешиха нашата Родина! Проклети да сте вовек! Светът трябва да е благодарен на САЩ! Всичките войни, които са виж още ›› водили САЩ, са войни за спасяване на местното население от руския агресор-терорист, червен задник! КЛИНТ ИСТУУД: “Бях на 19 години и нищо не разбирах от политика, но след като видях в Корея какво комунистите правят със собствения си народ, ако някой американски комуняга ми каже, че сме били там напразно, ще му счупя главата!”
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ГЕЙмерика трябва да бъде унищожена 11 ГЕЙмерика трябва да бъде унищожена преди 1 година Профил на трол?
  защото иначе ГЕЙмерика ще унищожи света! Алчноста на ГЕЙмериканските изроди е безгранична!
 • Анонимен 11.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  ГОВНОЯД 11, гейове управляват Педорстан от Кремълториума вече втори век! Ти си лайнара, който чисти тоалетните на руското посолство! Понеже е в лайната по цял ден, неговия житейски хоризонт стига до там, и той все за това пише – чисто професионално и житейски! Трола е педерас от дете, защото руския хуй никога не е излизал от задника му! Той е ментално и анално свързан със своята матушка, Педорстан виж още ›› ! ПЕДОРСТАН е сърцевината на Руската Педерация, педерасите/гьотверените управляват вече втори век. Педерастията в Кремълториума не започва с Путлер:Медведев - тя започва със Сатаната - Ленин - http ://www .frognews.bg/news_97575/Komunizam-i-homoseksualizam!-Krem alskata-troika/
  : 5 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
missing image
Седмичен хороскоп за 17-23 юни

Овен През тази седмица промяната за вас ще е просто необходима. Виждате ,че важни за вас дела буксуват, животът продължава, но вие стоите на едно...

Последно в Актуално