Новият голям враг на Украйна: Умората на Запада

9003
Новият голям враг на Украйна: Умората на Запада
Снимка: Getty Images

По време на повече от 600 дни пълномащабен конфликт, САЩ беше главният спасител на Украйна, събирайки необходимите оръжия и пари, за да отблъсне руското нападение. Днес обаче Америка се е превърнала почти в голямо главоболие за Украйна, пише The Economist.

Отпуснатата помощ бързо се изчерпва, а закъсненията в Конгреса пречат на одобряването на нови траншове. Никой не може да каже със сигурност кога ще пристигне или дали изобщо ще пристигне.

Къде стои САЩ?

Ефектът вече е засегнал фронтовите линии: Америка се опитва да запази намаляващите си резерви. „През пролетта военните доставки течеха като широка река. През лятото вече беше на струйка. И сега тя плаче като котка“, каза осведомен украински източник. Украйна е изправена пред мрачна зима и голяма несигурност: контранастъплението не успя да пробие руските позиции, противникът увеличава производството на оръжия, а негов ключов съюзник е парализиран от политически сътресения и разсеян от войната на Израел в Ивицата Газа. Още: Лоша новина от Пентагона за Украйна: Пакетите с оръжия ще стават все по-малки

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин посети Киев на 20 ноември, за да увери Украйна, че Америка ще я подкрепя „сега и в бъдеще“. Остин обаче знае много добре, че Конгресът контролира финансите и отговаря за изолационисткото крило на Републиканската партия, особено в Камарата на представителите, където председателства една от нейните видни фигури. След септември Конгресът на два пъти прие временни резолюции за предотвратяване на спирането на работата на федералното правителство, но и двата пъти изключи нова помощ за Украйна.

Сенатът ще се опита да деблокира помощта през декември, преди заплахата от спиране на работата на правителството отново да възникне през януари. Президентът Джо Байдън поиска 106 милиарда долара допълнителни средства, като 61 милиарда долара са предназначени за Украйна, а останалите за Израел и други приоритети на националната сигурност. Републиканците обвързват помощта за Украйна със силни мерки за спиране на потока от нелегални имигранти през границата с Мексико. Информирани източници твърдят, че страните никога няма да намерят общ език.

Колкото по-дълго продължават забавянията, толкова повече партии са обхванати от изборна треска. Ако до Коледа не бъде постигнато споразумение, някои в Конгреса се опасяват, че новата помощ може да бъде отложена до изборите през ноември 2024 г. И ако Доналд Тръмп победи, помощта може да приключи завинаги. „Времето не е на наша страна“, каза мрачно един проукраински сенатор. Още: Зеленски е изправен пред тежка битка. С популистите в Европа

Украинските лидери категорично отхвърлят мисълта, че Америка може да ги изостави. „Не вярвам, че това ще се случи“, каза Андрий Йермак, главен помощник на украинския президент Володимир Зеленски, цитирайки „силна двупартийна подкрепа“ по време на посещението си във Вашингтон този месец.

Според американски оценки след навлизането на руските войски САЩ са предоставили на Украйна помощ на обща стойност 75 милиарда долара, а европейските страни общо над 100 милиарда долара. Но най-важното е, че Америка все още предоставя по-голямата част от военната помощ, с превес от около 44 милиарда долара. Пентагонът съобщи, че има около 5 милиарда долара, които остават под властта на президента, за да прехвърли оръжия от националните арсенали, и малко над 1 милиард долара, за да ги попълни. Предвид изчерпването на военните резерви на Запада, както и кризата в Близкия изток и потенциалната криза около Тайван, лидерите на САЩ може да не са склонни да дадат повече, отколкото могат да купят.

Показателно е, че пакетите на президента за Украйна са спаднали от над 1 милиард долара на месец (и пик от над 5 милиарда долара през януари) до 350 милиона долара през октомври и само 250 милиона долара текущия ноември. Друг фонд, наречен Инициатива за подпомагане на сигурността на Украйна, на стойност над 18 милиарда долара, е почти изчерпан. Тези средства са използвани главно за дългосрочни доставки от американски компании, така че поръчаните оръжия ще продължат да пристигат дори без нов пакет помощ. И накрая, малка сума (около $25 милиона на месец) автоматично се удължава в съответствие с текущите резолюции.

Позицията на Европа

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел призова континента да помогне на САЩ и да поеме част от тежестта. Напоследък Европа наистина пое редица нови ангажименти. Германия обеща да удвои подкрепата за Украйна през следващата година до 8,5 милиарда долара, както и да достави повече системи за противовъздушна отбрана. Нидерландия, Финландия и Литва също обявиха нови пакети за военна помощ, пише още The Economist.

Облаците обаче все повече се сгъстяват. Плановете за увеличаване на помощта може да бъдат осуетени от решение на конституционния съд на Германия. Крайно дясната Партия на свободата на Герт Вилдерс, която спечели най-много места на последните избори в Нидерландия, се противопоставя на по-нататъшни доставки на оръжие. Това повдига въпроса дали Нидерландия все още може да ръководи коалицията за доставка на Украйна на изтребители F-16. Новото словашко правителство вече спря военната помощ. Затова украинците се притесняват, че без американско лидерство европейците може да се обезсърчат. Още: Републиканци към Байдън: Искаш помощ за Украйна? Спазвай 12 условия

В продължаващите артилерийски дуели Украйна вече страда от „глад за снаряди“, отбелязва Майкъл Кофман от мозъчния тръст Фондация Карнеги за международен мир. Той изчислява, че през лятото Украйна е изстрелвала 220 000–240 000 снаряда с по-голям калибър (152 и 155 mm) на месец, но скоростта на стрелбата намалява и скоро ще падне до 80 000–90 000 снаряда на месец. Тези числа са по-големи, отколкото Америка и европейските страни произвеждат в момента - съответно приблизително 28 000 и 25 000 на месец. Западното производство расте, планира се утрояване на производствените обеми, но това ще отнеме година или повече, а част от продукцията ще се използва за попълване на арсенали и доставки за други страни. Русия изпреварва западните темпове на производство и е подпомогната от вълна от доставки от Северна Корея.

Украйна се опитва да развие своя собствена отбранителна промишленост, някога мощна в съветските времена, но оттогава тънеща. Не на последно място, Киев създава производство на 155-мм снаряди по стандартите на НАТО. „Но колкото и да увеличим местното производство, ще бъдем силно зависими от западните партньори“, призна високопоставен служител в Киев.

Ако американската подкрепа намалее, Украйна няма да може да организира нова широкомащабна контраофанзива, предупреди Кофман. Може да разшири използването на дронове. Но в крайна сметка тя все пак ще трябва да се окопае и да укрепи защитата си. „Украйна трябва да се поучи от това, което проработи за Русия“, казва той. „Колкото по-силна е отбраната, толкова по-малко снаряди и войски ще са необходими, за да я удържат.“

Руският президент Владимир Путин се похвали, че без подкрепата на Запада Украйна ще бъде изправена пред поражение до седмица. Но според Джак Уотлинг от Кралския институт на обединените служби за отбранителни изследвания, поражението вероятно ще бъде „бавно и болезнено“, а не внезапен колапс. Ермак го опровергава с мрачен фатализъм: „Ние направихме своя избор. Ще се борим за победа. Но, разбира се, тази победа ще дойде по-бързо и ще спасим повече животи, ако помощта продължи.“

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари