Републиканци към Байдън: Искаш помощ за Украйна? Спазвай 12 условия

5399
Републиканци към Байдън: Искаш помощ за Украйна? Спазвай 12 условия
Снимка: Getty Images-

Осем републиканци от Камарата на представителите в САЩ (долната камара на парламента) поставиха условия за по-нататъшна помощ за Украйна в писмо до президента Джо Байдън. Също така призоваха помощта за Израел да се отдели в самостоятелен пакет.

Преди дни републиканците предложиха отделянето на подкрепата за Израел на стойност 14 млрд. долара от общия пакет от 106 млрд. за Израел, Украйна, Тайван и за границата на САЩ с Мексико, предложен от Байдън. Президентът пък заяви, че ако проектът не се приеме в искания от него вариант, ще наложи вето.

Още: Общият пакет на САЩ за Украйна и Израел е сериозно застрашен от републиканците

Условията

Републиканците заявиха, че са определили 12 "разумни и рационални условия", които трябва да бъдат изпълнени, преди "да бъде изпратен и един долар в Украйна".

"Просто стратегията "ние сме с вас, докато не победим" или "ние трябва да победим" не са стратегии за победа. Как Украйна да надделее и колко време се очаква да отнеме това? Не е необходимо тези оценки да са точни, но трябва да разберем крайната цел и критериите за излизане от ситуацията", пишат републиканските конгресмени Майк Гарсия, Том МакКлинток, Дъг Ламалфа, Ралф Норман, Брад Уенструп, Ейдриън Смит, Скот Франклин и Дан Мозер в писмото до Байдън.

Подписалите изразяват загриженост относно потенциалното забавяне на финансирането на Израел. Те заявяват, че преобладаващото мнозинство както в Камарата на представителите, така и в Сената, подкрепя разглеждането на отделно финансиране за Израел и Украйна.

Още: България е съгласна да плаща повече в общата хазна на ЕС заради Украйна и границите

"Стратегия за украинска победа"

Според текста "американските данъкоплатци са уморени от финансирането на безкрайна безизходица в Украйна без визия за победа". Конгресмените поискаха от президентите Джо Байдън и Володимир Зеленски да предоставят на Конгреса на САЩ стратегия за украинска победа.

Конгресмените очакват да чуят приблизителната цена за изпълнение на стратегията. Те настояват президентът Байдън и ръководителят на Пентагона Лойд Остин ясно да информират американския народ за състоянието на войната в Украйна, включително да докладват за напредъка на Киев до момента, да очертаят причините за настоящата "патова ситуация" и да предоставят актуална информация за "пролетното контранастъпление".

Снимка: Getty Images

Те искат да чуят как американските оръжия, които се изпращат на Украйна, ще ѝ помогнат да спечели войната, а не само да я удължат. Настояват и за оценка на това какъв вид оръжия не са изпратени, но биха могли да променят траекторията на войната досега, предава "Украинска правда".

Още: Унгария и Словакия блокираха 50-те млрд. евро за Украйна от европейския бюджет

Конгресмените искат от Байдън и Остин да обяснят какво би се случило, ако американските инвестиции в Украйна бъдат прекратени или ако страните от ЕС и НАТО също оттеглят подкрепата си за Киев.

Министерствата на финансите и търговията на САЩ трябва да докладват на Конгреса за степента на прилагане и спазване на вече одобрените санкции срещу Русия, заявиха още конгресмените. Съединените щати и всички членове на НАТО трябва да възприемат политика на пълни санкции срещу Русия, включително за всички видове петрол, зърно и редкоземни минерали.

Връщането на Крим

Конгресмените ще искат да чуят дали САЩ смятат, че желанието на Украйна да си върне Крим е реалистично.

Още: „Това наистина ме тревожи“: Байдън за битката във Вашингтон, която може да засегне помощта за Украйна

Президентите Байдън и Зеленски трябва да продължат да предоставят на Конгреса пълен отчет, доколкото е възможно, за изпратените и използвани до момента оръжейни системи.

Байдън следва да представи ангажименти и доказателства, че неговата администрация не застрашава графика и разходите по критични вътрешни оръжейни програми или ангажиментите, поети от САЩ в подкрепа на програмите за Тайван и Израел.

"Докато Вашата администрация не изпълни в задоволителна степен тези условия, финансирането за Украйна не следва да се разглежда в Конгреса. Поради тази причина е от решаващо значение да поискате публично финансирането за отбраната на Израел да бъде разгледано самостоятелно, въз основа на собствените му заслуги. Ако не отправите такова искане, действията Ви ще доведат до допълнително застрашаване на Израел по време на един от най-опасните конфликти от основаването му", заявиха конгресмените.

Още: Орбан: Украйна няма да спечели, унгарските данъкоплатци няма защо да ѝ помагат

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Объркали адреса: Американски летец беше застрелян от полицията

Срещу 1 милиард долара за кампанията му: Тръмп обещал отмяна на екорегулации на петролни магнати?

Тръмп обвини Байдън, че заема страната на Хамас

Възстановяване: Бразилия отпуска 10 млрд. долара за щетите от наводненията

Най-малкият син на Тръмп ще бъде делегат на Републиканската партия

Заради проблем със свързано мобилно приложение към инсулинови помпи: Повече от 200 диабетици са ранени

Наводненията в Бразилия: Кон се качи на покрива, чака да го спасят (ВИДЕО)

Против бяс: САЩ въвежда строги правила при пътуване с куче

Мъртъв кит се заклещи на носа на круизен кораб (ВИДЕО)

Отново: Крайнодясна конгресменка опита да свали Майк Джонсън, но се провали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com