X
 
 

Новото летище на Истанбул - мрачна строителна площадка на лични трагедии

9521 6
photo of Новото летище на Истанбул - мрачна строителна площадка на лични трагедии
Снимка: Getty Images/Guliver
Новото летище в Истанбул, което трябва да бъде открито след броени седмици, е един от най-престижните проекти на президента Реджеп Ердоган. Сега обаче се множат уликите, че през годините на строежа там са се разигравали истински трагедии, пише Бурджу Каракаш в коментар за Deutsche Welle.

Истанбул има две големи летища, но те от години се пукат по шевовете. Крайно недостатъчни са, за да поемат всички пътуващи до 15-милионната метрополия. Затова сега се строи трето международно летище, което да разтовари трафика. Бъдещото летище е един от най-престижните проекти на президента Ердоган. За да бъде приключен строежът до края на октомври, в рамките на обявения срок, там от четири години ударно се трудят 36 000 работници. Техните права обаче често не струват и пукната пара. Когато преди дни работниците се вдигнаха на протест срещу лошите условия на труд, полицията използва сълзотворен газ и водни струи. Общо 500 души са били арестувани, много от тях са били пребити от бой.

Нечовешки условия

Протестите на работниците са били провокирани от конкретна случка, която явно е преляла чашата на търпението: миналата седмица те били принудени в продължение на часове да чакат под проливния дъжд, докато пристигне специалният автобус, с който ги извозват от строежа до бараките, където са настанени.

„След края на смяната тръгнахме към рейсовете. Навън валеше като из ведро, намокрихме се до кости. Когато след дълго чакане дойде само един автобус, всички се опитаха да се качат в него. Същата ситуация се повтори и на следващия ден и тогава започна бунтът", обяснява 26-годишният М., който работи на строежа заедно с баща си. Работниците обявили стачка, към която се присъединили стотици. Въпреки отправените предупреждения, те отказали да се върнат по работните си места. На което полицията реагирала с насилие.

Но пътуването между бараките и строежа, което продължава около два часа, далеч не е единствената причина за недоволството на работниците. Те се оплакват и от недостатъчната охрана на труда, от лошите битови условия в бараките и недостига на храна. Условията на труд са нечовешки, твърди М. и добавя: „Вкарват двуетажни легла в малки, тесни стаички. Понякога спим по осем души в едно помещение. И понеже лагерът ни е в гората, има много насекоми. Когато се върнем в бараките, ни казват: Търсете си друго място за спане, защото сега тук ще пръскаме с отрова срещу насекоми. Но къде да ида? Нямам къде да пренощувам", разказва младежът.

25-годишният Ф. от Диарбекир работи от три месеца на строежа. Напуснал е родния си град, защото там няма работа. И той се оплаква от лошите условия в лагера: „Храната няма никакъв вкус, водата в банята е или ледено студена, или изобщо я няма, а заплатите не се изплащат навреме", казва младият мъж и добавя, че след протеста полицията е засилила присъствието си. „Все едно сме в извънредно положение. Навсякъде са разположени танкове".

Стотици арести в Турция - на хора, които си поискаха неплатените заплати

Турската полиция арестува огромен брой хора при протест по повод смъртните случаи при трудови злополуки и лошите условия на работа на с...

Работниците са повдигнали общо 15 искания, сред които подобряване на битовите условия, редовно изплащане на заплатите и по-добра охрана на труда. Последното е сред най-острите проблеми на строежа. Най-голямата турска опозиционна партия, Републиканската народна партия (CHP), още преди месеци внесе в парламента искане да бъдат разследвани причините за смъртта на 400 работници, загинали на строежа на новото летище. Турското министерство на труда твърди обаче, че там са загинали само 27 души.

Досега летището е струвало 11 милиарда евро

Казим Байрактар, адвокат на работническия синдикат „Иншаат-Иш", разказва, че членове на синдиката предприели опити да проверят охраната на труда на строежа, но не били допуснати. „По-лесно е да влезеш в някоя казарма, отколкото да те пуснат на този строеж", казва Байрактар и обяснява, че е почти невъзможно да се осъществи какъвто и да било контакт със семействата на загиналите работници. „Близките на жертвите биват заплашвани - за да не стигнат въпросните случаи до съда", твърди юристът.

От 36-те хиляди работници на строежа, 15 000 живеят в един лагер, обяснява на свой ред Али Йозтутан, председател на синдиката на строителните работници IYI-SEN. По неговите думи, още от самото начало на строителните работи е имало редица нарушения, които така и не са били преустановени, тъй като отговорните за строителството са искали да пестят разходи.

Турските авиолинии поемат първите полети от новото истанбулско летище

Първите полети от новото летище в Истанбул ще бъдат дело на Turkish airlines. Те ще се осъществяват до турската част на Кипър и до...

В същото време правителството игнорира оплакванията на работниците и преследва една-единствена цел - новото летище да бъде открито навреме, на 29 октомври, когато се отбелязва Денят на турската република. Досега летището е струвало близо 11 милиарда евро и ще има капацитет да обслужва до 90 милиона пътници на година.

* Заглавието е на редакцията

Снимки: Getty images/Guliver

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Главния редактор на журнала Politics First, Лондон - Маркус Пападопулос : «Президента на Турции Ердоган – е манияк, страдащ от мания за величие, мегаломанияк. Той се възприема като Месия . Той вярва в това, че е отоманския (османския) лидер на 21 век .
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Ердоган е новият турски Фюрер и води мюслитата за носа .
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Типично българска работа. Харесва ни се или не, този проект е вече сваршен, това е най великият проект до сега в света и най голям и е факт. Браво на Ердоган мисли за народа си. Този прект ще носи непрекаснати доходи за даржавата от милиарди долари и е осаществен.Браво. А що се отнася до неплатените заплати това е проблем сас фирмите наели рабитата няма нищо общо сас Ердоган тпй не плаща заплатите виж още ›› на работниците така че абсурдна провокация от българска страна и то комшииска.... Опит за лоша пропаганда и провокация за сриване на имиджа на една страна и провокация за хаос. Това ни прави жалки. Няма да спрем да се варти света този проект е и за наше добро. По евтина транспортация на стоки и по евтини полети няма да сме зависими от германците за тях е зле ние ще имаме алтернативи....
 • Хан 1.1 Хан преди 1 година Профил на трол?
  Тъпанар неграмотен!
  : 6 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Човека е много прав даже как е намерил точното обяснение. Невероятно прав. А тапанар си ти злобар, сас сигурнос като те виждам колко си некомпетентен сигурно си пастир на кози или свине. България няма място за такива тъпунгери, касогледи твари озлобени от глад...
  : 3 !
 • Мунчо 1.3 Мунчо преди 1 година Профил на трол?
  Провокацията не е българска, а хамериканска! Просто под чужд флаг действат местните юди - български. Така е то, като не сме държава, а територия, тоест - разграден двор. А Орбан пипа мъжката и гони Сорос, демек - ЦРУ!
  : 1 !