X
 
 

Около 152 млн. деца по света работят, вместо да ходят на училище

1449 5
Около 152 млн. деца по света работят, вместо да ходят на училище
Снимка: Getty Images/Guliver
"Децата не трябва да работят на полето, а за мечтите си", е мотото на Световния ден срещу детския труд, който Международната организация на труда /МОТ/ отбелязва ежегодно на 12 юни. Това съобщават от пресцентъра на Главната инспекция по труда /ГИТ/.

Денят е свързан с инициативи, насочени към елиминирането на детския труд. Според данните на МОТ около 152 млн. деца по света работят, вместо да ходят на училище. Детски труд има във всяка сфера, но най-много се трудят в селското стопанство - седем от всеки 10 работещи деца са на полето.

12 юни - Световен ден срещу детския труд

"Децата не трябва да работят на полето, а за мечтите си", е мотото на Световния ден срещу детския труд, който Международната организаци...

Българското законодателство е напълно синхронизирано с международното относно защитата на децата от полагане на труд, припомнят от ГИТ. В Кодекса на труда е регламентирана специална закрила на непълнолетните, които могат да полагат труд само срещу разрешение от Инспекцията по труда.

За тях е предвиден 7-часов работен ден, забрана за полагане на нощен и извънреден труд. Предвид факта, че според Конституцията у нас образованието е задължително до 16 г., е регламентирано, че под тази възраст детският труд е забранен. ГИТ издава по изключение разрешение за работа на ненавършили 16 г., основно за талантливи деца за участие в кино продукции, театрални постановки, музикални състави и др.

При всяка проверка у нас се следи за полагане на труд от непълнолетни. При масираните проверки в селското стопанство през учебната година се следи не само дали непълнолетните полагат труд, но и дали са на полето, за да бъдат предприети мерки за връщането им в училище, допълват от ГИТ.

Трудовите инспектори реагират на всеки сигнал, касаещ работа на непълнолетни, независимо дали е анонимен или не. Към момента тези сигнали са единични. Най-често те се подават от директори на училища, от органите на полицията и анонимни граждани, но има случаи на сигнали от родители, които така се опитват да върнат децата си в училище. Постъпвали са сигнали и от самите младежи, които искат да защитят правата си, тъй като освен без разрешение, някои се наемат и без договори, информират от ГИТ.

В Румъния разследват сигнал за експлоатация на малолетни

Румънската прокуратура започна разследване за „трафик на малолетни“ след репортаж на британския всекидневник „Сън&ldq...

Наемането на непълнолетни без разрешение от ГИТ е престъпление и се преследва по Наказателния кодекс. Когато контролните органи на Агенцията установят такива случаи, те подават сигнал до Прокуратурата. При необходимост се сигнализират и други органи за закрила на детето, както и районните управления по образование с цел установяване дали децата посещават училище и за предприемане на мерки за връщането им в час.

След сигнал на директор са установени пет деца да работят в консервно предприятие в област Плевен през нощта. Към момента четири от тях отново посещават училище. В землище в област Пазарджик са заварени също пет непълнолетни , чиято самоличност е била установена благодарение на органите на МВР и това направи възможно предприемане на мерки по закрилата им от другите компетентни институции, се посочва в съобщението.

През последните години тенденцията е за постоянно нарастване на наемането на непълнолетни . ГИТ напомня, че исканията се подават чрез работодателя. Създадена е възможност те да се подават по електронен път. По електронен път могат да бъдат получени и разрешенията. Като цяло документите, които се изискват от работодателя, са същите, които са необходими за всяко работно място. Разликата е, че при наемане на непълнолетно лице те се подават предварително, а при наемане на пълнолетно Ц се представят при проверка. Цялата процедура е описана в сайта на ГИТ.

През 2018 г. са поискани общо 8501 разрешения за наемане на работа на лица до 18 години. Дадени са общо 8238 бр. разрешения, като 205 бр. са за наемане на лица до 16 години и 8033 бр. - за наемане на навършили 16-годишна възраст. Констатирани са 116 нарушения, свързани с приемане на работа на непълнолетни без разрешения от Инспекцията по труда.

Десетки страни по света все още не са утвърдили минимална възраст за детски труд

Десетки страни по света все още не са утвърдили окончателно част от международните конвенции за полагането на труд от деца. Изненадващо...

Най-много непълнолетни лица се наемат в икономическите дейности "Ресторантьорство"; "Хотелиерство" и "Търговия на дребно".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • ДЖЕДАЙСКИ ОРДЕН мъничка единица 2 ДЖЕДАЙСКИ ОРДЕН мъничка единица преди 6 месеца Профил на трол?
  ДА ВЯРВАШ В КОМУНИЗМА Е ПРЕДИ ВСИЧКО ЗАДЪЛЖЕНИЕ. ЗВАНИЕТО КОМУНИСТ НЕ Е ПРАВО. ТО СЕ НАЛАГА ДА СЕ ДОКАЗВА ВСЕКИ ДЕН. САМО ТАКА Е ВЪЗМОЖНО КОМУНИСТИ КОМСОМОЛЦИ ПИОНЕРИ И ЧАВДАРЧЕТА ДА ВЪРВЯТ ЗАЕДНО В ТРУД И БОЙ. BABYLON GO ON .BUT KE PADNE. Каквито и оръжия Империите да имат са детски играчки пред ТЕХНИТЕ АНТИ ГРАВИТАЦИЯ МЕЧКОВЕ ОТ БОЖЕСТВЕНА ПЛАЗМА.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Просто за минути неутрализират ядрените пускове ТА ТОВА Е МОГЪЩИЯТ ВСЕМИРЕН ДЖЕДАЙСКИ ОРДЕН. ДРУГАРЯТ ИСУС , УЧИТЕЛЯ ЙОДА , ГАНДАЛФЪ БЕЛИЯ , КРАЛИ МАРКО , ДЕЛЬО КОМИТА. Човечеството днес продължава да е на много ниско развитие въпреки епохалните за момента Квантови открития , зашото СЕ ТРЕСЕ ОТ Вавилонските спуснати/ македонизми* новакович/ и като ИД*Т СЕ ВЪРТИ от пусто в празно.
  : 0 !
 • Македонецъ 2.2 Македонецъ преди 6 месеца Профил на трол?
  Точно така И ЕТО ГО РЕЗУТАТА. ТАЗИ НОВИНА.Но убедено представена ни от actualno*belenski като просто някаква си поредна новина ЗАДЪЛЖИТЕЛНО обаче вттлпявайки една лъжа. Изобщо на всички служитело на Кликата*89 всичко това което правят ГО ВЪЗПРИЕМАТ ЗА БИЗНЕС. ИЗОБЩО НЕ СЪЩЕСТВУВА ЧОВЕШКИЯТ ФАКТОР , А А КО ГО ИЗМА ТО Е ТОЛЕРИРАНЕ НА КРИМИНИГОЕННИ цигански елементи.
  : 0 !
 • Македонецъ 2.3 Македонецъ преди 6 месеца Профил на трол?
  Точно така И ЕТО ГО РЕЗУТАТА. ТАЗИ НОВИНА.Но убедено представена ни от actualno*belenski като просто някаква си поредна новина ЗАДЪЛЖИТЕЛНО обаче вттлпявайки една лъжа. Изобщо на всички служитело на Кликата*89 всичко това което правят ГО ВЪЗПРИЕМАТ ЗА БИЗНЕС. ИЗОБЩО НЕ СЪЩЕСТВУВА ЧОВЕШКИЯТ ФАКТОР , А А КО ГО ИЗМА ТО Е ТОЛЕРИРАНЕ НА КРИМИНИГОЕННИ цигански елементи.
  : 0 !
 • Македонецъ 1 Македонецъ преди 6 месеца Профил на трол?
  Капитализма е Античовешка система в която ти взимат и последната риза и ти поставят ЛИХВА. Някога в родният ми квартал срещу моето родно училище имаше детска занималния. Толкова хубаво ми е било там , днес ИМА БАНКА.И КАКВО ЗА ЗАКОНДАТЕЛСТВОТО редактор беленски ? Какво правили инспекторите ? Ами много вероятно те са толкова корумпирани колкото и всеки един сектор в Р.България.