ООН: Търговската война между САЩ и Китай ще има огромни последици

3119
ООН: Търговската война между САЩ и Китай ще има огромни последици
Снимка: iStock/Guliver

Планът на САЩ за повишаване на митата за китайските стоки следващия месец ще има "огромни" последици за световната икономика, категорични са от ООН, предава BBC.

От САЩ са решили да увеличат митата за китайските стоки, ако двете страни не успеят да постигнат напредък по търговска сделка до 1 март.

Китайската икономика расте все по-бавно

Китайската икономика е нараснала с 6,6% през 2018 година. За почти три десетилетия това е най-бавният растеж на икономиката на азиатск...

В доклада се посочва също, че американските и китайските фирми няма да имат голяма полза от протекционистките политики. Азиатските страни вероятно ще пострадат най-много.

САЩ и Китай са вкопчени в търговски спор, в който и двете страни налагат мита на стоки за милиарди долари. През декември и двете страни се съгласиха да спрат с новите мита за 90 дни, за да позволят провеждането на преговори.

САЩ и Китай имат срок до 1 март, за да постигнат споразумение, или САЩ заявиха, че ще повишат ставките на китайските стоки на стойност 200 млрд. долара от 10% на 25%.

Конференцията на ООН за търговия и развитие предупреди (UNCTAD), че ще има огромни разходи, ако търговската война ескалира.

"Последствията ще са огромни. Последиците за цялата международна търговска система ще бъдат значително отрицателни", заяви Памела Коук-Хамилтън.

САЩ може и да отменят рестриктивните мита за Китай като знак на добра воля

САЩ обмислят отмяна на митата за внос на китайски стоки, в опит да успокоят нестабилните фондови борси и да насърчат Пекин да направи о...

По-малките и по-бедните страни ще се борят да се справят с външните шокове, каза тя. По-високата цена на американско-китайската търговия ще накара компаниите да се преместят от сегашните източноазиатски вериги за доставки.

Според доклада на Unctad, производителите от Източна Азия ще бъдат най-тежко засегнати, като се очаква свиване на износа от региона в размер на 160 млрд. долара. Но предупреждава, че ефектите могат да се усетят навсякъде.

"Ще има валутни войни и девалвация, стагфлация, водеща до загуба на работни места и по-висока безработица и по-важното - възможността от ефект на зараза, или това, което наричаме реакционен ефект, което води до каскада от други мерки за изкривяване на търговията", обясни Коук-Хамилтън.

По-високата цена на американско-китайската търговия ще накара компаниите да се преместят от сегашните източноазиатски вериги за доставки, но докладът показва, че е малко вероятно американските фирми да поемат този бизнес.

Проучването установява, че американските фирми ще получат само 6% от 250-те млрд. долара в китайския износ, които са обект на американските мита.

Китай намалява митата за американски автомобили, потвърди САЩ

Американският министър на търговията Уилбър Рос приветства решението на Китай да намали тарифите за автомобили, произведени и внесени о...

От приблизително 85 млрд. долара в износа на САЩ, които са обект на китайските мита, само около 5% ще бъдат поети от китайските фирми, показва проучването на ООН.

Проучването установява, че европейският износ ще бъде печеливш, като ще нарасне със 70 млрд. долара, докато Япония, Канада и Мексико ще имат с повече от 20 млрд. долара всяка.

Други страни, които биха могли да се възползват, са Австралия, Бразилия, Индия, Филипините и Виетнам, се казва още в доклада.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари